Fifa oformila šesteročlani odbor za BiH: Prođe li sve kako treba, suspenzija se ukida 26. svibnja

Fifa oformila šesteročlani odbor za BiH: Prođe li sve kako treba, suspenzija se ukida 26. svibnja

Foto: AFP

MEĐUNARODNA nogometna federacija (FIFA) objavila je kako je oformila šesteročlani odbor koja bi privremeno trebao upravljati Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine, te na taj način pomoći rješavanju aktualnih problema koji su doveli do suspenzije. Imena članova još uvijek nisu objavljena.

Iz vladajućeg tijela svjetskog nogometa na taj korak su se odlučili s ciljem da nađu prikladno rješenje i usklade statute NSBiH sa statutima FIFA-e i UEFA-e.

Takozvani Odbor za normalizaciju će imati zadatak prekinuti sve veze s bivšim rukovodstvom NSBiH, te bi trebao sazvati Generalnu skupštinu najkasnije do 26. svibnja.

"Odbor za normalizaciju na snagu stupa odmah kao izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine", stoji između ostalog u priopćenju FIFA-e.

Podsjećamo, FIFA i UEFA suspendirali su NSBiH 1. travnja budući krovno tijelo bosanskog nogometa nije prilagodilo svoje statute u skladu s njihovim pravilnicima, točnije, što nisu aktualni sustav prema kojem savezom vlada tročlano predsjedništvo promijenili u sustav u kojem bi na čelu bio samo jedan čovjek.

Trenutno tako bosansko-hercegovačka reprezentacija nema pravo nastupa u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012., a klubovi iz susjedne države također ne smiju igrati u europskim kupovima sljedeće sezone. Također, BiH neće imati pravo glasa prilikom izbora predsjednika FIFA-e u lipnju.

Ukoliko Odbor za normalizaciju realizira zamišljene ciljeve, nogometna reprezentacija BiH mogla bi nastaviti put u kvalifikacijama ua Europsko prvenstvo 2012. godine pošto se ciklus nastavlja 3. lipnja utakmicom protiv Rumunjske. Trenutno je BiH četvrta u kvalifikacijskoj skupini D, pet bodova iza lidera Francuske i bod manje iza Bjelorusije i Albanije, ali uz utakmicu manje od svih spomenutih reprezentacija.

Portal SCSport.ba navodi kako je odbor zadatke podijelio u dvije faze.

Prva faza:

a) Pripremiti i sazvati Generalnu skupštinu Saveza, na kojoj delegati moraju usvojiti Statut N/FS BiH najkasnije do 26. svibnja 2011. godine

b) Osigurati da sve veze sa bivšim članovima izvršnih tijela budu raskinute (Izvršni odbor i Predsjedništvo N/FS BiH), kako bi se moglo početi donositi odluke o financijskim, administrativnim, sportskim i drugim pitanjima, te uspostaviti kartu puta za nova poboljšanja u tom pogledu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
c) Poduzeti sve potrebne korake kako bi se dodatno poboljšalo financijsko stanje N/FS BiH, te kako bi se osiguralo da nema novih sporova ili novih financijskih obaveza, i da se svi postojeći financijski dugovi počnu plaćati, uz punu transparentnost.

Druga faza:

a) Pripremiti nove izbore u svim zakonskim tijelima N/FS BiH u skladu sa Statutom (koji bi prije toga trebao biti usvojen) najkasnije do 30. studenog 2011. godine.

b) Poboljšati kvalitetu unutar N/FS BiH kada je Uprava i sam N/FS BiH na državnoj razini u pitanju, provođenjem potrebnih mjera kao što je objašnjeno u zahtjevima FIFA i UEFA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara