Video: Srebrić ništa ne zna i ne smatra se odgovornim za kriminal u HNS-u!

Foto: Drago Sopta / Cropix

TEK PRED kraj press konferencije u Rusanovoj nakon devete sjednice IO-a razgovaralo se o uhićenju Željka Širića i Stjepana Djedovića. USKOK je jutros komunicirao s HNS-om, otkrio je to Zdravko Mamić. Zorislav Srebrić tvrdi da ljude iz USKOK-a nije vidio, iako je Mamić naglasio da su upravo od USKOK-a svi članovi IO-a dobili nalog da ne komentiraju slučaj.

Sjednici su prisustvovali sljedeći članovi IO-a: Mamić, Vićan, Uljan, Merkaš, Soldatić, Križarić, Kulušić, Lucić, Bukvić, Laljak, Marković i Čačija. Paško Viđak u međRedom su skamenjenih lica izlazili iz Kuće nogometa koja se opasno nakrivila. Svi su u šoku, iako je poznato da Željku Širiću prijeti zatvor i zbog gospodarskog kriminala. Uhićen je, zajedno s povjerenikom za suđenje Djedovićem zbog sumnje u namještanje utakmica.

"HNS za sada ne raspolaže s nikakvim informacijama u vezi s postupanjem pravosudnih tijela RH. Čekamo da vidimo koja se djela eventualno stavljaju na teret Širiću I Djedoviću. HNS pozdravlja svaku akciju policije i nadležnog tijela u sprječavanju svih nezakonitosti", izvijestio je Davor Gavran, glasnogovornik HNS-a.

Zorko "nije mi poznato" Srebrić ne osjeća krivnju, iako je po funkciji čuvar zakonitosti u udruzi HNS

Zorislava Srebrića jasno smo upitali osjeća li vlastitu odgovornost s obzirom da je kroz svoju funkciju glavnog tajnika HNS-a čuvar zakonitosti te udruge.

"Ako me pitate jesam li iznenađen, onda je odgovor da. Ako me pitate bojim li se, onda je odgovor - Ne. Na sve ono što se moglo postupati, to je učinjeno po propisima"

Kažete da ste iznenađeni zbog uhićenja čovjeka kojem već dugo prijeti zatvor zbog kaznenog progona?

"Nije mi poznato da  se protiv njega vodi postupak", kaže Srebrić.

Uvijek ista priča, koja je utemeljena na lošim zakonima. Srebrića i društvo zaista nitko nije dužan obavijestiti o otvorenim kaznenim postupcima protiv članovima udruge HNS. Novi zakon propisuje da su sudovi dužni obavijestiti udruge tek o eventualnoj osudi nekog od njihovih članova.

Jeste li razmišljali, stoga, da osnujete neki odjel koji bi vam javljao za ovakve slučajeve, barem iz medija, kako ne biste bili tako neupućeni? Ipak je previše slučajeva koji vam promaknu?

"Nije mi poznato da je poznato da je puno takvih situacija. Bilo bi poželjno da nas netko obavijesti od nadležnih institucija"

Postupci se vode i protiv Miroslava Uljana i Pere Vićana?

"Nije mi poznato. Imate li vi neko saznanje o tome?"

Da, i to već dugo, kao što smo vam više puta rekli.

"U odnosu na Vićana dobit ćemo obavijest od nadležnog državnog tijela u kojoj je to fazi, pa ćemo vas izvijestiti. Znate i samo da se neki postupci otvore,  a onda šest-sedam godina se ništa ne događa dalje u toj istrazi"

Što ako se dokaže namještanje utakmica?

"Postupat ćemo sukladno pravilima. I u nedavnoj aferi Offside stavili smo se na raspolaganje državnim tijelima"

Zorislav Srebrić nastavio je s izvještajem o stanju u HNL-u, o čemu je bilo riječi na sjednici IO-a.

"Svi moraju preuzeti odgovornost da se nađe način za egzistenciju klubova. Održat ćemo sastanak s klubovima prve i druge lige. Razgovarat ćemo i o smanjenju lige, treba nam realan sustav natjecanja. Konstatirano je da se mora učiniti sve da savez funkcionira i dalje kroz svoj program, a jasno je da ako klubovi imaju financijskih poteškoća, onda se to odnosi i na savez. Dio aktivnosti će biti usmjeren na razine lokalne uprave i samouprave, ali isto tako svi sudionici ukupne nogometne aktivnosti moraju svoje želje i mogućnosti prilagoditi aktualnoj ekonomskoj situaciji"

"U odnosu na sindikat, s njima ćemo također razgovarati. Mora se djelovati u okviru aktualnih mogućnosti i propisa. Moramo s više opreza davati određene konstatacije koje nisu u skladu s propisima", kaže glavni tajnik i nastavlja:

"Savez će nastojati i onako skraćene rokove za arbitražu ubrzati, u slučajevima gdje igrači traže zaštitu. HNS je prvo mjesto gdje se traži zaštita. Rokovi su kod nas brži nego u bilo kojim institucijama. Kod nas se nešto riješi za dva mjeseca, kod nekih dvije godine. Danas smo imenovali i još jednog arbitra"

Varaždin zbog dugovanja prijavljen Uefinim disciplinskim tijelima!

Na red je došla rasprava o pravilniku za licenciranje. Rok o donošenju odluka o licencama pomične se na 10. svibnja, do sada je bio 1. svibnja.

"Naglasak će biti na procjeni financijskih mogućnosti klubova. Održali smo posebno sastanak s našim financijskim stručnjacima i predstavnicima ministarstva te smo dogovorili određene mjere i suradnju po pitanju klubova koji provode preoblikovanje. Ne možemo im pomoći u budućem planiranju prihoda i rashoda. Gubici se i dalje gomilaju, još su i veći u odnosu na prethodna razdoblja. Gubici prate i negativni trend europskih liga. Inzistiramo i na podmirivanju obveza prema zaposlenicima i drugim klubovima u razdoblju koje prethodi natjecanju. Toga još nema u našem, kao ni u Uefinom pravilniku.

"Provjeravali smo četiri kluba, dva su podmirila obveze, dva nisu i oni su ostali u monitoringu. Radi se o Hajduku i Varaždinu, dok su provjeravani još i Dinamo te Split. Hajduk je svoje stanje popravio, Varaždin nije i bit će prijavljen Uefinim disciplinskim tijelima, i to po prijavi Uefinog vijeća za financijska pitanja", rekla je Ivančica Sudac, voditeljica HNS-ovog Odjela za licenciranje.

HNS-ov pravnik Vlado Iveta dodao je bitnu stvar:

"Ako klub odustane od licence 30 dana prije natjecanja bit će izbačen u niži razred. Ako klub uđe u to razdoblje i odustane od natjecanja, bit će izbačen u najniži rang"

Mamić: Uskok mi je rekao da ništa ne govorim

Zdravko Mamić je oko 13 sati napustio sjednicu Izvršnog odbora HNS-a. Nije puno govorio.

"Ne mogu ništa komentirati. Uskok je bio kod nas i sugerirao da ništa ne komentiramo", rekao je Mamić.

Ispred Rusanove su se brzo skupili novinari, pa je zavladao zakon šutnje. Članovi IO koji su ranije napustili sjednicu većinom su kazali da ne mogu vjerovati da im je uhićen tako blizak suradnik. Nitko nema komentara. U zgradu HNS-a ušao i Slaven Bilić, ali nije ništa komentirao.

Ante Vučemilović, najbliži Širićev suradnik i direktor za unutarnji ustroj kratko je rekao: "Jako, jako, jako sam iznenađen".

Paško Viđak, koji je tek od nedavno član IO-a, jer je bio u bojkotu, pa i u suspenziji kao član klana Igora Štimca, bio je nešto opširniji.

"Zateklo me. Nemam informaciju, potresen sam. To su mi suradnici. Nisam iznenađen nego konsterniran. Možda i ne bude najgore, teško je reći."

Znakovito da ova uhićenja dolaze s promjenom vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara