FFC 26 u Linzu: Filip Pejić i Darko Stošić postali novi FFC prvaci

FFC 26 u Linzu: Filip Pejić i Darko Stošić postali novi FFC prvaci

Foto: FFC

FFC od danas ima dva nova MMA prvaka, a to su Filip Pejić u perolakoj kategoriji i Darko Stošić u teškoj kategoriji. Pejić je prekidom u trećoj rundi savladao Ahmeda Vilu, dok je Stošić odlukom sudaca preuzeo pojas od dosadašnjeg prvaka, Diona Staringa.

Vrhunske MMA borbe donio je ovaj event u Linzu, a dugo će se slaviti kod Filipa Pejića i Darka Stošića, novih FFC prvaka u mješovitoj borbi. Posebno je impresivna bila pobjeda Pejića, koji je preokrenuo borbu u svoju korist, dok je Stošić slavio odlukom u vrlo neizvjesnom meču.

Ivica Trušček ipak nije imao odgovor na višeg i snažnijeg protivnika, dok je Marko Burušić bio za nijanse slabiji od Arbi Mezhidova. Pobjedu u prvoj borbi je upisao Ahmed Abdulkadirov, a nesvakidašnja situacija obilježila je borbu Aleksandra Ilića i Floriana Harringera. Naime, Harringer se odlučio povući iz MMA-a tik prije nego je trebao krenuti prema ringu.

Ispod teksta pročitajte kratke izvještaje svih borbi.

Ahmed Abdulkadirov def. Vasilis Karavasilis – tehnički nokaut (1. runda, 3:46)

Jako dobar nastup Ahmeda Abdulkadirova, koji je pred svojom publikom došao do pobjede prekidom protiv Vasilisa Karavasilisa iz Grčke. Od prve je minute Ahmed pokazao kvalitetu i nije dozvolio svom protivniku da dočeka drugu rundu. Vrijedna pobjeda za ovog talentiranog borca.

Abdulkadirov se prezentirao kao kompletan borac, a prvo je prezentirao hrvanje. Tako prvo rušenje dolazi krajem prve minute i Ahmed je u gornjoj poziciji gdje oko pola minute pokušava nešto napraviti, no Vasilis jako dobro reagira te se ustaje. Sredinom runde novo rušenje, ali opet su brzo na nogama. Ipak, onda dolazi promjena taktike i nakon tri i pol minute Vasilis prima težak udarac u bradu, a nakon još nekoliko serija je borba prekinuta.

Arbi Mezhidov def. Marko Burušić – podijeljena odluka sudaca

Vrlo zanimljivu, ali i vrlo tešku borbu za presuditi odradila su ova dva borca, što na kraju svjedoći i podijeljena odluka sudaca, koji su pobjedu donijeli Mezhidovu. Niti jedan borac nije uspio osigurati veću prednost ni u jednom dijelu ili aspektu borbe, no prema dva suca je ipak više napravio pobjednik ove borbe.

Prva runda otvorena ja na način koji bi više trebao odgovarati Burušiću, odnosno u borbi na nogama, no zagrebački borac nije uspio doći do značajnije prednosti. Njegov protivnik je odgovarao, no vidjelo se kako želi preseliti borbu u parter. Arbi tako napokon dolazi do rušenje u zadnjoj minuti runde, no gard Burušića je vrlo dobar i on ne prima preveliku štetu.

Druga runda donosi sličnu akciju kao i prethodna, gdje Burušić kontrolira distancu gotovo cijelu rundu, a i kad je dolazilo do klinča, ne bi dozvoljavao nikakvu priliku za rušenje. No, ponovno nije bilo izrazitije štete kod ijednog borca te je ostao dojam da je borba i dalje vrlo izjednačena.

Treća runda iznenađujuće donosi viši tempo, ali ponovno je bilo dobrih udaraca s obje strane. Burušić je bio onaj koji je napadao, no Arbi se prezentirao kao vrlo dobar kontraš. Burušić dolazi do rušenja i polugarda dvije minute prije kraja borbe, no niti on iz te pozicije nije uspio napraviti štetu.

Aleksandar Ilić def. Florian Harringer – verbalna predaja bez borbe

Borba Ilića i Harringera nije održana, budući da je Harringer, dok je u svlačionici čekao svoje vrijeme za borbu, odlučio kako se neće boriti.

Abusupiyan Magomedov def. Ivica Trušček – prisiljavanje na predaju | gušenje (2. runda, 4:50)

Ivica Trušček je hrabro otvorio borbu protiv krupnijeg protivnika te je pokušavao pronaći njegovu bradu. Ipak, Magomedov se tu jako dobro branio, usput pokušavajući iskoristiti svoju fizičku prednost. To mu je uspjelo sredinom runde, kad je middle kickom nanio Truščeku štetu, koja je uzrokovala obrambeni mod hrvatskog borca, a malo nakon toga je uslijedilo rušenje. Ipak, Ivica jako dobro brani pokušaje gušenja te se odlazi na odmor između rundi.

U drugoj rundi Trušček izgleda vrlo umoran, vjerojatno nenaviknut boriti se na tako velikoj tjelesnoj težini. Većinu vremena se ipak kvalitetno branio, no bez pravog ofenzivnog odgovora. Dvije minute prije kraja runde završava na podu u kutu ringa, no Magomedov ponovno ne radi veliku štetu i sudac Waterman posljednju minutu runde borbu vraća na noge. Ivica je tu napao i dobro pogodio desnim krošeom, no automatski i primio jaku kontru, nakon koje Magomedov odvodi borbu na pod i na samom kraju runde dolazi do pobjede gušenjem.

Filip Pejić def. Ahmed Vila – tehnički nokaut (3. runda, 3:40) – borba za titulu

FFC je dobio svog drugog prvaka perolake kategorije, nakon što je pojas ostavio Antun Račić, a to je Filip “Nitro” Pejić, koji je prekidom u trećoj rundi savladao Ahmeda Vilu. Novi prvak je lošije startao u ovu borbu, ali kako je vrijeme prolazilo sve ju je više kontrolirao i na kraju slavio.

Prva runda pripala je sarajevskom borcu sa švedskom adresom, koji se jako dobro kretao, a kroz rundu došao i do dva rušenja. Pejić je izgledao kao da nema pravi odgovor na taktiku iz Allstarts dvorane i ostao je gotovo bez ijednog pogođenog ozbiljnog udarca. No, nešto se dogodilo u pauzi između dvije runde.

Drugih pet minuta Pejić pronalazi svoj ritam i borbu na distanci koja mu u potpunosti odgovara. S nje pogađa vrlo dobro udarce, a ujedno i kvalitetno eskivira te ne dozvoljava da se dogodi ono što ga je koštalo prve runde. Sredinom prve runde jedan je kroše prizemljio Vilu, ali ipak se brzo ustao. No, Pejić je preuzeo kontrolu nad borbom. Posebno impresivno je izgledala Pejića obrana od rušenja, odnosno održavanje balansa pri pokušaju “single leg” rušenja krajem runde.

Na početku treće runde još jedno Pejićevo kvalitetno držanje balansa pri pokušaju rušenja, a nakon toga borba u potpunosti odlazi na stranu momka iz Dubrave. Vila je izgledao moralno slomljeno te nije imao nikakvo rješenje za sad već vrlo razigranog Pejića. Odluka je došla minutu i pol prije kraja. Lakat u klinču bio je ono što je pokrenulo sve, Vila je pao i Pejić tu koristi priliku. Dolazi na njega i kreće nemilosrdni ground n’ pound sve do završetka borbe.

Darko Stošić def. Dion Staring – većinska odluka sudaca – borba za titulu

Darko Stošić postao je novi FFC prvak nakon vjerojatno najbolje teškaške borbe u dosadašnjoj povijesti ove promocije, no ujedno i jedne od najboljih FFC MMA borbi uopće. Publika u Linzu mogla je uživati u 15 minuta neprestane akcije, a srpski borac će sada imati priliku uživati u pojasu teškaškog prvaka.

Prva runda je možda upravo ona koja je odlučila ovu borbu. Staring je ušao podosta defenzivno i opreznije, vjerojatno čekajući da se Stošić potroši i umori, kao što je bio slučaj u nekim njegovim ranijim borbama. I to je rezultiralo teškim udarcima koje je prvak primio, bez gotovo ikakve prave kontre u drugom smjeru.

Staring se ipak probudio u drugih pet minuta, no veliko iznenađenje bilo je rušenje, koja je Stošić upisao nakon otprilike minutu i pol. Ipak, brzo se ustaju, a Dion onda preuzima kontrolu gotovo do kraja runde. Stošić je većinom bio na konopcima, no i on je pogodio nekoliko kvalitetnih udaraca iz kontre.

Treća runda zapravo je ponudila najviše akcije, a Stošić ponovno upisuje rušenje nakon minutu i pol. Neko vrijeme radi na podu, no onda Staring nalazi priliku i okreće situaciju u svoju korist, nakon čega slijedi dvije minute kombinacije pokušaja dolaska do pozicije za gušenje i ground n’ pounda. Stošić nema nikakav odgovor sve do posljednje minute, kad su ponovno na nogama te kada obojica koriste posljednje atome svoje snage, u pokušaju da nešto naprave.

Ipak, došlo je do kraja borbe, a suci su odlučili, većinskom odlukom, da je pobjednik te ujedno i novi FFC prvak, Darko Stošić!

 FFC 26 kickboxing: Danenberg postao FFC prvak u velter kategoriji, Samo Petje prošao iznenađujuće težak ispitFFC je dobio svog prvog kickboks prvaka u velter kategoriji, a to je Eyevan Danenberg. On i Shkodran Veseli odradili su sjajnu borbu, nakon koje je ipak slavio Nizozemac. Uspješan povratak odradio je Samo Petje, a Tomislav Čikotić je savladao Envera Šljivara.

Program su otvorila tri meča u kojima je publika uspjela vidjeti nokaute i to vrlo atraktivne. Prvo je domaći borac Rene Wimmer uspio preokrenuti meč koji je uvjerljivo gubio i to protiv iskusnijeg borca Cheicka Sidibea. Thomas Leitner je također oduševio domaću publiku, no to nije uspio hrvatski Austrijanac Kristian Franjić. Njega je savladao impresivni Ivan Bilić.

Meč Tomislava Čikotića i Envera Šljivara nije opravdao očekivanja, a borac iz Dugog Rata je na kraju slavio sudačkom odlukom, a odluka je bila potrebna i Samo Petjeu, koji je za protivnika imao iznenađujuće dobrog Zahira Zairova. Poslastica večeri bio je meč za titulu u velter kategoriji, koja je na kraju pripala Eyevanu Danenbergu iz Nizozemske.

Pročitajte kako su protekli mečevi FFC 26 priredbe!

Rene Wimmer def. Cheick Sidibe – nokaut (3. runda, 0:58)  

Prva borba i odmah fantastičan preokret uz pobjedu domaćeg borca Rene Wimmera. Bio je to meč gdje smo vidjeli izjednačenu prvu rundu, gdje su oba borca pogađali dobre udarce, ali bez izrazite prednosti u bilo koju stranu. Drugu rundu iskusniji i uspješniji Francuz podiže tempo, a posebno dobro su izgledali njegovi kickovi, kojima je podosta usporio Wimmera. U potpunosti je preuzeo meč te pokazao da je došao pobijediti.

Slično se nastavilo i u trećoj rundi. “Francuski plesač” je osjetio umornog Wimmera te je nastavio napadati i gotovo punu prvu minutu treće runde nije stao u ritmu i  svojim napadima. Činilo se kako malo nedostaje da Wimmer primi udarac koji bi ga trebao poslati na pod, no Austrijanac je onda osjetio trenutak i pogodio desni kroše, nakon kojeg je “plesač zaplesao”, a sudac Bađun nakon brojanja nije smatrao da je sposoban nastaviti meč.

Thomas Leitner def. Marian Serban – nokaut (1. runda, 2:08)

Sjajni Austrijanac brzo je ovj meč riješio u svoju korist, iako se publika nadala da bi ovo moglo potrajati dulje, gledajući po akciji koju su borci prezentirali. Iako je došao kao zamjena u posljednji trenutak, Serban se došao potući, a Leitner je to prihvatio. Ipak, nedostatak spreme vidio se već sredinom prve runde, kad se rumunjski borac krenuo braniti, a Leitner je to iskoristio za odvesti ga u kut, gdje je prvo sve pokrenuo middle kickom, a onda boksačkim tehnikama i završio. Serban se ustao, no nije podigao ruke kad ga je sudac zatražio i to je bilo to.

Ivan Bilić def. Kristian Franjić – nokaut (1. runda, 2.25) 

Kakav se nevjerojatan talent krije u Ivanu Biliću, učeniku Zelga Galešića. U meču dva mlada FFC lava potpuno je deklasirao austrijskog Hrvata Kristiana Franjića, a teško je ocijeniti da li je više impresionirao snagom svojim udaraca ili kombinacijama koje veže. Franjić je odlučio kako neće bježati od borbe protiv Bilića, no čini se da mu je to bila pogreška. Prvu minutu možda je ovo bilo izjednačeno, no onda kreće najimpresivniji nastup dosadašnjeg današnjeg programa.

Bilić je do prvog brojanja došao sredinom runde, nakon što je Franjića pogodio nogom u tijelo, no ovaj se brzo vratio, ali onda je tek krenuo show Ivana Bilića. Pogađao je nevjerojatno snažne i precizne kombinacije udaraca, a najimpresivniji je ipak bio onaj koji je meč završio. Bio je to kroše koji je Franjića poslao u zemlju snova i to otvorenih očiju. Ne možemo dočekati vidjeti što tek slijedi za ovog talentiranog borca!

Tomislav Čikotić def. Enver Šljivar – jednoglasna odluka sudaca

Jedina teškaška borba na današnjem kickboks programu nije ponudila akciju kakvu smo očekivali, posebno ako se vodimo time što je Tomislav Čikotić znao ranije pružati u FFC ringu. No, ono što je napravio danas u Linzu bilo mu je dovoljno da pridoda novu važnu pobjedu svom skoru. Bila je to tehnička pobjeda, ali nažalost u teško gledljivom meču, pa čak i za hardcore ljubitelje kickboksa.

Čikotić je u ovoj borbi bio krupniji i snažniji borac, a to je koristio da bi vršio pritisak na sedam kilograma lakšeg Šljivara. Švicarsko-bosanski borac nije nalazio pravi odgovor na to, pa je vrlo često tražio klinč, što je rezultiralo negativnim bodom u prvoj rundi. I iduće dvije runde je Čikotić nastavio jednakom taktikom, a i u globalu su mu udarci izgledali preciznije i snažnije. Ipak, nije tu viđena niti jedna jače kombinacija, kao niti jedan ozbiljan udarac koji je mogao završiti ovaj meč. Nažalost po Šljivara, borcu iz Dugog Rata je to što je radio bilo dovoljno za trijumf, dok će iz njegovog tima morati razmisliti kakvu su bolju taktiku mogli iskoristiti.

Samo Petje def. Zahir Zairov – jednoglasna odluka sudaca

Teška borba za bivšeg FFC prvaka, iako je poprilično neiskusnijeg protivnika dobio tek prije tri dana. No, Uzbekistanac je ušao bez respekta i publici u Linzu pružio odličan nastup, koji će mu sigurno donijeti i simpatije kod FFC matchmakera za neke buduće evente.

Petje je dobro otvorio meč te je kontrolirao situaciju kroz prvu rundu, a tijekom nje nije nedostajalo akcije. Zairov je pokušao kontrirati, nešto je i pogađao, no bez preokreta. Najbolji dio meča Zairov je odradio u drugoj polovici druge runde, kad je Slovenca bacio u probleme s nekoliko vrlo zanimljivih udaraca u tijelo. Petje je ipak i ovdje jako dobro kontrolirao borbu, posebno na kratkoj distanci koljenima.

Treća runda donijela je ponovno razigranog Petjea, ali i umornog Zairova, koji je i dalje pokušavao, no za nešto više protiv borca Petjeove kvalitete bi mu trebao i puni pripremni kamp. Ipak, ono što je pokazao kroz ove tri runde donijelo mu je ovacije cijele dvorane, ali i poštovanje protivnika. Petje je došao do bitne pobjede u svom putu povratka na vrh ove promocije, odnosno po pojas bez kojeg je ostao u Grčkoj.

Eyevan Danenberg def. Shkodran Veseli – jednoglasna odluka sudaca – borba za titulu!

Dva školovana i tehnički sjajna borca sučelio je FFC u svojoj prvoj borbi za titulu velter kategorije. U publika je vidjela pravi duel dva odlična borca, koji su dokazali kako se nisu slučajni našli u ulozi dva trenutno najbolja FFC člana do 77 kilograma težine.

Ono što je presudilo ovaj duel ipak je Danenbergova prednost u dužini ekstremiteta, kojom je uspio anulirati najjaće oružje albanskog borca, njegovu brzinu. Danenberg se sjajno kretao, a od udaraca mu je posebno dobro izgledao prednji ubodni udarac nogom, kao i low kickovi, kojima je protivnika uspješno izbacivao iz ritma.

Danenberg je tako imao očitu prednost nakon dvije runde te je time prisilio Veselog da u posljednje tri minute napadne svim svojim oružjima. I to nije izgledalo uspješno sve do posljednjih pola minute, kad ga je Veseli pogodio i poslao na pod. Danenberg se vratio na noge, a Veseli nije imao dovoljno vremena za poslati Nizozemca još jednom na pod.

Očekivalo se kako bi to brojanje moglo donijeti 10-8 rundu te odlazak u dodatne tri minute, no to se nije dogodilo te su sva tri suca jednoglasno odlučila kako je Eyevan Danenberg FFC prvak u velter kategoriji!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara