OLIMPIJSKE IGRE

Fiba odredila novi termin košarkaških kvalifikacija za OI. Loše vijesti za Hrvatsku

Fiba odredila novi termin košarkaških kvalifikacija za OI. Loše vijesti za Hrvatsku
Foto: FIBA

HRVATSKA košarkaška reprezentacija krajem lipnja trebala je u Splitu biti domaćin jednog od četiriju kvalifikacijskih turnira za Olimpijske igre u Tokiju. Kako je pandemija koronavirusa odgodila i te turnire i same Igre, Fiba je morala pronaći novi termin.

Krovna svjetska košarkaška organizacija odredila je da će novi termin kvalifikacijskih turnira biti od 29. lipnja do 4. srpnja 2021., dakle točno godinu dana nakon što su se prvotno trebali održati.

I tu ne bi bilo ništa sporno da nije situacije s NBA ligom, iz koje dolaze ponajbolji igrači većine zemalja koje će sudjelovati na tim turnirima.

Situacija s nastavkom prekinute NBA sezone još je neizvjesna, a kako stvari stoje, ona bi se mogla završiti tijekom srpnja i kolovoza te pomaknuti početak nove sezone za prosinac. U takvom scenariju, ne bude li iduća sezona skraćena, neće završiti do kraja lipnja, odnosno do novog termina kvalifikacijskih turnira.

U najboljoj varijanti, igrači iz klubova koji ne budu izborili doigravanje u NBA sezoni 2020./21. mogli bi se priključiti reprezentacijama neposredno prije početka turnira.

Hrvatska ima čak sedam NBA igrača i peta je najzastupljenija zemlja svijeta u NBA ligi. Više ih, osim SAD-a, imaju samo Kanada (16), Australija (9) i Francuska (8), s tim da su Australija i Francuska već osigurale nastup u Tokiju.

Kanađani su, baš poput Hrvata, domaćini jednog od kvalifikacijskih turnira (Victoria), uz Litvu (Kaunas) i Srbiju (Beograd).

Osim Bojana Bogdanovića, Ivice Zupca, Darija Šarića i ostalih Hrvata, u kvalifikacijama u ovakvom raspletu ne bi mogle igrati ni NBA superzvijezde poput aktualnog MVP-ja Grka Giannisa Antetokounmpa, svestranog srpskog centra Nikole Jokića i slovenske senzacije Luke Dončića.

Kao i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019., na koje se Hrvatska nije plasirala, naša bi reprezentacija opet bila najzakinutija ovakvim raspletom jer svi ostali sudionici ova četiri turnira imaju puno ozbiljniju bazu igrača izvan NBA lige.

Hrvatska će se u Splitu od 29. lipnja do 4. srpnja iduće godine boriti prvo s Brazilom Ace Petrovića i Tunisom u skupini. Dvije od tri momčadi iz skupine idu u polufinale, a iz druge skupine mjesto u Tokiju ganjaju Njemačka, Rusija i Meksiko. Samo jedna reprezentacija sa svakog od kvalifikacijskih turnira plasirat će se na Igre u Tokio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara