Guroviću zabranjen ulazak u Hrvatsku

KOŠARKAŠU beogradskog Partizana Milanu Guroviću zabranjen je ulazak u Hrvatsku zbog tetovaže četničkog vojvode Draže Mihajlovića. Gurović tako neće moći nastupiti u nedjeljnoj utakmici Goodyear lige protiv Cibone, koja se igra u Zagrebu, javlja Jutarnji list.

"Košarkaš beogradskog Partizana Milan Gurović, koji na lijevoj nadlaktici ima tetovirano obilježje s likom Draže Mihajlovića, javno je izjavio da prilikom odigravanja utakmica Goodyear lige u Hrvatskoj neće kriti tetovažu", rekao je Mehun Hini.

"To znači da će za vrijeme utakmica tetožava biti javno istaknuta jer košarkaški dres ne prekriva dio nadlaktice na kojoj se tetovaža nalazi", dodao je.

Mehun je napomenuo kako se isticanjem takvih obilježja i simbola iskazuje, potiče ili poziva na mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti.

"To je na javnim okupljanjima u RH zabranjeno Zakonom o javnom okupljanju. To također predstavlja i protupravno ponašanje po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, a time se čini i prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", pojasnio je Mehun.

Glasnogovrnik MUP-a kazao kako će iz tih razloga, a imajući u vidu i činjenicu da je svaki stranac sukladno Zakonu o strancima dužan za vrijeme kretanja i boravka u Hrvatskoj pridržavati se hrvatskih propisa i odluka, košarkašu Milanu Guroviću biti zapriječen ulazak u Hrvatsku.

Mehun je rekao kako je o tome Ravnateljstvo policije MUP-a pravodobno izvijestilo Košarkaški savez, Ministarstvo vanjskih poslova RH te Veleposlanstvo Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj. Ravnatelj policije Ivica Franić takvu je odluku osobno priopćio veleposlaniku SCG u Zagrebu Milanu Simurdiću, dodao je.

Mehun je izjavio kako je to prvi slučaj da se takva mjera primjenjuje na nekog stranog sportaša.

Također je kazao kako bi MUP isto reagirao i na slučaj bilo kojeg hrvatskog sportaša koji bi na vidnom mjestu imao istaknuto neko nacističko, ili bilo koje drugo obilježje koje potiče na mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Utakmica između Cibone i Partizana igra se u nedjelju, a Gurović u ranijim slučajevima nije bio uvršten u sastav klubova u kojima je igrao kada bi oni gostovali u Hrvatskoj.

Trener Partizana Dušan Vujošević je, unatoč nevjerici, prihvatio takvu odluku hrvatskih vlasti, ali i dodao kako se takvom odlukom "otvaranju mnoga nova pitanja".

"Upravo bi Goodyear liga trebala biti most za prevladavanje takvih situacija. Prema tom principu mnogu koji sada nesmetano putuju na relaciji Zagreb-Beograd ne bi to smjeli raditi." - komentirao je Vujošević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara