FIFA pokrenula disciplinski postupak protiv Xhake i Shaqirija zbog proslave golova protiv Srbije

FIFA pokrenula disciplinski postupak protiv Xhake i Shaqirija zbog proslave golova protiv Srbije
Foto: EPA, FIFA (screenshot)

MEĐUNARODNA nogometna federacija (FIFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv Granita Xhake i Xherdana Shaqirija zbog proslava pogodaka - rukama su gestikulirali albanske simbole u vidu dvoglavog orla - kojima je Švicarska preokretom pobijedila Srbiju 2:1.

>> Švicarski Kosovari zabili Srbima pa rukama napravili simbol Albanije

>> Švicarci o Shaqirijevom i Xhakinom provociranju Srba: Imaju u nogama, nemaju u glavi

>> Srbi uložili FIFA-i žalbu na sve: Shaqirijeve kopačke, suparničko slavlje golova, zastave, nekorištenje VAR-a...

>> "Srbi su tri godine mučili mog oca u maloj ćeliji": Zato je golčinu od 104 na sat slavio urlikom "Granit Kosovo"

Srpski nogometni savez podnio je žalbu protiv Granita Xhake i Xherdana Shaqirija, švicarskih reprezentativaca s kosovsko-albanskim podrijetlom.

"Sada čekamo FIFA-inu reakciju na albanskog dvoglavog orla. Nije realno da FIFA izbaci Švicarsku, ali moramo zaštititi naš integritet", istaknuo je glavni tajnik Srpskog nogometnog saveza Jovan Šurbatović nedugo nakon događaja koji je poprimio skandalozne razmjere.

Srpski mediji u borbi za pravdu podsjećaju na propise Međunarodne nogometne federacije kojima bi se Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri trebali kazniti.

''Svatko tko provocira širu javnost tijekom meča bit će kažnjen suspenzijom od dvije utakmice i novčano u iznosu od pet tisuća švicarskih franaka", zapisano je u 54. točki Disciplinskog pravilnika svjetske krovne nogometne institucije.

Primijeni li se kazna za prijestup koji su napravili pred licem javnosti, Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri bi, uz plaćanje novčane kazne, trebali propustiti ogled s Kostarikom u posljednjem kolu grupne faze. U slučaju plasmana u daljnji tijek natjecanja propustili bi i meč osmine finala.

Srpski mediji, u iščekivanju kazne, pišu kako je Međunarodna nogometna federacija na ispitu te se pitaju hoće li ispoštovati vlastite propise.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara