Volonter Aco spašava Cibonu: "Ispričavam se svima koji su prevareni, ovo je zadnja šansa"

Foto: Hina

PRED Cibonom su najteži dani u povijesti kluba, a misiju spašavanja živog mrtvaca gradonačenik  Zagreba Milan Bandić povjerio je Aleksandru Petroviću.

Samo da podsjetimo kako je do toga došlo. Prvo je Ivica Lovrić, sada već bivši predsjednik Cibone i Bandićev sportski komesar, postavio Josipa Sesara za novog direktora, ali kad su trener Josip Rimac i njegov pomoćnik Jurica Golemac zaprijetili ostavkama, Bandić je napravio novu rošadu te je iz rukava izvukao Acu Petrovića.

Aco je danas izašao pred novinare i otvorio pressicu s pozitivnim vijestima: "Čestitam juniorima na medalji, i svom susjedu iz Šibenika, Nevenu Spahiji na nečemu što je za sve nas do sada izgledalo kao san". A potom se okrenuo planu za spas Cibone.

Brat legendarnog Dražena, vratio se u Cibonu kako bi spasio klub od totalne devastacije i konačne propasti. Važno je naglasiti kako Petrović nema funkciju, predstavlja se kao prvi operativac kluba, a kao takav pred sobom ima vrlo težak zadatak.

Plan spašavanja: Do 1. rujna riješiti blokadu FIBA-e, do 1. listopada izabrati Upravni odbor

"Imam zadatak do 5. listopada, prve utakmice sezone, ustrojiti klub da Cibona ponovo počne funkcionirati kao pravi klub. Postavili smo prolazna vremena po kojima će se vidjeti jesmo li uspješni ili ne", otkrio je Aco i objasnio.

"Moramo riješiti blokadu FIBA-e do 1. rujna i moramo isplatiti sva dugovanja igračima. Ne postoji druga opcija! Ako do tog datuma ne uspijem, možete me odmah razvlastiti, a Cibona će u stečaj", otvorio je karte na predstavljanju iskreni Petrović.

"Blokada na FIBA-i je 8 milijuna kuna kojih nemamo, ali onima kojima dugujemo ponudili smo maksimalno korektne ponude", nadodao je.

"Nema više politike, ja ću štiti interese Grada"

Petrović je stigao u klub kao privremeno rješenje, i bez naknade.

"Nema više politike u klubu! Ja ću biti jedini dašak politike tako što ću štititi interese Grada. 1. listopada izabrat će se novi upravni odbor iz reda poduzetnika, a oni će izabrati predsjednika. Maksimalno sam neovisan, nikome ništa ne dugujem i radit ću samo po svojoj savjesti, poručio je Aco dodavši:

"Da, volontiram. O takvim stvarima nismo pregovarali, gasimo požar. Što ću se dogovarati oko uvjeta ako klub sutra ode u stečaj?".

"U petak sam održao prvi sastanak s Bandićem, uzeo sam 48 sati time-out, proučio sam situaciju, podvukao crtu, napravio sam plan i postigli smo dogovor. Do 1. rujna moramo riješiti većinu dugovanja za igrače iz prošle sezone, riješiti blokadu FIBA-e i utvrditi roster za sljedeću sezonu. Već danas smo potvrdili dogovor s trenerima Rimcem, Golemcem i Vanjkom. Zaslužili su povjerenje za sve što su napravili lani".

"Ispričavam se za sve što vam je napravljeno - tim riječima sam počeo razgovore sa svim igračima"

Najviše problema Ciboni stvaraju bivši igrači koji traže svoj zasluženi novac, a tijekom godina su se naslušali svakavih obećanja.

"Održali smo dva razgovora s Markotom i Tomasovima. Sutra idem u Zadar sastati se sa Vrbancom i Giričekom. Očekujem da prihvate našu ponudu jer je ona maksimalno optimalna".

Aco je bačen u vatru ne samo da posloži klub, nego je i podnio i teret svih grijeha bivšeg i sadašnjeg vodstva Cibone za koje se osobno ispričao igračima, a to će napraviti i sa krovnim košarkaškim organizacijama.

"Želimo pokazati da se Cibona vraća kao ravnopravan partner svima. Šaljemo pismo namjere HKS-u, ABA-i, FIBA-i i ULEB-u u kojem ćemo se ispričati za sve probleme koje smo prouzrokovali".

"Ispričavam se za sve što vam je napravljeno - tim riječima sam počeo razgovore sa svim igračima. Ali nemam se vremena baviti duhovima prošlosti i pratiti tijek novca. Igrači su prevareni, izigrani su", priznao je Aco i dodao:

"S Markotom sam se našao u Slavonskom Brodu. Kaže mi da ga 6 godina varaju, odgovorio sam mu: došao sam ti u Brod nakon 3 sata na funkciji jer imam neke garancije. Odgovore igrača očekujem do ponedjeljka, utorka. To nije nikakva ucjena, jer su ponude vrlo korektne".

Momčad za novu sezonu koštat će pola milijuna eura

Što se tiče igrača iz aktualnog kadra, pregovori predstoje s Markom Arapovićem i Blessingameom.

"Blass slijeće u Zagreb, prema njemu ide ponuda da mu platimo 2 mjeseca zaostatka i premije za prošlu sezonu te tražimo da odustane od ugovora za sljedeću godinu. Arapović je prioritet. S njegovom obitelji razgovarat ću danas. Mislim da mu nudimo najbolje uvjete u sportskom i financijskom aspektu, ugovor na 4 godine. Ne znam što mu nudi Cedevita, ali ovo ne može nigdje dobiti". Očekujem njegov odgovor unutar 24 sata".

Ako i samo ako Aco "preživi" pregovore i skidanje blokade, spašavanje "Vukova" nastavlja se na drugoj fronti.

"U sljedećih dva tjedna posložit ćemo nositelje juniorskog i kadetskog pogona. Prva momčad za novu sezonu imat će 14 imena i koštat će 500 tisuća eura. Imat ćemo jednog stranca na poziciji playja, imat ćemo juniore i nadamo se kostur momčadi od prošle sezone, kao i nekoliko igrača koji su već nosili dres Cibone".

Buduće vodstvo Cibone danas stiže na Maksimir, ali nije riječ o Mamiću

"Do 1. listopada moramo imati Upravni odbor sastavljen od privrednika, gospodarstvenika, ne od političara. Ja ću biti jedini dašak politike u klubu tako što ću štiti interese grada. Za Upravni odbor imam u glavi par imena, kao i za predsjednika, ali to će drugi odlučiti. Mislim da onaj koji donosi novac u klub ima i pravo odlučivati. Danas idem, nakon mnogo godina, na utakmicu Dinama, kako bih razgovarao s dva potencijalna člana Upravnog odbora", otkrio je Petrović odmah odbacivši nagađanja kako je riječ o Zdravku Mamiću, ali je i podsjetio kako još uvijek postoji pitanje velike Mamićeve pozajmice Ciboni prošle godine.

Na kraju je poručio: "Trebam optimizam i podršku medija. Ovo je Ciboni zadnja šansa da na vrijeme opet pokrene onaj kotač. 1. rujna je za nas kao finale Kupa prvaka. Ili ćemo uspjeti, ili će Cibona u stečaj".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara