FIFA OSTAJE BEZ BOBANA

FIFA: "Odlazi nam neprocjenjivi Zvonimir Boban"

FIFA: "Odlazi nam neprocjenjivi Zvonimir Boban"
Foto: Gulliver / Getty Images

FIFA je potvrdila da Zvonimir Boban, zamjenik njenog glavnog tajnika, odlazi u Milan, u kojem će biti "glavni nogometni časnik". Svjetska nogometna federacija podsjeća kako je "50-godišnji Hrvat od 2016. radio kao glavni tajnik i savjetnik predsjednika za strateška nogometna pitanja." Ističe da je tijekom svog boravka u FIFA-i "Boban bio uključen u mnoge reforme koje će ostaviti trag u povijesti nogometa i koje su pomogle vratiti narušeni imidž organizacije."

Infantino: "Ne mogu dovoljno zahvaliti Zvonimiru na svemu što je tijekom posljednje tri godine napravio za FIFA-u i nogomet"

Predsjednik Gianni Infantino poklonio se svom ključnom savjetniku i istaknuo da njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za FIFA-u: "Ne mogu dovoljno zahvaliti Zvonimiru na svemu što je tijekom posljednje tri godine napravio za FIFA-u i nogomet. Njegova posvećenost nogometu je nevjerojatna i bio je neprocjenjivo vrijedan FIFA-i. Nitko ne utjelovljuje nogomet bolje od njega i uvijek je radio sve za dobrobit ovog sporta. Mnoge pozitivne promjene koje smo napravili u zadnje tri godine ne bismo mogli postići da nije bilo Zvone. U FIFA-i je pokazao istu predanost, srčanost i strast, kakve su ga krasile i kao nogometaša na terenu. Jako će nam nedostajati u FIFA-i, ali želim mu da jednake uspjehe kakve je imao ovdje ponovi i na novom izazovu u svom voljenom klubu."

Boban se ovako oprostio od FIFA-e: "Uvijek ću biti zahvalan predsjedniku Infantinu na prilici koju mu je dao nakon što je 2016. izabran. U skladu s njegovim kredom 'Vratimo nogomet FIFA-i i FIFA-u nogometu' imao je hrabrosti dati meni, kao bivšem nogometašu, tako važnu i dalekosežnu ulogu. Počašćen sam što sam proteklih godina radio na tome da se FIFA odmakne od skandala i riješi okaljanog imidža."

Boban: "Bili su mi povjereni glavni projekti, kao i revolucionarni VAR"

Podsjetio je na kojim je to ključnim projektima radio: "Povjereni su mi glavni strateški projekti kao što su redizajn klupskog SP-a i kandidatura za domaćinstvo za SP 2026. Kao i revolucionari projekt VAR, kojim smo uspjeli prekrasnu igru učiniti poštenijom i zaštiti joj integritet. Naravno da su sve naše projekte, pa tako i ovaj, pratile debate i polemike. Ali sve smo to radili za dobro nogometa, zato što ga živimo." 

"Teška srca napuštam FIFA-u, ali Milan je moja obitelj, a grad Milano i država Italija su moj dom"

Objasnio je zašto teška srca mora otići iz FIFA-e: "Jako mi je teško napustiti FIFA-u, ali tu odluku donosim prateći svoje srce i strast, kao što sam isto radio kada sam prihvatio izazov i priključio se FIFA-i. Milan je moja obitelj, a grad Milano i država Italija su moj dom. Gorim od strasti da pomognem tom slavnom klubu koji mi toliko puno znači i vratim ga tamo gdje pripada."

Boban će zadnji nastup kao desna ruka predsjednika FIFA-e imati sutra na finalu U-20 SP-a u Poljskoj. Svjetska nogometna federacija navodi da će to biti "nastup pun simbolike, jer je 1987. tada 18-godišnji Boban bio ključni igrač Jugoslavije koja je osvojila SP mladih, prethodnika aktualnog prvenstva". 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara