Upleteni su kriminalci iz Slavonije, jedan sudac i bivši dinamovac? USKOK je prisluškivao i "velike ribe"!

Upleteni su kriminalci iz Slavonije, jedan sudac i bivši dinamovac? USKOK je prisluškivao i "velike ribe"!

Foto: Cropix / D. Soldo 

DAMIR VRBANOVIĆ  iz Londona poručuje: Hrvatska umivenog lica čeka detalje Europolovog izvješća o novom najvećem nogometnom skandalu. Drugim riječima, prvi operativac HNS-a i uvaženi član Uefinih odbora tvrdi da je Hrvatska sve svoje grijehe isplatila "Offsideom", te da izuzev tih 12 procesuiranih utakmica HNL-a, nema dokaza o novim namještaljkama.

<<< OPŠIRNIJE: Namještanje je kao prostitucija - može se kontrolirati, ali ne i iskorijeniti

"Za Hrvatsku je to završena priča. Tu nema ništa novo, sve utakmice vezane su uz aferu Offside. Policijske podatke nemamo, niti znamo tko je Offside pokrenuo, ali najgore je što će gledatelji sada počesti sumnjati u sve", kaže Vrbanović.

Je li se ipak preračunao? U jednom sigurno jest: gledatelji, naime, patološki sumnjaju već godinama. Čini se da Vrbanoviću ne ide ni računanje, ukoliko je relevantan podatak o namještenih 18 utakmica na području Hrvatske, a koji je, pozivajući se na Europol objavila Gazzetta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati su na Cipru podijelili gotovo tri milijuna eura nakon namještene utakmice 2001. godine?

U aferi Offside, koju je pokrenulo njemačko tužilaštvo, dokazana je neregularnost osam utakmica HNL-a, dok u slučaju preostale četiri inkriminirajuća ideja nije do kraja uspjela. Nadalje, u procesu u kojem je osuđen Ante Šapina, dokazano je da su Zadar i Hajduk 2009. godine odigrali namještenu prvenstvenu utakmicu. Ukupno je riječ, dakle, o 13 utakmica, a pet ih nedostaje do broja 18, koji ističe Gazzetta.

Europol je otišao, čini se, dublje od Offsidea, do sezone 2000/01. Čini se i da je hrvatska policija imala saznanja o namještenim utakmicama u HNL-u, u svrhu profita na kladionicama. Jutarnji list doznaje da se u tom konkretnom slučaju iz 2001. godine također spominju braća Šapina, koji će i desetak godina kasnije sačuvati reputaciju predvodnika "kladioničarske mafije" od Balkana, preko Berlina, sve do Azije. To je zanimljiv detalj, jedan od mnogih koji izviru iz Europolovih spisa. U njima se, prema dostupnim informacijama, spominju i "tri viđenija pripadnika krim miljea istočne Slavonije, jedan tada već bivši nogometaš Dinama, poduzetnik iz Srbije te jedan nogometni sudac. Ta je ekipa, prema policijskim izvorima, u kladionici na Cipru podignula 2,8 milijuna eura, kladeći se na broj žutih kartona podijeljenih na spornoj utakmici iz sezone 2000/01. Novac su podijelili u Berlinu i investirali ga u daljnje poslove.

USKOK je prisluškivao, ali bez rezultata. Dvije godine kasnije dogodio se Hrvoje Maleš  

Jedan od zamjenika ravnatelja USKOK-a bio je proteklog mjeseca na sastanku u Rimu, gdje je Europolu dostavio podatke koje je prikupila hrvatska policija. Zauzvrat nisu dobili puno podataka o novoj istrazi, no poznato je da je USKOK od njemačke policije uoči "Offsidea" dobio podatke koji su upućivali na puno jače figure hrvatskog nogometa negoli je to Mario Čižmek i ostala "ofsajd" ekipa s dna tablice HNL-a. USKOK je neke od njih prisluškivao, piše Jutarnji, ali nije snimio inkriminirajući materijal. Prisluškivano je i 12 nogometnih sudaca te dva povjerenika za suđenje, također bez rezultata. Dvije godine kasnije, s lisicama na rukama našli su se Željko Širić i Stjepan Djedović...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara