FIFA uvodi tri nova nogometna pravila. Jedno će vas oduševiti

FIFA uvodi tri nova nogometna pravila. Jedno će vas oduševiti
Foto: YouTube (screenshot)

SVJETSKA nogometna federacija (FIFA) u procesu je katarze.

Nakon što je godinama, na čelu s osramoćenim i smijenjenim Josephom Blatterom, bila sinonim za korupciju i leglo ilegalnih aktivnosti, svjetska krovna nogometna organizacija konačno je povratila povjerenje.

Nova FIFA, nova pravila

"Privilegiranih i zapostavljenih više nema, sada su svi ravnopravni", mantra je aktualne rukovodstvene struje s predsjednikom Giannijem Infantinom.

"Prije je FIFA ulagala 360 milijuna dolara, a sada ulažemo milijardu i 700 milijuna dolara. Za taj novac je potrebno raditi. Naravno, to nije novac FIFA-e. To je novac od nogometa i ondje ga treba vratiti. Kontrola novca je velika, a monitoring je sveprisutan. Potrebna je dokumentacija da bi se opravdalo gdje novac odlazi. Ne možemo nikome zabraniti da bude kriminalac, ali sve će biti u tom slučaju dokumentirano. Ništa se ne može sakriti i lagano će se pokazati ako je netko kriminalac. Moram istaknuti da je u kandidaturi za SP 2026. u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku domaćinstvo dodijeljeno na temelju prvi put napravljenih studija o najboljim ponudama. Nije bilo nikakvog političkog utjecaja", obrazložio je Infantinov glavni savjetnik Zvonimir Boban na tiskovnoj konferenciji održanoj u Sarajevu.

Zaštita nogometne esencije

Drugi najmoćniji čovjek svjetskog nogometa prokomentirao je i neizostavno pitanje o videotehnologiji.

"Prvenstveno ćemo nastojati zaštititi duh i tradiciju nogometne igre", istaknuo je Zvonimir Boban i argumentirao:

"U današnjem vremenu nije se moglo prihvatiti da se naprave kardinalne greške, a da jedino sudac nema šansu to vidjeti, a da čitav stadion za sekundu vidi. Jednostavno, to nije bilo podnošljivo. Medijski svijet se potpuno promijenio. Danas je sve na društvenim mrežama, bilo bi nedopustivo da se tehnologija ne umiješa u nogomet. Na primjeru VAR-a možemo govoriti o izumu tehnologije koji doprinosi donošenju pravilnih odluka."

Kraj za kradljivce vremena

Najavio je i skorašnju promjenu pojedinih nogometnih pravila. Jedno osobito veseli jer mnogi nogometni zaljubljenici već godinama protestiraju protiv kradljivaca vremena zbog kojih se i igra manje efektivno.

"Neka pravila ćemo promijeniti, ali ne može se dirati u esenciju nogometa. Već ih testiramo i FIFA će ih implementirati vjerojatno u ožujku 2019. godine. Prvo od tri nova pravila jest da sudac može poslati igrača na najbliže mjesto da izađe s terena kako bi se izbjeglo oduzimanje vremena, da može dodijeliti žuti karton svima koji sjede na klupi te da prilikom izvođenja lopte iz peterca igrač loptu može primiti unutar šesnaesterca", potvrdio je Zvonimir Boban koji savjetničku funkciju obnaša od svibnja 2016. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara