Dodatne kvalifikacije: Fifa izmišljanjem nositelja pokazala da ne želi "male" na SP-u

Dodatne kvalifikacije: Fifa izmišljanjem nositelja pokazala da ne želi "male" na SP-u

Tekst: Z.A.
Foto: AFP

DEVET pobjednika europskih kvalifikacijskih skupina plasiralo se na SP, dok se osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija za preostala četiri mjesta namijenjena reprezentacijama sa Starog kontinenta nadmeće u dodatnim kvalifikacijama.

> Završni obračun: Hrvatska "nikoga" nije pobijedila, a primila je više od gola po utakmici

Norveška je jedina izvisila u pokušaju da kao drugoplasirana u kvalifikacijskoj skupini upadne među osam odabranih "viceprvaka" jer je grupu okončala sa samo deset bodova.

Dok su ostale skupine imale po šest reprezentacija, grupa u kojoj je bila Norveška brojala je tek pet selekcija, pa se reprezentacijama iz ostalih grupa u obračunu bodova za tablicu drugoplasiranih nisu računali rezultati protiv posljednjih reprezentacija u njihovim skupinama kako bi Norveška bila u ravnopravnom položaju s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvlačenje parova "baraža" održati će se u ponedjeljak, 19. listopada u Zurichu , a dvoboji koji će dati posljednje europske sudionike SP-a na rasporedu su 14. i 18. studenog.

Fifa je prije mjesec dana objavila kako će u dodatnim kvalifikacijama podijeliti reprezentacije u dva šešira prema rankingu na Fifinoj ljestvici.

Proglašeni su tako nositelji i nenositelji, kako bi se izbjegli međusobni sudari najjačih reprezentacija iako je takvo mijenjanje pravila usred kvalifikacija naišlo na ogorčenje kod predstavnika "malih" zemalja.

Nositelji: Rusija (6.mjesto po Fifinom rankingu), Francuska (10.), Grčka (12.), Portugal (17.)

Nenositelji: Ukrajina (25.), Irska (38.), Bosna i Hercegovina (46.), Slovenija (54.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara