Braća Fantela su prvaci svijeta

Braća Fantela su prvaci svijeta
Foto: Facebook

ŠIME i MIHOVIL FANTELA na Svjetskom prvenstvu u danskom Aarhusu senzacionalno su osvojili zlato u klasi 49er.

Taktički su savršeno odjedrili plov za odličja, ostavili iza sebe obje njemačke posade Tima Fischera i Fabiana Grafa te Erika Heila i Thomasa Ploessela na drugom i trećem mjestu i uzeli zlato.

Prije SP-a nadali su se tek hvatanju norme za Olimpijske Igre u Tokiju 2020, iako nisu bili sigurni da će uspjeti u prvom pokušaju.

Mislili su da će za tako nešto biti spremni tek na idućem SP-u, koje je krajem 2019., jer braća tek godinu dana jedre u ovoj disciplini.

U Dansku su došli kao 17. na svjetskoj ljestvici klase, posada koja cilja plasman u finalnu zlatnu skupinu i normu za Tokio, no ostvarili su pravi podvig. U dva dana finalnih jedrenja zlatne skupine podijelili su lekcije konkurenciji, odjedrili samouvjereno, u maniri pobjednika, iako se jedrilo u ekstremnim uvjetima, s udarima vjetra od 25 čvorova, koji braći Fantela najmanje odgovaraju

Šime je posljednjih godina s Marenićem poharao klasu 470, a njegov brat Mihovil do sada je surfao!

Ali, suprotno svim prognozama, njih dvojica uzeli su zlato.

Dan prije kraja SP-a bili su vodeći, prvi favoriti za zlato prije zadnjeg plova.

Nakon 12 jedrenja, Šime i Mihovil Fantela bili su prvi, 13 negativnih bodova ispred Nijemaca Fischera i Grafa, čak 18 ispred još jedne njemačke posade Heila-Ploessel, dok ih četvrtoplasirani Francuzi Frei/Delpech nisu mogli ugroziti, pa je medalja bila osigurana.

Ogromna prednost garantirala je pohod na zlato u današnjem plovu za odličja, te je samo jako loš plasman u plovu najboljih deset posada mogao Zadrane ostaviti bez naslova svjetskih prvaka.

Olimpijski i svjetski prvak Šime Fantela upisao se tako i u povijest jer je vrlo malo jedriličara koji su osvajali medalje na svjetskim natjecanjima u različitim olimpijskim disciplinama. Među njima su Brazilac Robert Scheidt, Britanci Ben Ainslie i Ian Percy, Šveđanin Frederik Loof, a sada im se pridružio i Šime Fantela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara