Esport

Gameri u tri dana prikupili 10 milijuna dolara za najveći Dota 2 turnir

Gameri u tri dana prikupili 10 milijuna dolara za najveći Dota 2 turnir
Foto: Valve

DOTA 2 zajednica u samo je četiri dana prikupila 10 milijuna dolara za nagradni fond nadolazećeg Internationala, najvećeg turnira tog esporta na svijetu. Igrači kupovinom Battle Passa u igri doprinose nagradnom fondu, a ove godine ponovno ruše rekorde. 

>U ovu školu žele svi: Uveli smjer za razvoj videoigara

Revolucija koju je Valve financiranjem nagradnog fonda za The International uveo u esport danas se primjenjuje na brojne turnire, ali nigdje ni približno uspješno kao u Doti 2. Igrači kupuju dodatne predmete i sadržaje u igri, a 25 posto od svake kupovine ide direktno u nagradni fond za, prema mnogima, najveći esport turnir na svijetu. Prošle je godine ukupni nagradni fond iznosio više od 25 milijuna dolara, a već je sada Dota 2 zajednica na dobrom putu da ponovno obori vlastiti rekord. Valve od cjelokupnog iznosa u nagradnom fondu sudjeluje s 1,6 milijuna dolara. 

Naime, nagradni fond već je za dva milijuna dolara nadmašio prethodne u prva tri dana te trenutno iznosi više od 10 milijuna dolara. Usporedbe radi, u istom periodu prošle godine nagradni fond je bio manji od osam milijuna dolara. Međutim,  The International počinje 15. kolovoza i pitanje je koliko će na kraju iznositi ukupni nagradni fond. 

Epic Games je za Fortnite sezonu osigurao nagradni fond od 100 milijuna dolara, a čak 30 otpada na Fortnite World Cup koji će se također održati na ljeto. Najbolji Fortnite igrači će se na svjetskom prvenstvu natjecati u dvije kategorije, tako da se zapravo radi o dva turnira. The International, s druge strane, ima samo jednu kategoriju, onu u kojoj se igra pet na pet. Prošle je godine OG osvojio najveći nagradni fond u povijesti esporta, čak 11,2 milijuna dolara, a ove bi godine ta nagrada mogla biti još i veća. 

Sedam timova dosad je osiguralo nastup na Internationalu, a to su redom Team Secret, Virtus.pro, Evil Geniuses, Vici Gaming, PSG.LGD, Fnatic i Ninjas in Pyjamas. Trenutno se igra MDL Disneyland Major, jedan od pet turnira ove godine s nagradnim fondom od milijun dolara. U trenutku pisanja članka na turniru su ostale samo četiri ekipe, a jedina koja dosad nije osigurala odlazak na The International je Team Liquid. 

Bude li nagradni fond za The International barem isti kao prošle godine, dakle 25 milijuna dolara, s ostatkom Dota Pro Circuita Dota 2 esport će i dalje biti jedan od najbogatijih na svijetu, odmah iza Fortnitea, s više od 30 milijuna dolara nagradnih fondova u jednoj sezoni. 

Deveti The International održat će se od 15. do 25. kolovoza u Šangaju u Mercedes-Benz Areni u kojoj će se 18 najboljih svjetskih Dota 2 timova boriti za titulu prvaka svijeta i ogroman novčani nagradni fond.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara