Čeferin: U Sloveniji traže neprijatelje od prije 70 godina, vlast drže primitivci

Čeferin: U Sloveniji traže neprijatelje od prije 70 godina, vlast drže primitivci
Foto: Epa

PREDSJEDNIK Europskog nogometnog saveza Aleksander Čeferin izjavio je kako će europski nogomet prevladati teškoće nastale pandemijom covida-19 te da se povratku gledatelja na stadione nada već ove jeseni.

"Čovječanstvo je preživjelo mnoge ratove i epidemije pa će sasvim sigurno i novi koronavirus, a nadam se da će se na stadione već na jesen vratiti i navijači", kazao je Čeferin u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik.

"Uefa će iz ove krize izaći kao pobjednica i financijski je preživjeti kao i nacionalni nogometni savezi", nastavio je slovenski pravnik i odvjetnik koji je na čelo Uefe došao prije četiri godine, a prije toga je bio predsjednik Slovenskog nogometnog saveza.

Čeferin je početkom travnja u Sloveniji izazvao političku buru kritizirajući "katastrofične" tonove koje je u svojim javnim nastupima o posljedicama epidemije najavljivala tada nova vlada premijera Janše, koju je okrivio za stvaranje lošeg raspoloženja u društvu, pesimizam i lošu javnu komunikaciju, pa su se pojavila nagađanja da nakon završetka sadašnje dužnosti namjerava ući u politiku, što nije sasvim zanijekao.

"S ljudima u vladi Slovenije ne želim imati posla"

U novom intervjuu za Dnevnik Čeferin je kazao da nema "skoro nikakav kontakt" sa sadašnjom vladom, kojoj je na početku epidemije pomogao omogućivši donaciju potrebnog medicinskog materijala iz Kine putem osobnih veza s Jackom Maom, osnivačem kompanije Alibaba.

"Nemam s njima nikakav kontakt i drago mi je da s tim ljudima imam što manje posla, a moj stav da bih im mogao pomoći pokazao se naivnim", kazao je Čeferin za ljubljanski dnevni list, ali je posredno kritizirao desnu vladu Janeza Janše rekavši kako u Sloveniji primjećuje sve nižu kulturu dijaloga, napade na novinare i pravosudni sustav te druge društvene sisteme.

"Tražimo neprijatelje od prije 70 godina, a u Sloveniji vladaju negativci jer su agresivni i primitivni"

"Treba prestati sa sramotnom retorikom, optuživanjem i traženjem prividnih neprijatelja od prije 70 godina i poglede usmjeriti u budućnost", kazao je Čeferin, aludirajući na konflikte između sadašnje vlade i novinara te optužbe da su neke današnje društvene strukture u Sloveniji povezane s razdobljem komunističkog režima.

"Većina Slovenaca je pozitivna, ali ih znaju nadglasati negativci jer su agresivni i primitivni", dodao je Čeferin.

Kombinacija o mogućem ulasku Čeferina u slovensku visoku politiku bazira se na teoriji da ljevica i desni centar u svakom izbornom ciklusu trebaju novo lice koje će okupiti snage dovoljne da se suprotstave Janezu Janši, kao predvodniku stranaka desnice kojega se redovno optužuje za ekstremizam ili populističke i autoritarne tendencije, a u normalnim okolnostima na svakim parlamentarnim izborima osvaja relativnu većinu glasova iako obično nedovoljnu za sastavljanje koalicije.

Kao novim licima u slovenskoj politici takve su pobjede nad Janšom uspijevale gradonačelniku Ljubljane Zoranu Jankoviću te bivšim premijerima Miri Ceraru i Marjanu Šarcu, koji su svoje nove stranke osnivali nekoliko mjeseci pred same izbore kao svježa lica u politici, bez ranijih afera i političke prtljage, ali se uspjeh njihovih kasnijih koalicijskih vlada obično pokazivao dvojbenim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara