Amerikanci bjesne: Odgode i njemački presing pogurnuli Riesch prema naslovu!

Foto: AFP

MARIA RIESCH uzela je Veliki kristalni globus ispred Lindsey Vonn za svega tri boda, nakon što su  organizatori utrke u Lenzerheideu zbog lošeg vremena odlučili otkazati današnju utrku veleslaloma. Čekaju nas tjedni američkog negodovanja zbog ovakvog raspleta, pa podsjetimo kako je do njega došlo.

Kiša, toplo vrijeme i mekani snijeg nisu dopustili održavanje veleslaloma za skijašice, pa je kulminacija sezone u švicarskom Lenzerheideu okočana novom odgodom. Skijaši su, međutim, uredno započeli današnju utrku slaloma, na istoj stazi, po jednako katastrofalnim uvjetima.

Nakon superveleslaloma koji je odgođen sredinom tjedna, a koji je bio udarna disciplina za Vonn, te otkazivanja današnjeg veleslaloma, slalom odrađen u petak ostao je posljednja utrka sezone, a u njoj je Njemica Maria Riesch napravila ključni preokret i prednost u odnosu na veliku suparnicu. Sezonu je odlučena za tri boda, za toliko je Riesch bila bolja od Vonn (1728-1725). I ne samo za tri boda, već i za tri stotinke, jer da je Riesch u vožnji slaloma bila sporija samo dvije stotinke završila bi na petom mjestu, što bi joj umjesto 50 donijelo 45 bodova, nedovoljno za naslov. Nijemci su posljednjih dana silno pritiskali FIS, jer jasno je da su odgode išle na ruku njihovoj reprezentativki.

"Ne bi imali fer utrku. Pokušali smo sve, ali nikako nismo mogli doći do iole normalnih uvjeta za skijanje", rekao je za javnost Riikka Rakic, glasnogovornik FIS-a.

U Lenzerheide je Riesch došla s plusom od 23 boda. Nakon spusta je Vonn imala plus 27, a nakon slaloma je sve završilo s minimalna tri boda prednosti za Riesch. Zanimljivo, u slalomu, disciplini u kojoj je Riesch najjača, postavljenje su dvije iste vožnje, što je presedan. Staze je postavljao i njemački trener. U četvrtak je otkazana utrka super G-a, koja slovi za najjaču disciplinu Vonn.

Repriza 2005: Paerson je bila tri boda ispred Janice

2005. godine je Lenzerheide također bio domaćin završnici Svjetskog kupa. Tada je Anja Pärson slavila ukupnu pobjedu s tri boda prednosti nad hrvatskom skijašicom Janicom Kostelić.

Riesch je ovim postala treća Njemica slavljenica u Svjetskom kupu. Prije nje su veliki Kristalni globus uzimale Rosi Mittermaier 1976. godine, odnosno, Katja Seizinger 1996 i 1998. godine.

"Ovo je stvarno konačna i prava nagrada za cijelu sezonu" , govorila je Riesch za Bild nakon što je saznala da je utrka veleslalomna otkazana.

"Isto tako, ovo je za moja shvaćanja najveći uspjeh u karijeri. Imam olimpijsko i svjetsko zlato, znam kako je osjećati taj uspjeh, no kao sportaša ovo me čini uzvišenom. Cijela sezona je nešto mnogo dulje i kada si prvi nakon toliko borbe osjećate se fenomenalno"

Prekinuta je tsko i serija osvajanja Svjetskog kupa Lindsey Vonn koja je najbolja bila 2008., 2009. i 2010. godine, no zadovoljštinu je pronašla u osvajaju čak tri discipline Svjetskog kupa ove sezone - spusta, superveleslaloma i kombinacije. Najbolja u veleslalomu je, pak, postala još jedna Njemica - Viktorija Rebensburg.

Konačni ukupni redoslijed Svjetskog kupa:
1. Maria Riesch (Njem) 1728

2. Lindsey Vonn (SAD) 1725

3. Tina Maze (Slo) 1139

4. Elisabeth Görgl (Aut) 992

5. Julia Mancuso (SAD) 976

6. Marlies Schild (Aut) 756

7. Tanja Poutiainen (Fin) 751

8. Anja Pärson (Šve) 656

8. Viktoria Rebensburg (Njem) 656

10. Lara Gut (Švi) 589

...

66. Ana Jelušić (Hrv) 68

...

112. Sofija Novoselić (Hrv) 6

...

 

Konačni redoslijed veleslaloma:

1. Viktoria Rebensburg (Njem) 435

2. Tessa Worley (Fra) 358

3. Tanja Poutiainen (Fin) 240

Uskoro opširnije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara