NBA LIGA

Doveo je Shaqa i Kobeja u Lakerse, Duranta u Warriorse, pa Kawhija u Clipperse

Doveo je Shaqa i Kobeja u Lakerse, Duranta u Warriorse, pa Kawhija u Clipperse
Foto: Getty Images / Guliver Image

JERRYJA WESTA većina ljubitelja košarke zna kao veliku zvijezdu L.A. Lakersa šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, NBA prvaka 1972. i čovjeka čija bijela silueta razdvaja plavi i crveni dio NBA loga.

Kao igrač imao je nesreću da djeluje u eri najdominantnije NBA momčadi svih vremena, Boston Celticsa, koji su za njegove igračke karijere osvojili čak devet naslova prvaka. No sve što je propustio osvojiti kao igrač, a bio je 14 puta All-Star i deseterostruki član najbolje petorke lige, nadoknadio je kao operativac.

U Lakersima je obilježio dvije šampionske ere

Kroz cijelo 20. stoljeće bio je vezan za Lakerse, prvo kao igrač, pa kao trener-igrač, a zatim kao skaut i naposljetku generalni menadžer. S tom je gažom počeo 1982. godine, a mnogi baš njemu pripisuju uspjehe zlatne ere Lakersa, koji su osamdesetih osvojili pet NBA titula.

Devedesete su bile sušne godine za Lakerse, ali West je napravio temelje šampionske momčadi koja će od 2000. do 2002. osvojiti tri uzastopne titule. Prvo je 1996. trejdao Vladu Divca za tada 17-godišnjeg Kobeja Bryanta te doveo Shaquillea O'Neala kao slobodnog igrača, a tri godine kasnije na klupu je postavio Phila Jacksona, koji je prethodno šest puta osvajao prsten s Michaelom Jordanom i Bullsima.

Izvukao maksimum iz Memphisa pa stvorio dinastiju Warriorsa

Kad su Lakersi osvojili prvi od ta tri naslova, West je zaključio da je njegov posao tu završen te potražio novi izazov. U Lakersima je imao sve preduvjete za uspjeh, htio je stvoriti šampiona od kluba koji to nikad nije bio. Odabrao je Memphis, pretvorio ga u ozbiljnu momčad i redovitog sudionika doigravanja te je 2004. dobio drugu nagradu za operativca godine. Nije uspio postati prvak, ali izvukao je maksimum iz Memphisa i otišao 2007.

Četiri godine kasnije pridružio se Golden State Warriorsima kao posebni savjetnik i član izvršnog odbora koji odgovara isključivo vlasnicima. Stephen Curry već je bio u klubu, ali West je sudjelovao u izborima Klaya Thompsona i Draymonda Greena na draftu, 2015. se osladio novim naslovom prvaka, a vrhunac je stigao na ljeto 2016. kad su Warriorsi doveli Kevina Duranta.

S Kawhijem i Georgeom u lov na deseti prsten s trećim klubom

Dočekao je još jedan naslov, a onda se preselio nešto južnije i opet se vratio u Los Angeles, ali ovaj put u Clipperse. Posljednje dvije sezone tamo je u istoj ulozi kakvu je imao u Warriorsima. Njegovom zaslugom ili ne, Clippersi su jučer postali glavni kandidati za naslov dovođenjem Kawhija Leonarda i Paula Georgea.

U Lakersima je on vukao konce, u Warriorsima i Clippersima nije direktno, ali svaka njegova riječ pažljivo se slušala, a sama njegova prisutnost klubu daje kredibilitet među igračima. Svugdje gdje je radio, ostvario je velike uspjehe, pa čak i u Memphisu, iako njegov rad tamo nije rezultirao prstenom.

Kao igrač osvojio je samo jedan, kao operativac čak osam. Leonard i George dovoljno su jamstvo da će u sljedećih nekoliko godina dobiti i jubilarni deseti prsten, da može popuniti obje ruke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara