Esport

Evo što trebate znati prije nego što kupite PES 2019

Evo što trebate znati prije nego što kupite PES 2019
Screenshot: PES 2019

PES 2019 službeno je dostupan u Europi pa tako i u Hrvatskoj. Najzagriženiji fanovi igru su odavno prednaručili i za njih nema dvojbe, PES je najbolja nogometna videoigra na svijetu. Međutim, za sve one ostale koji ipak žele pripaziti i promisliti prije nego što potroše 450 kuna za Konamijevu igru, evo prvih dojmova o igri.

>Vraća se najjači igrač u povijesti PES-a

>FIFA 19: Modrić najbolji igrač Reala

Nismo još odigrali prvih 100 partija i testirali apsolutno sve mogućnosti igre, ali neke stvari su u novom PES-u više nego očite. Gameplay je fantastičan, pogotovo kada igrate s licenciranim klubovima. Igrači izgledaju fenomenalno, a malo sporiji tempo igre, dodavanja, dueli, šut i ostale mehanike, kao i većina animacija, funkcioniraju odlično. Priče o skriptiranju, kakve se često javljaju u nogometnim igrama, ovdje nikako ne drže vodu. Za razliku od FIFA-e 18, u novom PES-u nemate osjećaj kao da je svaka lopta navođena nekim kompleksnim algoritmom. Gameplay u PES-u 19 ima dušu. 

Grafika je također odlična. Osvjetljenje, licencirani stadioni, detalji, čak i izgled igrača. Kada nogometaši Barcelone izlaze na Camp Nou gotovo nikada ne prekidate animaciju, iako se animacije u nogometnim simulacijama najčešće nervozno preskaču. Odustajanje od starijih generacija konzoli i posvećenost aktualnima dala je PES-u 2019 prekrasan izgled. 

Screenshot: PES 2019

Međutim, to bi bilo to od stvari koje nam se sviđaju. Izbornik u igri izgleda i funkcionira katastrofalno. Što se modova tiče nema nikakvih noviteta. Master liga je ista kao i prije 20 godina, a za današnje zahtjevne potrebe tržišta to nije dovoljno dobro. Čak i myClub djeluje tek kao FIFA Ultimate Team za siromašne. 

Igrači i stadioni nelicenciranih klubova i igrača izgledaju monotono i dosadno. PES 2019 ima neka zanimljiva partnerstva s klubovima i nešto licenciranih liga, ali niti približno dovoljno. Naravno, uvijek će se moći skinuti dodatne datoteke s pravim imenima i dresovima, ali većina igrača to ipak neće učiniti dok oni na Xbox One konzoli uopće nemaju tu mogućnost. Zvuk u igri također je loš. Kada čujete komentatore poželite ih ugasiti. Ni publika ne zvuči ništa bolje, kao ni zvuk u izborniku. 

Screenshot: PES 2019

Umjetna inteligencija u igri funkcionira u nekim segmentima bolje, ali u nekim lošije. Igrači koje kontrolira računalo bolje se kreću u fazi napada nego u fazi obrane. Golman previše često ostaje na crti i kada je to potpuno nelogično, a golovi glavom iz kornera vrlo su rijetki. Casual igrači više će osjetiti te promjene jer rijetko upravljaju igračima bez lopte i to bi mogao biti faktor na koji će se trebati dodatno naviknuti. U svakom slučaju, kvari inače odličan dojam gameplaya.

PES 2019 ima svojih boljki te ne djeluje kao kompletan proizvod. Mnogi će reći da ih nije briga kako izgleda izbornik i da im ne treba novi mod za igru, nego da je bitno samo ono što se događa na digitalnom travnjaku. I u tom segmentu PES 2019 briljira samo djelomično. Nažalost, vrlo vjerojatno ne dovoljno dobro da bi se mogao mjeriti s novom FIFA-om. Kao i uvijek, novi PES će pronaći svoju publiku, a ona bi se ove godine mogla dodatno smanjiti. Cijena igre je 450 kuna za konzole te 375 kuna na Steamu za PC.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara