Diego je bog: Više od 100.000 ljudi "Božić" slavi 30. listopada

Tekst: Petar Vidov
Foto: AFP

KADA Alejandro Veron dobije potomka, argentinske vlasti neće mu dopustiti da u njegov ili njen rodni list kao godinu rođenja upiše - 50. ili 60. godina nakon Diega. Ali on će i dalje tako računati vrijeme. Bez obzira na to kome se to u katoličkoj Argentini sviđa, a kome se ne sviđa.

"Imam racionalnu religiju i to je rimokatolička crkva. Ali imam i religiju koja je upisana u mom srcu, koja je moja strast. A to je Diego Maradona". Alejandro Veron samo je jedan od osnivača Maradonine crkve ("Iglesia Maradoniana"), koja će u listopadu obilježiti 12 godina postojanja. Za sljedbenike ove religije veliki El Diego i službeno je postao vrhovni svetac 30. listopada 1998.

Na taj datum, kad je Maradona slavio 38. rođendan, skupina njegovih obožavatelja u Rosariju odlučila ga je doslovno uzdignuti u oblake. Od tada je Maradona za njih D10S (Maradonina desetka zajedno sa slovima D i S čini španjolsku riječ koja znači Bog). Tri godine kasnije sljedbenici Maradonine crkve prvi su se put okupili. Danas imaju više od 100.000 članova iz 60-ak svjetskih zemalja.

Iako su zbog ovog oblika ekstremnog fanatizma često kritizirani u argentinskoj javnosti, Maradonini sljedbenici strogo se drže svoje religije. Oni danas žive u 50. godini nakon Diega, jer vrijeme računaju od Maradoninog rođenja. Maradonin rođendan je, osim njihovog datuma osnivanja, i njihov Božić pa nisu rijetke obitelji koje jelku kite - u listopadu. Ali na njihovim drvcima ne vise kuglice već fotografije Maradone iz igračkih dana.

Središte njihovog vjerskog života je kapelica Božje ruke u Rosariju, prvo sveto mjesto "Maradonijanaca". Svake se godine tamo na "Maradonin Božić" okupljaju stotine, čak i tisuće zaluđenih Diegovih obožavatelja, čitaju iz svoje Biblije (Maradonine autobiografije) i obraćaju mu se molitvom:

"Diego naš,
koji jesi na nogometnim terenima,
sveti se lijeva noga tvoja,
donesi nam svoju čaroliju.
Neka se tvoji golovi pamte,
na nebu i na zemlji.
Dio svoje čarolije daj nam danas,
i oprosti Englezima,
kako smo mi oprostili napolitanskoj mafiji.
Ne budi uhvaćen u zaleđu
i oslobodi nas od Havelangea
(bivšeg predsjednika Fife, op. a.)

Diego"

Nisu svi Maradonini sljedbenici poludjeli fanatici koji slijepo štuju aktualnog argentinskog izbornika. Većini je sve to skupa samo dobra zafrkancija. A mora im se priznati da im smisla za humor ne nedostaje. No, njihovo neizmjerno obožavanje najvećeg nogometaša svih vremena zasigurno je iskreno. Čak im je teško i zamjeriti; mora se priznati da u Maradoni ima nešto, ako već ne božansko, onda barem svetačko.

Uvjerili su se u to svi koji prate aktualno Svjetsko prvenstvo, na kojem je upravo on glavna zvijezda. Iako je odavno umirovljen, kamere na stadionu najviše snimaju upravo Diega. Njegove press konferencije posjećuju reporteri iz cijelog svijeta, o svakoj temi (bilo nogometnoj, bilo nenogometnoj) traži se Diegovo mišljenje. Na Svjetsko prvenstvo Argentinu je jedva dovukao, bio je nervozan, u ratu s igračima, navijačima, samim sobom...

No, danas je to neki drugi Maradona. Neizmjerno smiren, vrhunski dotjeran, samom svojom prisutnošću uz aut-liniju hrabri reprezentativce Argentine. A oni jedva dočekaju da mu na kraju utakmice padnu u zagrljaj. Ne morate vjerovati da je Maradona bog ili svetac (to je svojim načinom života već mnogo puta osporio). Ali mu morate priznati da je puno više od običnog nogometaša i nogometnog trenera.

Deset zapovijedi Maradonine crkve:

1. Lopta ne smije biti onečišćena, kako je D10S proklamirao
2. Voli nogomet iznad svega ostalog
3. Javno proglasi svoju bezuvjetnu ljubav prema nogometu
4. Brani boje Argentine
5. Propovijedaj riječi D10S-a u cijelom svijetu
6. Moli se u hramovima gdje je on propovijedao i na njegovim svetim oltarima
7. Ne iznevjeri Diegovo ime ni zbog jednog kluba
8. Slijedi učenja Maradonine crkve
9. Neka Diego bude ime tvoje, i ime tvoga sina
10. Neka ti glava bude hladna i ne dopusti kornjači da ti pobjegne

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara