Dinamo, Hajduk, Partizan i Zvezda u istoj ligi: Evo kad počinje regionalna liga i koliko će klubova sudjelovati

Dinamo, Hajduk, Partizan i Zvezda u istoj ligi: Evo kad počinje regionalna liga i koliko će klubova sudjelovati

Grafika: Index

BALKANSKA LIGA, tako bi se trebalo zvati natjecanje nogometnih klubova s prostora bivše Jugoslavije. 
 
 
Dogovoreno je kako će sudjelovati 24 kluba iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a plan je da počne u rujnu 2018. godine. Iste godine najavljen je početak reformiranih europskih natjecanja Lige prvaka i Europske lige, u koje bi se klubovi s ovih prostora s novim sustavom trebali još teže kvalificirati.
 
Ako se netko od klubova koji bi trebali sudjelovati u regionalnoj ligi plasira u grupnu fazu nekog europskog natjecanja, onda bi ga u regionalnoj ligi zamijenio sljedeći najbolje plasirani klub iz te nacionalne lige, koje će se nastaviti igrati kao i dosad.
 
 
 
Grupna faza i finale na neutralnom terenu
 
Vasko Dojčinovski, šef makedonske lige, razradio je detaljno sustav natjecanja regionalne lige. Napravilo bi se šest skupina sa po četiri kluba, a igralo bi se šest kola. Nakon toga trebala bi se na proljeće igrati osmina finala s uzvratima, dok bi se u finalu igrala jedna utakmica na neutralnom terenu.
 
UEFA je već pripremila novac za Balkansku ligu, klubovima milijuni
 
Bitna vijest je i kako je regionalna liga na posljednjim sastancima dobila podršku UEFA-e, krovne europske nogometne organizacije koja se novim formatom Lige prvaka okreće bogatašima. Navodno je već i pripremila novac za regionalnu ligu.
 
Što je još preostalo dogovoriti?
 
"U zraku su još ostali benefiti za pobjednika i finalista. Mi smo malo neskromni pa za pobjednika želimo mjesto u Ligi prvaka, a za drugoplasiranog mjesto u Europskoj ligi, što će u Uefi malo teže proći", otkrio je Dojčinovski za Večernji list.
 
Problem bi mogli biti navijači...
 
"Utakmica visokog rizika ima i u Ligi prvaka, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primjenjivane posebne mjere opreza. Vodimo se interesom nogometa, nogomet mora ići dalje, prema naprijed, neopterećen politikom."
 
Navodno bi klubovi u regionalnoj ligi trebali dobiti milijunske iznose za sudjelovanje i plasman. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara