Brleković: Srebrić mora biti smijenjen, u HNS-u je sve trulo i bolesno

Foto: Goran Mehkek / Cropix

PRITVARANJE Željka Širića i Stjepana Djedovića očekivan je potez istražnog suca pred kojeg su jutros izašli u Zagrebu. Zbog utjecaja na svjedoke pritvor im se možda i produži, a puno će se toga pitati i one koji odluče progovoriti. Ivan Brleković, bivši javni tužitelj, ističe:

"Određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora za Širića i Djedovića govori da stvari nisu nimalo bezazlene i da sumnje u regularnost prvenstva dobivaju i svoju realnu potvrdu. Ovime je Hrvatski nogometni savez popucao i po zadnjim šavovima koji su ga još eventualno održavali na životu. Toliko je sve trulo i bolesno da nikakve kozmetičke promjene i uspjesi reprezentacije ne mogu više održavati na životu ovakvog bolesnika".

Zar ne bi Djedović i Širić već trebali biti suspendirani? I zar HNS ne bi trebao poduzeti određene radnje nakon ovog slučaja?

"Po načelu objektivne odgovornosti, apsolutno najveću odgovornost snosi predsjednik Saveza. Jednostavno, nema više pravo reći: "Nisam znao, nisam čuo, nisam vidio, oprostite u tunelu sam". Glavni krivac pak, nesumnjivo je glavni tajnik Saveza. Statut HNS-a obvezuje ga kao čuvara zakonitosti da prvi i prije svih reagira na sve nepravilnosti i kršenja propisa unutar organizacije i da o tome izvješćuje mjerodavna tijela Saveza, a po potrebi i policiju, DORH, Ministarstvo financija, poreznu upravu i sl."

Što bi Marković trebao napraviti?

"Jedino što Marković sada može i što mu građanska i sportska obveza nalaže je da hitno sazove izvanrednu Skupštinu saveza i da se tamo pred skupštinarima i cjelokupnom hrvatskom javnosti suoči s istinom. Naravno, legalni zastupnici mogu i moraju biti samo oni izabrani članovi županijskih nogometnih saveza koji su u stanju predočiti valjanu vjerodajnicu i pored toga i neizostavno Uvjerenje izdano od nadležnog suda da se protiv te osobe ne vodi i nije u započeo
kazneni postupak za kazneno djelo za koje je zapriječena kazna zatvora od tri godine ili više"

Brleković nudi  daljnje objašnjenje o postupanju koje bi HNS trebao napraviti:

"Samo tako sastavljena Skupština Hrvatskog nogometnog saveza ima pravo ali i dužnost:
-donijeti novi statut Saveza
-glasati o povjerenju predsjedniku Saveza
-izabrati novi Izvršni odbor Saveza
-narediti Izvršnom odboru smjenu Glavnog tajnika i raznih komisija koje su svojim neljudskim i protuzakonitim postupcima duboko narušavala i kršila ljudska prava, postupajući osvetnički i diskriminirajuće prema pojedinim članovima Saveza
-ukinuti sramne i bestidne odluke Disciplinske komisije HNS
-utvrditi da je prvenstvo neregularno i narediti da se lige formiraju i broj klubova odredi prije
svega poštujući kriterije određene Pravilnikom o licenciranju
-donijeti odluku o ponovnom uvođenju mehanizma solidarnosti u okvire HNS i financijskoj pomoći pojedinim klubova i županijskim savezima koji su zapali u najveće financijske teškoće
-donijeti odluku o preustroju i organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza u pet regija
-i konačno najvažnije, raspisati opće i demokratske izbore na nivou cijelog Hrvatskog nogometnog saveza koji bi obuhvatili izbore u klubovima, županijskim središtima, županijskim nogometnim savezima i samom Hrvatskom nogometnom savezu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara