Blatter rekao "ne" Eduardima i Ettoima

PREDSJEDNIK Fife Sepp Blatter najavio je oštrija pravila za sve one koji uzimaju državljanstva drugih zemalja radi nastupa za te reprezentacije.

Predsjednik krovne svjetske nogometne organizacije izjavio je da su mnoge zemlje zloupotrijebile pravila o nastupu za strane reprezentacije. Pravila sada omogućuju svim nogometašima koji u dotičnoj zemlji žive barem dvije godine da nastupaju za nacionalnu vrstu te zemlje. No, čini se da bi se to u budućnosti moglo mijenjati.

"Nisam prorok, ali mogu procijeniti da bi recimo 2014. godine na Svjetskom prvenstvu pola igrača moglo biti iz Brazila. Moramo nešto učiniti da se to ne dogodi", kaže Sepp Blatter, a prenosi Reuters.

Kongres će predložiti da netko može nastupiti za nacionalnu vrstu tek nakon pet godina igranja u dotičnoj zemlji.

Ovaj prijedlog, da bi bio usvojen, morat će pridobiti 75 posto podrške na kongresu u Sydneyu 29. svibnja. Glasovat će 208 zemalja članica Fife, a svaki glas je jednake vrijednosti.

Reuters se u tekstu o ovoj temi posebno osvrnuo na slučaj Eduarda koji je počeo nastupati za reprezentaciju Hrvatske, nedugo nakon što je počeo igrati za zagrebački Dinamo.

Blatter se također zalaže za restrikciju stranaca u klubovima, po kojoj bi moglo biti maksimalno pet stranih igrača na terenu, a čemu se protivi Europska Unija jer smatra da je to suprotno zakonima o slobodi transfera igrača unutar Unije. 

M.Š.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara