DORH poslao policiju u HNS zbog dilanja karata za finale SP-a!

DORH poslao policiju u HNS zbog dilanja karata za finale SP-a!
Foto: Igor Kralj/Pixsell, Index

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Zagrebu naložilo je zagrebačkoj policiji provođenje izvida u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) zbog preprodaje karata za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, potvrdila je glasnogovornica zagrebačkog Županijskog odvjetništva Dunja Pavliček.

DORH je naložio Policijskoj upravi zagrebačkoj provođenje izvida zbog navodne preprodaje karata za finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u Rusiji koje je HNS dobio od FIFA-e, ali ne za javnu prodaju, već za "kupnju članovima nogometne obitelji, prvenstveno aktualnim reprezentativcima i članovima Stožera".

Zbog odredbi prema kojima su izvidi tajni, glasnogovornica nije mogla više reći o tom slučaju.

"U navedenom predmetu naložili smo Policijskoj upravi zagrebačkoj provođenje izvida. S obzirom na zakonske odredbe o tajnosti izvida, ne možemo detaljnije odgovoriti na upite", odgovorila je glasnogovornica zagrebačkog Županijskog odvjetništva Dunja Pavliček.

Informaciju je potvrdio i HNS, tvrde da su izvidi obavljeni. Napomenuli su kako "zbog tajnosti postupka koja im je izričito naložena od strane policije, a prema Zakonu o kaznenom postupku (ZKP), ne mogu otkriti konkretno u čemu su se izvidi sastojali".

Index je nakon saznanja o policijskim izvidima u HNS-u poslao upit u FIFA-u. Objavit ćemo odgovor čim ga primimo. 

Slučaj povezan s Dragom Ćosićem? 

Nedavno je dugogodišnjem komentatoru HRT-a Dragi Ćosiću uručen redovni otkaz na javnoj televiziji zbog zlouporabe korporativnih ulaznica HRT-a za utakmice hrvatske reprezentacije u Rusiji.

Izvide je zbog preprodaje ulaznica pokrenulo i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a njima je obuhvaćen upravo Ćosić.

Za Ćosićev skandal doznalo se tek prije dva tjedna, iako je HRT za zlouporabu saznao dan nakon finala SP-a.

Zbog sudjelovanja u preprodaji ulaznica osumnjičeni su Ćosić i međunarodni koordinator HRT-a Saša Dedić. Cijena ulaznice za finalnu utakmicu između Francuske i Hrvatske na crnom tržištu iznosila je gotovo 20 tisuća eura, a u posljednji trenutak FIFA je blokirala preprodaju. 

Upravo je FIFA od European Broadcasting Uniona (EBU) zatražila očitovanje zbog čega se ulaznice dodijeljene EBU prodaju na crnom tržištu. EBU je potom zatražio očitovanje HRT-a, jer se po brojevima ustanovilo da su to bile ulaznice koje je dobio HRT. Javna radiotelevizija odmah je pokrenula istragu i svoja dva djelatnika pozvala na razgovor, a oni su kazali da su ulaznice poklonili svojim prijateljima te da ne znaju što je s njima kasnije bilo.

U daljnjoj istrazi navodno se pokazalo da su dvojica djelatnika, mimo znanja HRT-a, zatražila i dobila čak četrdeset ulaznica nekoliko mjeseci prije početka Svjetskog prvenstva.

Prošli četvrtak odvjetnik Drage Ćosića, ekspert kaznenog prava, potvrdio nam je da je HRT-ov sportski komentator dobio redovan otkaz bez prava na otpremninu. Odvjetnik Mate Matić tvrdi da kaznena odgovornost u Ćosićevom slučaju ne postoji, jer ulaznice uopće nisu preprodane niti je on sudjelovao u nekoj preprodaji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara