Umro slavni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Umro slavni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Foto: AFP

TROSTRUKI olimpijski pobjednik u teškoj kategoriji, proslavljeni kubanski boksač Teofilo Stevenson, umro je u Havani u 61. godini života od posljedica srčanog udara.

Vijest su objavili kubanski mediji u ponedjeljak. Boksačevi su susjedi izjavili da je smrt došla sasvim neočekivano jer da je večer prije smrti Stevenson izgledao sasvim dobro i ponašao se uobičajeno. Poznato je, međutim, da je krajem siječnja ove godine bio tretiran u bolnici zbog problema s krvnim ugruškom u srcu.

Zlatne je olimpijske medalje u teškoj kategoriji osvajao na Igrama 1972. (München), 1976. (Montreal) i 1980. (Moskva). Bio bi kandidat za zlato i u Los Angelesu 1984. godine da Kubanci nisu bojkotirali natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Mađara Laszla Pappa (1948.-1956.) i vlastitoga teškaškog nasljednika s Kube Felixa Savona (1992.-2000.) Stevenson je jedini boksač s trima osvojenim zlatnim olimpijskim medaljama.

Na glasu je kao najbolji amaterski boksač u teškoj kategoriji svih vremena. Pobijedio je u 302 meča od ukupno 324 amaterske borbe koje je odradio.

Odbio je mnogobrojne privlačne pozive za napuštanje Kube ostavši vjeran komunističkoj doktrini i amaterskom boksu.

Boksao je u vrijeme Muhammada Alija. Njihovi suvremeneici dan-danas ne mogu prežaliti što nikad nije došlo do njihova okršaja u ringu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara