Britanac Bonhomme svjetski prvak u "zračnoj Formuli 1"

Britanac Bonhomme svjetski prvak u "zračnoj Formuli 1"

Foto: Red Bull

BRITANAC Paul Bonhomme osvojio je Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo 2009. sjajnim trijumfom u završnoj utrci sezone pred rekordnih 800 000 gledatelja. Dvostruki viceprvak svijeta u Barceloni je "stavio točku na i" najzrelije letačke godine u karijeri, obranivši vodstvo u ukupnom poretku ispred branitelja krune Hannesa Archa.

Austrijanac je u nedjelju išao na sve ili ništa, s maksimalnim rizikom, nakon što je u subotnjim kvalifikacijama savršenim letom smanjio Bonhommeovu prednost na tri boda. Ta subotnja uvertira imala je mnogo veću težinu od "običnog" boda koji pripada najbržem, bila je to velika prijetnja Britancu, koji nije smio promašiti postolje na završnom obračunu. I izdržao je! A Arch je u finalnom letu četvorice išao na nož, ostvario najbolje vrijeme, ali je u svome ruletu i griješio – te se sa 6 kaznenih sekundi spustio na četvrto mjesto i prepustio tron Bonhommeu.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Britansko slavlje u katalonskoj metropoli upotpunio je Nigel Lamb - drugim mjestom, a najbolji plasman sezone također je zabilježio i Nijemac Matthias Dolderer, treći. Dva nova lica na postolju u najneizvjesnijoj sezoni u petogodišnjoj povijesti Red Bull Air Racea.

Bonhommeova kruna je čvrsta kao čelik, čovjek nije silazio s postolja ( tri pobjede i tri druga mjesta ), ukupno 67 bodova. Arch se borio do kraja ali 60 bodova bilo je dostatno tek za uvjerljivo drugo mjesto. Australac Matt Hall u svojoj je premijernoj sezoni pokazao veliku nadarenost, te je s 36 bodova nadvisio iskusne "nebeske vukove" Kirbya Chamblissa, Nicolasa Ivanoffa, Mikea Mangolda, Petera Besenyeia...Nikad dosad jedan "rookie" nije "ukrao" toliki plijen.

"Fantastično, hvala Barcelona", kratko je, čim je radio-vezom u cockpitu primio vijest, kazao Bonhomme. Ima vremena za analize i velike riječi, Britanac je sve rekao na 6,4 km dugačkoj stazi s 15 zahtjevno postavljenih vrata ispred plaže Maritim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara