NBA LIGA

Giriček ispričao svoju verziju priče o tome kako ga je Shaq onesvijestio

Giriček ispričao svoju verziju priče o tome kako ga je Shaq onesvijestio
Foto: Getty Images / Guliver Image

JEDNA od najpoznatijih anegdota iz NBA lige u kojoj je sudjelovao neki od hrvatskih košarkaša ona je vezana uz Gordana Giričeka i Shaquillea O'Neala. Odvila se u proljeće 2008., a prvi put ju je ispričao njihov ondašnji suigrač iz Phoenixa Grant Hill pet godina kasnije. Prema njemu, Shaq je prišao našem bivšem košarkašu s leđa, uhvatio ga u polugu i bacio ga u nesvijest.

Giriček je nekoliko puta nakon toga ispričao svoju verziju te priče, a nedavno ju je ponovio gostujući u Podcast Inkubatoru.

"Ma, nisam se u biti onesvijestio. Shaq je u to vrijeme završio trening za šerifa pa je pokazivao kako se onesposobi čovjeka. Dopustio sam mu da pokaže primjer na meni, ali da me pusti kada ga 'tapnem' po ruci. On to nije učinio, nisam se onesvijestio, ali mi se zavrtjelo u glavi. Nakon toga sam mu nešto opsovao, nisam mogao vjerovati da mi je takvo nešto učinio prije utakmice", ispričao je Giriček.

Hillova verzija je bila podosta drukčija, a s vremenom se pretvorila u urbanu legendu, kojoj su pri prenošenju izmijenjeni detalji.

"Giriček je bio dobar igrač iz Hrvatske, dobar šuter, ali nikad nije dodavao loptu pod koš. Uvijek bi pogledao Shaqa, a onda šutnuo. Zbog toga su se svađali, a Giriček nije posustajao. Jednog dana Shaq je rekao: 'Znaš što, pokazat ću tom tipu tko sam.' Bilo je to točno prije velike utakmice protiv Dallasa. Imali smo momčadski sastanak, nakon kojeg sam otišao na zahod, a kad sam se vratio, Giriček je ležao na podu. 'Ma daj, Shaq, pa pokušavamo pobijediti', rekao sam mu. Ali bio je to tipični Shaq. Nasreću, Giričeku ništa ozbiljno nije bilo", ispričao je Hill.

Priča je dobivala drukčije verzije, ali prema svima je Giriček doista završio bez svijesti nepunih 20 minuta prije početka utakmice i prema svima je razlog za Shaqov ekstremni potez bilo to što ga je naš košarkaš živcirao i što je previše pričao.

Ali ako je zaista Giriček uporno ignorirao Shaqa na parketu i nije mu želio dodavati, lako je povjerovati da je to bio razlog za gušenje. Naime, istu je stvar Shaq zamjerao Kobeu Bryantu dok su zajedno igrali u Lakersima, a netrpeljivost je došla do takve razine da više nisu mogli igrati zajedno te je O'Neal trejdom uskoro završio u Miamiju.

Giriček se, usput rečeno, nekoliko mjeseci kasnije vratio u Europu, bila mu je to posljednja NBA sezona.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara