Beograd - Herceg Novi - Kosovo - Beč: Srbi slave diljem svijeta

Tekst: J.C.
Foto: Kurir, RTS, AFP
Video: RTS

BEOGRAD, Novi Sad, Niš, Subotica, Čačak... Svi srpski gradovi danas su puni navijača koji proslavljaju veliku pobjedu Orlova protiv moćne Njemačke. Slavilo se i izvan Srbije; kamere RTS-a zabilježile su proslavu u Republici Srpskoj, na Kosovu, ali i u Herceg Novom i Beču.

> Nijemci ne znaju s Balkancima: Srbi se nakon žestokog dvoboja vratili u život

> Srpski mediji: "Svaka čast momci, Srbija će znati da proslavi!

> Nije bilo logično da moćni Srbi padnu bez ispaljenog metka

> Podolski: Nisam loše pucao penal

> Antića preplavile emocije: Srbijo, bit ćeš ponosna na svoju djecu!

Na jugu Afrike srpskih navijača nije bilo puno, ali ipak su znali stvoriti pravu atmosferu na stadionu i oko njega. Podršku su im pružili Englezi, koji su u barovima Cape Towna tijekom dana zdušno bodrili Srbiju. Povrijedila ih je izjava velikog "Kaisera" Beckenbauera, koji je kritizirao Capellove trupe nakon remija sa SAD-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Baš me zanima što bi Beckenbauer imao reći o Miroslavu Kloseu i njegovom crvenom kartonu", sa smješkom je rekao Peter Lawrence, jedan od navijača koji su oduševljeno pred televizorom u JAR-u popratili pobjedu Srbije.

Prometni kolaps u centru Beograda

Prava fešta ipak se događa par tisuća kilometara sjevernije od Rta dobre nade. Užim centrom Beograda odmah su počele kružiti kolone automobila, ukrašene srpskim trobojnicama. Improvizirani "karusel" vozi se uglavnom na potezu od Trga Republike do Slavije. Svi središnji trgovi u Beogradu puni su navijača koji pozdravljaju trijumf Antićevog sastava protiv favoriziranog Elfa.

Ljudi marširaju gradom, skandiraju "Srbija, Srbija", izvikuju ime strijelca Milana Jovanovića, pokazuju tri prsta... Slavlju su se priključili čak i vozači gradskog prijevoza, koji sirenama podržavaju automobile u prolazu.

U Beču specijalci nadziru navijače Srbije

U Novom Sadu je tisuće navijača pratilo utakmicu uglavnom u središnjim gradskim kafićima. Nakon posljednjeg sučevog zvižduka novosadskim bulevarima i ulicama počele su odjekivati sirene i skandiranje navijača. Već sat vremena prije početka utakmice ulice Čačka bile su zakrčene automobilima, brojni obožavatelji nogometa skratili su si radno vrijeme...

Veliko slavlje organiziralo je stotinjak Srba na sjeveru Kosovske Mitrovice. Slavi se i na gradskom trgu u Herceg Novom, a na ulice su izašli i Srbi koji žive u Beču. Austrijska policija to je i očekivala pa je ulica, koju zbog velikog broja lokala čiji su vlasnici iz bivše Jugoslavije nazivaju "Balkanštrase", pod strogom paskom specijalaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara