G 14 se raspušta nakon kompromisa sa Uefom i Fifom

BOGATAŠI su se razišli pobjedonosno, a ne podvijenog repa, jer kontinentalna i svjetska nogometna federacija su pristali na glavne zahtjeve najmoćnijih europskih klubova : odšteta koje će im Uefa i Fifa isplaćivati za igrače ozlijeđene na reprezentativnim akcijama i za sve igrače koje im "oduzmu" za nastupe na europskim i svjetskim prvenstvima.

Kao rezultat ovog povijesnog sporazuma, klubovi će odustati od tužbi protiv saveza, koje su već pokrenuli nakon što su im se skupi igrači sa okupljanja njihovih reprezentacija vratili ozlijeđeni.

Predsjednik Fife Sepp Blatter je ovako objasnio promjenu stajališta u odnosu sa doskora suparničkim taborom: "Klubovi, koji su osnovne ćelije naše igre fundamentalne za njen napredak, su konačno postale dio piramidalne nogometne organizacije".

Michel Platini je također shvatio koliko je bio u krivu kada se zalagao za prestanak "terora" bogatih u svijetu nogometa: "Zahtjevi klubova, uključući i one financijske su osnovani. Ovo pismo namjere nije politički, nego logički potez"

Ugasli G14 će zamijeniti Europsko udruženje klubova, koje će imati više od 100 članova, sa po jednim predstavnikom iz svake od 53 europskih zemalja.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara