Esport

Google predstavio svoj Netflix za videoigre

Google predstavio svoj Netflix za videoigre
Foto: Google

GOOGLE je na GDC sajmu napokon predstavio planove za ulazak u industriju videoigara. Google Stadia je pojednostavljeno Netflix za videoigre. To je usluga za streamanje videoigara na gotovo bilo koji uređaj koji koristi Chrome, Chromecast ili je Pixel uređaj, ali i s brojnim drugim inovativnim mogućnostima.

Google Stadia

Google Stadia će igračima omogućiti igranje oblaku i to u svega pet sekundi od pritiska tipke, bez učitavanja i instaliranja igara. Tako više neće biti potrebno posjedovati jako računalo, konzolu ili mobitel koji će moći pokretati igru, već će se za to pobrinuti Googleovi data centri, a gameplay će se streamati na uređaj po izboru igrača. 

Servis je baziran na Linuxu i AMD Vulkanu te bi za početak trebao omogućiti igranje u 4K rezoluciji i 60 FPS-a. S vremenom bi to trebalo prerasti u 8K i 120 FPS-a, ali o tom potom. Fokus će tako biti prebačen s moćnog hardvera u obliku računala, konzola, tableta i mobitela na brzinu i kvalitetu internetske veze.

Za igranje primjerice na računalu će se moći koristiti i postojeći Xbox kontroler te ostala periferija, ali za igranje na TV-u i Chromecastu bit će potreban poseban kontroler. Na prvu podsjeća na onaj za Xbox te po obliku ne donosi ništa revolucionarno. Posebnost su tek dvije tipke, jedna za korištenje Googleovog Asistenta te druga za dijeljenje sadržaja na YouTubeu. 

Veliki noviteti za multiplayer

Google Stadia uvelike će pojednostaviti i igranje u multiplayeru, a samim time mogla bi utjecati i na cijeli esport. Igra i njezin multiplayer pokretat će se na istom serveru pa će igrači gameplay samo streamati na svoj uređaj, što je velika promjena u odnosu na to da svaki igrači sa svojeg uređaja šalje podatke serveru i zatim čeka povratnu informaciju od servera. Time će se otvoriti brojne nove mogućnosti developerima videoigara. Kako će kvaliteta usluge ovisiti o brzini internetske veze, rješenje i dalje nije idealno, ali je uklonjena razlika u snazi uređaja na kojima igrači igraju. Svi igrači u multiplayeru u tom će pogledu imati jednak FPS i uvjete. 

Integracija s YouTubeom i Google Asistent

Streamanje gameplaya na YouTube s Google Stadijom vršit će se istovremeno. Neće dodatno opterećivati uređaj i internetsku vezu, a igračima će omogućiti da se pridruže streameru u igri kroz Crowd Play. Veliko je to rasterećenje s obzirom na trenutnu situaciju u kojoj svi oni koji žele kvalitetno streamati na bilo koju platformu moraju podosta uložiti u hardver koji bi im to omogućio. On mora biti dovoljno jak za pokretanje igre i specijaliziranih programa te dijeljenje tog sadržaja na streaming platformu.

State Share će nam omogućiti da nastavimo igrati igru iz gameplay videa na YouTubeu. To bi u praksi moglo djelovati tako da gledate svog omiljenog streamera kako igra Devil May Cry 5 i nakon pola sata odlučite da ga i vi želite igrati. Međutim prvih pola sata igre ste već vidjeli pa možete nastaviti igrati točno ondje gdje je on stao, uključujući predmete i mogućnosti koje je on odabrao za svog lika, odnosno sav napredak. Hoće li za to biti potrebno kupovati igru ili će Stadia doći s nekom vrstom pretplate, još nije poznato. U slučaju da sami negdje zapnete, Google Asistent će vam na pritisak tipke servirati video s tom situacijom i tako vam pomoći u prelasku igre. 

Google Stadia je otvorena i za cross-platform pa će korisnici moći igrati protiv igrača koji koriste druge platforme. Sjajne su vijesti da je Google otvoren za takvu mogućnost, ali to na kraju neće ovisiti o njima, već o igri i onima koji su je napravili. 

Što Sadia znači za esport?

Google Stadia eventualno bi mogla pojednostaviti i organizaciju esport turnira. Bit će dovoljni zasloni i kontroleri, a ne pregršt snažnih računala i konzola. Svi igrači automatski će igrati  u istim uvjetima. Danas se završnice većine esport turnira ionako ne igraju u lokalnoj mreži (LAN-u) pa zašto onda jednostavno ne bismo koristili i streaming uslugu, a i cijeli produkcijski proces je podosta pojednostavljen YouTube integracijom.

Koliko će Stadia koštati i kada će doći u Hrvatsku, trenutno nije poznato. Tijekom godine bit će dostupna u SAD-u, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu i zapadnoj Europi. Kakve će nam internetske veze biti potrebne kako bismo je kvalitetno mogli koristiti? Otprilike četiri do pet puta brže od trenutno prosječnih 6,4 Mbps. Za igranje u 1080p i pri 60 FPS-a bit će potrebno oko 25 Mbps, odnosno 30 Mbps za igranje u 4K rezoluciji. U slučaju da brzina nije dovoljna, Stadia će prilagoditi kvalitetu slike vašoj brzini, ali u tom slučaju vam usluga vjerojatno ni ne treba.

No tko zna u kakvoj ćemo situaciji biti kada nova Googleova usluga uopće bude dostupna na našim prostorima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara