Fuj: Kriminalac Širić predaje tjelesni i zbog bolesti odgađa odlazak u zatvor

Fuj: Kriminalac Širić predaje tjelesni i zbog bolesti odgađa odlazak u zatvor
Foto: Hina, Index

ŽELJKO ŠIRIĆ, bivši šef hrvatskog suđenja i pravomoćno osuđeni kriminalac, godinu i tri mjeseca od pravomoćnosti presude za primanje mita u aferi "pošteno suđenje" još nije u zatvoru.

Osječki moćnik, intimus osuđenika i bjegunca od pravosuđa Zdravka Mamića te ratnog zločinca Branimira Glavaša, osuđen je na četiri godine zatvora i osam godina zabrane rada u nogometu.

Potkupljivi kriminalac i siledžija radi na fakultetu i vodi sportski tim

Vrhovni sud RH u cijelosti je potvrdio osuđujuću presudu sutkinje Mihaele Grahovac, ali Širić još nije u zatvoru. Sedam godina od uhićenja, četiri godine nakon prve presude i godinu dana nakon pravomoćnosti presude, Širić je na slobodi, zaposlen kao profesor tjelesnog odgoja na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku. Nedavno je na Studentskom športskom prvenstvu vodio klub Feritos. Iako je dokazano provodio tešku korupciju u hrvatskom nogometu, spretnim korištenjem zakonskih rupa i uz blagoslov sustava, potkupljivi kriminalac Širić još uvijek je dio hrvatskog obrazovnog sustava. Slučaj Širić dokaz je da hrvatsko pravosuđe i politika te obrazovni sustav nisu odlučni u namjeri da spase sport od kriminala u koji je ogreznuo. Uz Širića, osuđen je pravomoćno i Neven Šprajcer, koji unatoč izgonu iz nogometa, surađuje s HNS-om kao vanjski suradnik.

>>> TKO JE ŽELJKO ŠIRIĆ: SILEDŽIJA I MAMIĆEV PRIJATELJ KOJI JE S RATNIM ZLOČINCEM DRMAO OSIJEKOM 

Index je prije četiri godine objavio glavne dijelove presude Širiću prema kojoj je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora, osam godina zabrane rada u nogometu te na obvezu vraćanja nepripadajuće imovinske koristi stečene nelegalnim radnjama i zlouporabom položaja.

Sutkinja Grahovac u usmenom obrazloženju presude istaknula je da se Širić ponašao kao suvereni vladar nogometne videoigrice, bez čije se pomoći u HNL-u godinama nije moglo napredovati. Širić se trebao zauzimati za regularnost natjecanja, sportsko poštenje i čast, ali to nije učinio, kazala je sutkinja. Prilikom određivanja visine kazne, sud je u obzir uzeo u Širićevu slučaju i visok stupanj "kriminalne količine".

Maleša je čuvala policija, a Širić je bio VIP uzvanik HNS-a

Tijekom devetomjesečnog suđenja, najteža optužba protiv Širića bila je da je od Uskokova pouzdanika, bivšeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša, primio 30 tisuća eura za "pošteno" suđenje.

2011. godine Maleš je postao predsjednik Hajduka. Nakon utakmice sa Zadrom, požalio se sucu Alojziju Šuprahi zbog grešaka na štetu Hajduka. 

"Rekao mi je da to sredim sa Širićem", posvjedočio je Maleš koji se kasnije sastao sa Širićem u Krapinskim Toplicama.

"Rekao mi je da mu bivše uprave Hajduka duguju 85 tisuća eura. Pitao sam bivše čelnike, ali nitko nije imao pojma o tome", kazao je Maleš. 

Prije nego što se obratio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, Maleš je tražio zaštitu od sudaca i u HNS-u. 

Presudom je utvrđeno da je Maleš branio interese svog kluba, stavio je sebe u progon, ugrozio karijeru, žrtvovao budućnost, i to ne samo u sportu.

"Nitko mu nije izrazio divljenje. Iz njegovog mobitela izvađeno je 14 tisuća sms poruka, ali nijedna nije bila od nogometnih dužnosnika koji bi mu čestitali na hrabrosti. Prema odjeku njegovog postupanja, za njega bi daleko bolje bilo da je koristio onu šutnja je zlato", kazala je sutkinja Grahovac 2014. godine.

Već u srpnju 2012. godine Maleš je napustio Hajduk, a danas je zaposlen u jednoj osiguravateljskoj kući i o "teškim temama" ne voli razgovarati, kako nam je kazao kada smo ga nedavno sreli. 

Dok su Maleš i njegova obitelj bili pod danonoćnom zaštitom policije, Širić je bio HNS-ov VIP gost. 

KRONOLOGIJA DOGAĐAJA

Osječki fakultet trpio bi štetu bez Širića!?

Kako je za Index potvrdio glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac, godinu dana nakon pravomoćne presude, Širiću je četvrti put odobrena odgoda izvršenja zatvorske kazne. Prije tjedan dana dobio je odgodu do 12. rujna 2018. godine kako bi obavio artroskopiju koljena. Ranije mu je sud odobrio odgodu zbog obveza na fakultetu i dovršenja posla čijim prekidom bi pretrpio znatnu materijalnu štetu, a riječ je o održavanju preddiplomske nastave tjelesnog odgoja, u skladu s Izvedbenim planom nastave za akademsku godinu 2017./18. Provedenim izvidima nadležnog tijela utvrđeno je da je Širićeva prisutnost potrebna kako bi se neometano odvijala nastava, a prema dopisu dekana FERIT-a, za osiguranje zamjene osuđeniku bilo je potrebno pribaviti suglasnost od Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku za izvođenje nastave iz tjelesnog odgoja. Također je utvrđena i potreba da kriminalac Širić, osuđen za primanje mita za "pošteno suđenje" u HNL-u, obavlja poslove voditelja Studentskog športskog kluba Feritos na Studentskom športskom prvenstvu u akademskoj godini 2017./2018. Predsjednik Studentskog športskog saveza sucu je objasnio da klub na prvenstvu ne može nastupiti bez voditelja, u ovom slučaju bez Željka Širića, zbog čega bi za klub nastala potencijalna šteta. Širiću je odobrena odgoda izdržavanja zatvorske kazne do 12. ožujka 2018. godine te je osuđeni kriminalac dobio zaštitu visoke znanstvene institucije u kojoj, unatoč izgonu iz nogometa, i dalje djeluje u sferi sporta i predaje studentima. Tjednik Nacional, u suradnji s portalom nogometplus, koji također uporno prati ovaj slučaj, dobio je potvrdu da osječki FERIT na mjestu profesora tjelesnog odgoja ima više zaposlenih osoba, dok je dekan Darko Žagar izjavio da je Širić kod njih zaposlen na 50 posto satnice. Nejasno je, stoga, kakva bi to šteta nastala njegovim odlaskom u zatvor, kao što je Žagar objasnio sudu. 

Bio je to početak novog skandala, neuobičajenog čak i za hrvatske pravosudne okvire. 

Teško bolestan za zatvor, ali ne i za satove tjelesnog odgoja 

Dva tjedna po isteku novog roka za odsluženje kazne, 26. ožujka 2018., odobrena je nova odgoda na rok od mjesec dana kako bi Širić obavio operaciju desnog koljena, zakazanu za 6. travnja u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana. Međutim, po preporuci anesteziologa, operacija je odgođena za 29. svibnja zbog visokog krvnog tlaka osuđenika, koji 10. travnja podnosi novu molbu za odgodu izdržavanja kazna zatvora, uz medicinsku dokumentaciju KBC-a Osijek i Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana. 

S obzirom na to da se artroskopske operacije ne obavljaju u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, Širiću je na sudu u Osijeku odobrena nova odgoda izvršavanja kazne zatvora, do 12. lipnja 2018. Sudac izvršenja, kako je Indexu potvrdio glasnogovornik Rožac, na osječkom sudu bio je Mario Kovač.  

Dan prije roka, Širić ponovno moli sud za odgodu odlaska u zatvor, ovaj put zbog išijasa, vrtoglavice, omaglice te proširenih vena. Navedeni problemi ipak ga ne ometaju u obavljanju posla profesora tjelesnog odgoja. Medicinski fenomen. 

Zatvorska bolnica u Zagrebu, konkretnije liječnik specijalist i internist, krajem srpnja utvrđuju da osuđenik ima povišeni krvni tlak, bolesne vene na nogama i upalne promjene crijeva. Iako bi se Širićevo zdravstveno stanje moglo adekvatno pratiti i u zatvorskim uvjetima, liječnik zaključuje da bi bilo razborito omogućiti mu uvjete vanjske bolnice. Specijalist kirurgije dodao je kako se artroskopija koljena odgađa zbog hitnije operacije vena te utvrđuje da Širić ima zakazanu operaciju kod neurokirurga 29. listopada 2018. te da se navedeni zahvati teško mogu obaviti u zatvoru. Predlaže se odgoda do završetka liječenja, a sudac izvršenja odobrava novu odgodu, barem do 12. rujna kada će Širić operirati vene, a potom se naručiti i za daljnje zahvate. Po svemu sudeći, još mjesecima neće u zatvor, već će i dalje moći slobodno piti kavu u svom lokalu u Osijeku, u koji zalaze mnogobrojni suci tamošnjeg Županijskog suda. 

Na istom sudu, u žalbenom postupku, oslobođen je optužbi da je prijetio novinarki Indexa 2012. godine, u jeku afere za "pošteno suđenje", kada je kao VIP gost HNS-a, iako suspendiran zbog istrage za korupciju, pratio utakmicu Hrvatske i Walesa u društvu kompletnog vrha hrvatskog nogometa. Širić je novinarki u alkoholiziranom stanju razbio mobitel i istrgnuo akreditaciju s vrata dok je snimala kako u VIP prostor pokušava uvesti poveće, glasno društvo bez potrebnih propusnica. Priveden je u policijsku postaju na triježnjenje te je nepravomoćno osuđen na šest mjeseci uvjetno i radom za opće dobro, da bi ga sud u drugom stupnju oslobodio optužbi. 

INFOGRAFIKA IZ 2016. GODINE: SUDAČKO-OBITELJSKO STABLO HNS-a

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara