Dan kada je Split prvi put slušao kako Hajduk igra

Dan kada je Split prvi put slušao kako Hajduk igra

Foto: Ivan Galić/Hajduk.hr

U HAJDUKOVOM Trofejnom salonu u utorak  je svečano obilježen povijesni datum 22. ožujka 1959. godine kada je Radio Split prvi put uživo sa Starog placa prenosio nogometnu utakmicu u kojoj  je Hajduk sa 4:1 pobijedio Crvenu zvezdu, a iza mikrofona je bio Davorin Rudolf, tadašnji 25-godišnji radijski reporter.

Tim povodom se danas HNK Hajduk pridružio čestitkama velikog jubileja HRT-a, proslavi 90. godina radija i 60 godina televizije, te Davorina Rudolfa darivao dresom s brojem 57 jer je toliko godina proteklo od njegovog povijesnog prijenosa sa Starog placa.

Davorin Rudolf se prisjetio svojih tadašnjih reporterskih dana kada je izvještavao pokraj out linije, na sredini igrališta i kada su osim njega na Radio Splitu radili  još samo Miljenko Smoje i Marinko Bojić. "Radili smo sve poslove jer tada nije bilo selekcije. Pisali smo vijesti, komentare, sudjelovali u cjelovečernjim emisijama. Jedanput smo odlučili konkurirati Zagrebu prenoseći utakmice Hajduka jer nismo bili zadovoljni kako se to tada radilo. I tako je počelo", prepričao je Rudolf i napomenuo da je imao dvojicu učenika, sportske novinare Zdravka Reića i Edu Pezzija.

Otkrio je kako ima rođendan na isti dan kada i Hajduk, 13. veljače i rekao da se radi o mitskom klubu koji je za vrijeme bivše države bio simbol otpora jednog malog grada velikim centrima uvijek se ravnopravno boreći. Za Rudolfa je Hajduk nešto što se voli, s čim se živi i čemu se raduje. Naposljetku je pročitao tadašnji sastav igrača Hajduka od kojih su još živi braća Zvonko i Ivo Bego,  Stjepan Ilić i Ante Vičević.

Predsjednik Hajduka Marin Brbić je rekao da se jako lijepo ponekad vratiti u prošlost i vidjeti kako je to izgledalo prije puno godina. Dodao je da je lijepo evocirati uspomene i kazao da je uvijek bilo i biti će poraza i pobjeda jer nada uvijek postoji. Rukovoditelj HRT centra Split Davor Marić je zahvalio Davorinu Rudolfu i rekao da je "kao mladi 25-godišnjak utkao jedan dio svoje profesionalne izvrsnosti koje  je pokazao kasnije u cijelom životu u povijest HRT- a i Radio Splita".

Davorin Rudolf je znanstvenik i političar, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te sveučilišni profesor međunarodnog javnog prava. Svojevremeno je igrao u juniorima Hajduka kada ga je trenirao legendarni Luka Kaliterna. S prekidima je radio kao novinar od 1950. do 1961. godine, a čak je 1951. bio i glavni urednik splitskog književnog časopisa "Peristil". Bio je prvi ministar pomorstva u Vladi RH 1990. godine, a kasnije ministar vanjskih poslova. Dobitnik je nagrade Grada Splita (2005.) za životno djelo, te šest godina kasnije državne nagrade za znanost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara