Blanka Vlašić preskočila preko 2 metra

TRI NOVA mitinga i izjednačenje rekorda u za nas najzanimljivijoj disciplini, ženskom visu, najvredniji su rezultati IAAF Grand Prix mitinga Zagreb 2003.

Najbolja hrvatska visašica Blanka Vlašić prvi je put u karijeri uspjela preskočiti dva metra.

Preskočenih 2.00m njezin je osobni rekord, te je izjednačen rekord Hrvatske kojega je do danas samostalno držala Biljana Petrović. Također, izjednačen je rekord mitinga koji uz Blanku drže Babakova, Bergqvist i Cloete.

Unatoč rekordu, Blanki preskočenih 2.00 nije bilo dovoljno za pobjedu u Zagrebu. Istu visinu preskočila je i aktualna svjetska prvakinja Južnoafrikanka Hestrie Cloete, ali je imala manji broj pokušaja, te je stoga slavila. Blanka je zauzela drugo mjesto.

"Ostvarila sam svoj san. Bila sam strašno nervozna imala sam tremu, svi su očekivali kako ću preskočiti dva metra. No, osjetila sam da mogu. Publika je bila sjajna, što mi je olakšalo," kazala je Blanka, koja je nastupila s brojem 200.

Sjajan je bio i mladi hrvatski preponaš Jurica Grabušić koji je u Memorijalnoj utrci "Boris Hanžeković" na 110 metara s preponama zauzeo sjajno peto mjesto novim hrvatskim rekordom od 13.55 sekundi čime je izborio nastup na svjetskom prvenstvu i ispunio "B" olimpijsku normu, a "A" norma mu bježi jednu stotinku.

Pobjednik Memorijalne utrke je Amerikanac Duane Ross s respektabilnim vremenom 13.17.

"Imao sam problema na početku sezone, no iz utrke u utrku se osjećam bolje. Staza je sjajna, vrlo brza i žao mi što nisam ostvario još bolje vrijeme," kazao je Ross.

Rekord mitinga postavila je i najbolja svjetska kladivašica ove godine Francuskinja Manuela Montebrun prebacivši 73.31 metara. Odlična je bila i Ivana Brkljačić koja je zauzela četvrto mjesto sa 68.03 metara, što je samo 15 cm slabije od njezinog i hrvatskog rekorda. Tim rezultatom Ivana je izborila nastup na OI u Ateni.

Jamajčanin Kemel Thompson postavio je novi rekord mitinga na 400 metara s preponama istrčavši tu dionicu za 48.24 sekundi.

U utrci na 1500 metara Dalibor Balgač je s osobnim rekordom (3:38.24) bio 13., a veteran Branko Zorko, kojemu je ovo bila druga utrka sezone, zauzeo je 11. mjesto (3:37.58). Pobjednik utrke je Kenijac Benjamin Kipkurui (3:34.34) kojemu je tek nešto više od sekunde nedostajalo da i on postavi rekord mitinga.

Rezultati mitinga

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara