Vrbanović: Fifa je otvorila postupak, a Šimunić najavio tužbe! Šuker: Mandžukiću jedna utakmica kazne!

Foto: Hina, Screeshot

DAVOR ŠUKER i Damir Vrbanović na press konferenciji HNS-a potvrdili su da je Fifa pokrenula istragu zbog skandiranja Josipa Šimunića nakon pobjede nad Islandom. Krovna svjetska nogometna organizacija zatražila je izvješće od HNS-a čije vodstvo ne želi prejudicirati odluku Fifinih, ali ni vlastitih disciplinskih tijela. 

"Čuli ste već stav HNS-a da je ponašanje Šimunića, koji je čestit čovjek, bilo neprimjereno za sportske terene posebno za onako važnu utakmicu. Žao nam je što je to zasjenilo našu pobjedu. Ne bježimo od ovakvih stvari, ljudski je griješiti. HNS je iduće jutro rekao da će slučajem pozabaviti institucije HNS-a. Nećemo prejudicirati, čekat ćemo odluku naših tijela", rekao je Vrbanović.

"U zadnjih nekoliko dana sručila se velika kritika na našeg igrača", nastavio je izvršni HNS-ov predsjednik. 

"Šimunić nije prvi krenuo sa skandiranjem"

"Poziv za navijanje nije bio usmjeren prema sjećanju na ustaštvo. Šimunić je bio u savezu i službeno se obratio priopćenjem. Jako je emotivno proživio sve ove dane i sate i šokiran je spoznajom da se njegova gesta izjednačuje s mračnim dijelom hrvatske povijesti. Najavio je i pravnu bitku da se zaštiti. Fifa je na prijavu Fare-a otvorila postupak i to je sve što za sada možemo reći. Traže od nas izvješće. O mogućim kaznama Fife također ne možemo još govoriti. Treba to staviti u kontekst utakmice. Glave su vruće, a Šimunić nije prvi skandirao to što je skandirao"

Šuker je "svom kolegi i pravniku Vrbanoviću" odmah prepustio mikrofon po pitanju ovog slučaja. Predsjednik je radije govorio o ljepšim temama. Prije svega, od Fife mu je stigla potvrda da će Mario Mandžukić zbog crvenog kartona u uzvratu s Islandom dobiti jednu utakmicu kazne.

"I protiv njega je otvoren disciplinski postupak. Nadam se da će ostati na toj jednoj utakmici"

O čemu ste razgovarali s Platinijem?

"Kada smo igrali nogomet, jednom sam mu rekao u šali, da bi bilo dobro da više ne igramo jedni protiv drugih. Čestitao mi je na plasmanu, kao i ja njemu. O Šimuniću nismo pričali" 

"Velika je stvar plasman na SP. Hvala Islandu i njihovom predsjednikom, neke druge momčadi ostavile bi rasturen teren, kako bi protivniku bilo teže... Kod njih vidim čistoću, sve bilo je fair-playju. Dok god budem predsjednik promicat ću fair play"

"Puno nam značite vi novinari, hvala vam na podršci. Eto, imali smo jednu neprimjerenu gestu, bio sam i Platinijem sinoć, Vrbanović je sve rekao o tome"

Treba nam krov nad glavom, pomozite nam da napravimo stadion! Kamp HNS-a gradimo sigurno

Zašto su delegati utakmice uklonili transparent Vukovar '91 sa stadiona Maksimir?

"To je pitanje za sve nas i svi se moramo zabrinuti. U Beogradu su srpski navijači zapalili hrvatsku zastavu, a u nekim drugim zemljama mi smo imali probleme jer je netko od navijača skandirao pederi i cigani. Optužili su nas za rasnu diskriminaciju, tu pričam o klupskom nogometu... - Svi mi emotivno doživljavamo Vukovar i inzistirali smo od delegata da nam dopusti taj transparent. Tražili smo da mu objasnimo cijelu priču. On se uplašio, izgubio je pomalo zrnce razuma te je od Fife tražio objašnjenje. Sljedećeg dana je stiglo pismo iz kojeg je bilo jasno da je Fifa taj transparent shvatila kao političku konotaciju. Uklonili smo transparent i delegat je bio sretan. Velika greška. Očitovat ćemo se na temelju toga svakako", odgovorio je Vrbanović na upit.

"To je velika greška, bilo je još transparenata, ali oni im nisu smetali. Velika greška. Ne znam koga je takav transparent mogao povrijediti", naglasio je Vrbanović.

Kada je riječ o premijama, tu je Šuker na svom terenu.

"Pisali ste svašta, a istina je ovo: od 10 milijuna nečega, 60 posto novca ide savezu, 40 posto ide igračima. Tih 40 posto dijeli se u omjeru 80 posto igračima i 20 posto stručnom stožeru. HNS je već isplatio pola milijuna eura premija, te još pola milijuna za Island.  U svim savezima na svijetu teško je razgovarati o novcu. Volio bih da se tako dijeli i za košarku, rukomet...  Ali nogomet je nogomet"

"Ne želim BiH u skupini, dosta mi je utakmica istine"

Koga bi Šuker volio vidjeti u skupini s Hrvatskom?

"Ne bih volio vidjeti BiH. Drago mi je da  su naši susjedi u Brazilu, ali dosta mi je utakmica sudbine i istine. Ne bojimo se BiH, ali ne želim s njima igrati"

"Popio sam tekilu prije Islanda"

Priznao je Šuker da je uoči Islanda bio silno nervozan.

"Ja obično ne pijem, ali uoči Islanda popio sam jednu tekilu. Osjećao sam neku vrućinu u tijelu, popio sam da se smirim... Borit ću se za to da utakmice u budućnosti počinju u 18 sati. Tada bi i policija imala manje posla, a ljudi ne bi morali po tolikom mraku se vraćati kući. Oko našeg stadiona je mrak..."

Ovo je pitanje otvorili temu stadiona, ali i kampa koji Hrvatska predugo čeka.

"Bez pomoći hrvatske države ništa ne možemo po pitanju stadiona, ali iduće godine sigurno ćemo napraviti kamp HNS-a. Sredstva imamo, imamo i hotele u našoj zemlji... Nitko ne želi da domaće utakmice jednog dana igramo u Ateni ili Budimpešti. Zašto ne bismo kao Prag dobili organizaciju Superkupa? Molimo, apeliram na sve, vrijeme je da dobijemo civilizirani stadion, da nam barem kiša ne pada. Treba nam krov nad glavom i tome se nadamo"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara