Blatter: Moramo zaustaviti invaziju Brazilaca u nacionalne momčadi

PREDSJEDNIK Svjetske nogometne federacije (Fifa) Sepp Blatter izjavio je kako kvote za strance u nogometnim klubovima treba uvesti čim prije. Posebno ga muče Brazilci, poput naših Eduarda da Silve i Etta.

Fifa želi ponovno uspostaviti nacionalni identitet kod nogometnih klubova širom svijeta, te će stoga pravilo o kvotama stranaca u svakom klubu pokušati izgurati do ožujka sljedeće godine. Po Blatterovu bi prijedlogu svaki klub na svijetu, a to se posebno odnosi na europske sastave, utakmicu morao početi i igrati s minimalno šest nacionalnih igrača u momčadi.

"Bude li dovoljno odlučnosti na Fifinom kongresu, izglasat ćemo sustav kvota. Svjestan sam da će nas osporavati i zaustavljati puritanci i legalisti koji će se pozivati na liberalne zakone Europske unije, no mi to jednostavno moramo učiniti za dobrobit nogometa. Unatoč protivljenjima trenera i vlasnika nekih klubova, dobili smo sasvim dovoljno poruka podrške i odobravanja da bismo krenuli u akciju. Fifin će Izvršni odbor izaći s prijedlogom već u ožujku na zasjedanju u Sydneyju".

Glavna opasnost za svjetski su nogomet, tvrdi Blatter, Brazilci.

"Moramo zaustaviti invaziju brazilskih nogometaša u nacionalne momčadi. U Brazilu ima 60 milijuna registriranih nogometaša. Tamo svaki treći muškarac igra nogomet, dok u reprezentaciji ima samo 11 mjesta. Na zaustavimo li odljev brazilskih nogometaša u Europu, Aziju i Afriku, moglo bi nam se dogoditi da na Svjetskim prvenstvima 2014. ili 2018. godine od 32 sudionika imamo 16 brazilskih reprezentacija. To je vrlo, vrlo stvarna opasnost".

Kao jednu od reprezentacija u kojima igra Brazilac Blatter je naveo i Hrvatsku. Njegovom analogijom ispada da Dinamov Brazilac Etto nikad neće odjenuti dres hrvatske reprezentacije.

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara