Zvijezde Hanžeka: Doktorica farmacije i odvjetnik na preponama

Foto: Index / PR Hanžekovićv memorijal

SJEĆATE li se olimpijske 2012. godine? Američki preponaš Aries Merritt (rođen 24. srpnja 1985.) zasigurno ju nikad neće zaboraviti.
 
Započeo ju je zlatom na 60 metara prepone na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu. U finalu je sa 7.44 pobijedio Liu Xianga i Pascala Martinot-Lagardea. A kako će izgledati ljetna sezona naznačio je već na američkim olimpijskim kvalifikacijama, na kojima je pobijedio na 110 metara prepone s 12.93. Slijedile su još dvije utrke na 12.93, pa olimpijsko zlato u Londonu gdje je trčao 12.92. Nakon još dvije utrke ispod 13 sekundi (12.95 i 12 97) savršenu sezonu začinio je nevjerojatnim svjetskim rekordom - 12.80 - na finalu Dijamantne lige u Bruxellesu. Nevjerojatnim zato jer je svjetski rekord Kubanca Dayrona Roblesa popravio za čak sedam stotinki, što se u ovoj disciplini nije dogodilo još od 1981. godine i Renalda Nehemiaha.
 
Ukratko, te je 2012. prvih sedam rezultata na svjetskim ljestvicama „potpisao“ Aries Merritt. Takvu eksploziju rezultata Merritt pripisuje tome što je put do prve prepone skratio s osam na sedam koraka, što je za sve njegove suparnike bilo nedostižno.
 
„Je, bila je to savršena godina. Pobijedio sam na svim natjecanjima 2012. i oborio skoro sve rekorde koje sam mogao oboriti. Svaki put kad bih došao na stazu oborio bih nekakav rekord. Bilo je to i zabavno i čudesno u isto vrijeme jer ja, zapravo, nisam lovio te rekorde. Samo sam se pokušavao što bolje pripremiti za Olimpijske igre u Londonu i tamo nešto napraviti. A kad ono... Bila je to sezona iz bajke za mene“, prokomentirao je Merritt sezonu kakvu neće biti lako ponoviti.
 
Ozljeda butnog mišića prošle ga je godine udaljila s atletske staze, ove godine se još nije približio granici od 13 sekundi pa je upravo Hanžekovićev memorijal dobra prigoda za to. Pomoći će mu u tome olimpijski doprvak Jason Richardson, europski prvak Sergej Šubenkov, William Sharman i ostali...
 
 
Tiffany Porter: Doktorica farmacije sa zlatom iz Züricha
 
Tiffany Porter rođena je kao Tiffany Ofili 13. studenoga 1987. Otac joj je Nigerijac, majka Britanka, a ona je u juniorskim danima nastupala za SAD. Od 2010. trči pod zastavom Velike Britanije.
 
„Jedino što sam oduvijek znala jest to da ću trčati i natjecati se bez obzira na to čiji dres nosila. Smatram se i Britankom i Amerikankom i Nigerijkom. Da ja sam sve troje!“, odgovorit će Tiffany na pitanje čiji geni kod nje prevladavaju.
 
Ono što znamo jest da će se sve njezine velike medalje pripisati Ujedinjenom Kraljevstvu. Na nedavnom Europskom prvenstvu u Zürichu osvojila je zlatno odličje (12.76) i postala prva britanska atletičarka s europskim zlatom na 100 metara prepone. Prošle godine je bila treća na Svjetskom prvenstvu u Moskvi (12.55), a ima još i svjetsko i europsko dvoransko srebro sa 60 metara prepone.
 
Prezime Porter Tiffani je dobila udajom za američkog preponaša Jeffa Portera 2011. godine. Diplomirala je, pak, 2012. na Sveučilištu Michigan i po obrazovanju je doktorica farmacije.
 
 
Christian Cantwell: Rekorder Hanžeka kod fontana želi osobni rekord
 
Christian Cantwell, rođen 3. rujna 1980., je sa 22.22 metra rekorder Hanžekovićevog memorijala u bacanju kugle. Rezultat je to iz 2010. godine, a 2009. bacio je na Mladosti kuglu 22.16. Bio je to najbolji rezultat na svijetu te godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Uz Cantwella su vezani mnogi rekordi. Tako je, primjerice, svaku sezonu od 2003. do 2012. završavao među pet najboljih na svjetskoj ljestvici. Pet puta je godinu završavao na prvom mjestu te ljestvice i na otvorenom i u dvorani, a 2006. tri su najbolja hica sezone pripadala njemu.
 
U velikoj kolekciji njegovih odličja su i svjetsko zlato iz Berlina 2009., olimpijsko srebro iz Pekinga 2008. te tri svjetska dvoranska naslova: Budimpešta 2004., Valencia 2008. i Doha 2010.
 
Prema njegovim riječima, u Zagrebu i Hrvatskoj ga ne treba smatrati gostom ili strancem:
 
„Ovdje je moj prijatelj Nedžad (Mulabegović) i tu mi je, na neki način, drugi dom. Na treningu je poprilično obiteljska atmosfera, međusobno se bodrimo i usput se dobro zabavljamo. U Zagreb uvijek dođem nekoliko dana prije mitinga, opustimo se, zabavimo i pojedemo 10 kilograma janjetine. Ozračje na stadionu je uvijek jako dobro, meni to dosta znači. I ono najvažnije, uvijek hoćeš pobijediti, a konkurencija je ovdje uvijek iznimno jaka. Svi me ovdje već dobro poznaju, od aerodroma nadalje i stvarno se dobro osjećam. Doći ću opet nekoliko dana prije Hanžeka pa ćemo skoknuti na nekoliko dana do mora.“ 
 
Da, rekao je i da će ove godine na Hanžeku pokušati popraviti osobni rekord. Koliko je to? Pa, 22.54! Srećom, pokraj fontana je dovoljno mjesta...
 
 
Sergej Šubenkov: Odvjetnik na preponama
 
Preponaš Sergej Šubenkov trenutačno je jedina sprinterska zvijezda atletske velesile Rusije. Dvostruki je europski prvak na 110 metara prepone (Helsinki 2012. i Zürich 2014.) i osvajač brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Moskvi 2013. Ima i europsko dvoransko zlato na 60 metara prepone iz Göteborga prošle godine.
 
„Na preponama je situacija u Rusiji puno bolja nego u 'čistom' sprintu. U mojoj disciplini ruski atletičari stalno nastupaju na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima pa mi je lakše kad znam da sam dio tradicije“, kaže Šubenkov koji je u olimpijskoj 2012. osobni rekord spustio s 13.46 na 13.09, što je i aktualni rekord Rusije.
 
„Četiri godine sam studirao pravo i to nije bila samo formalnost jer sam svaki dan išao na predavanja, osim kad bih bio u trening kampu uoči velikih natjecanja. Sada ima diplomu i puno više vremena za trening, a trener je napravio i brojne promjene u mojoj psihičkoj i tehničkoj pripremi. Zato moji rezultati stalno napreduju“, pojasnio je dvostruki europski prvak.
 
No, Šubenkov je i dokaz da na stazi ipak trče živi ljudi, a ne rezultati. Da nije tako ne bi nedavno u Zürichu obranio naslov pokraj, primjerice, Francuze Pascala Martinot-Lagardea koji trenutačno ima drugi rezultat na svijetu – 12.95. U europskom finalu je, međutim, bio daleko iza Šubenkova.
 
Sergej Šubenkov je, inače, rođen u sibirskom gradu Barnaulu (4. listopada 1990.), u kojem je rođena i poznata skakačica u dalj Tatjana Kotova, ali i Sergejeva majka Natalija Šubenkova, nekad rekorderka Sovjetskog Saveza u sedmoboju...
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara