Bandić Dinamu nije dao ni za pisoar: "Dala bi mama da ima"

Foto: Ronald Goršić/Cropix

"VRBA, povedi šefa u razgledavanje stadiona, ali napravi to da ima nekog smisla" zapovjedio je Zdravko Mamić direktoru Damiru Vrbanoviću, prije nego što je počasni predsjednik Dinama krenuo u inspekciju finog glanca nabačenog preko maksimirskih razvalina. U stopu praćen svitom suradnika, novinara i snimatelja obišao je sva ključna mjesta obnovljenog rugla grada kojemu je na čelu.

Špartao je Bandić preko nebesko plave umjetne trave, zašao u obnovljene i nekoć zloglasne WC-e na istoku popločane jednakom nijansom keramike, isprobao je udobne i ubuduće grijane siceve za rezerve i trenere, pozdravio iscrpljene radnike koji su za vrijeme njegovog obilaska upravo ručali. Nakon što je nabio ovakav ritam, valjalo se i opustiti, što je napravio u također friško ulickanom VIP-loungeu na mjestu nekadašnjeg press salona. Naravno, našao je gradonačelnik vremena za novinare, na čija pitanja je odgovarao na novom travnjaku Maksimira, gdje je upravo trajao "zatvoreni" trening Neftchija.

"Nakon ovog umivanja mirni smo 10 godina"

"Čestitam vam što ste spasili što se spasiti dalo", obratio se direktorima stadiona i kluba Miljenku Sakomanu i Damiru Vrbanoviću. "Umili ste stadion i posadili travu kakva je na Wembleyju. Napravili ste fini glanc i sad smo mirni desetak godina, ali nadam se da tada nećemo opet mijenjati stolice, nego konačno riješiti pitanje stadiona."

Dinamo je uložio 50 milijuna u stadion koji ostaje gradski

Čestitao je Bandić i Dinamu, i to na novcima koje je uložio u obnovu gradskog stadiona, a radi se o vrtoglavih 50 milijuna kuna: "Dinamo je tražio dozvolu za radove i mi smo je dali. Bio bih počašćen kada bi i ostali klubovi pokazali takvu inicijativu u ova recesijska vremena". Gradonačelnik se samo nasmijao na primjedbu kako je ovom investicijom Mamić dobio i dio upravljačkih prava nad Maksimirom, kao i "plodouživanje": "Stadion ostaje gradski".

"Nije istina da ne pomažemo Dinamo, svake godine od Grada dobiva 9 milijuna kuna"


A jel' bilo kakve financijske inicijative s gradske strane? "Ne možemo dati više nego što je odobreno, a Dinamu je preko fonda za vrhunski sport i preko sredstava za investicijsko održavanje i ove godine uplaćeno 9 milijuna kuna." Govorilo se da će Zagreb obnoviti barem sanitarne čvorove na stadionu?

"Dala bi mama da ima" pokušao je Bandić biti duhovit, ali nikome nije do smijeha, ne toliko zbog maksimirskih WC-a, koliko zbog onih "zlatnih" na tramvajskim okretištima na koje je Bandić bacao milijune proračunskog novca. Ali bilo je to prije nego što je "tata" postao razvlašten.

"Projekt rekonstrukcije Maksimira narisali su najugledniji hrvatski arhitekti"

Kao i toliko puta do sad, postavila su se pitanja: Kad će konačno Maksimir biti gotov i koliko će to koštati? Bandić je opet ponudio prožvakane odgovore: "Postoji projekt rekonstrukcije stadiona koji su narisali najugledniji hrvatski arhitekti i koji će na jesen ići pred Gradsku skupštinu. Bandić je podsjetio kako je on preuzeo maksimirski vrući krumpir, kao i da nikako nije točno da Grad ništa nije dao kako bi se stadion priveo svrsi.

"Grad je uložio 600 milijuna kuna u Maksimir"

Upravo ovu vrtoglavu cifru do sada je Zagreb ulupao u rupetinu bez dna: "Oni koji govore da nismo dali ništa ne mogu biti više u krivu, ali taj sav novac otišao je u prazno jer je projekt još 1998. započet pogrešno. Kada se kuća radi od krova, onda to jednako i završi."

"Gradnja novog Maksimira i zamjenske Kajzerice koštala bi 250 milijuna eura, ali nisam imao hrabrosti to potpisati, a Skupština je odbila referendum"

Bandić je podsjetio i da su pred Gradskom skupštinom već bili prijedlozi da se izgradi zamjenski stadion kapaciteta 18 tisuća mjesta na Kajzerici, na kojem bi Dinamo igrao dok se ne završi novi Maksimir. "Oba projekta bila bi teška 250 milijuna eura, ali nisam imao hrabrosti to potpisati pa sam želio pitati građane Zagreba na referendumu. Skupština je taj prijedlog odbila."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara