Hrvatski vikend za pamćenje

Hrvatski vikend za pamćenje
Foto: Getty Images / Guliver Image, Pixsell / Miranda Cikotić

JOŠ jedan nevjerojatan sportski uspjeh doživjela je Hrvatska. Čak tri samo ovog vikenda. Sandra Perković po peti put zaredom postala je europska prvakinja u bacanju diska.

Na drugoj strani, braća Šime i Mihovil Fantela na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u danskom Aarhusu senzacionalno osvojili zlato u klasi 49er.

Krug je zatvorio gimnastičar Rober Seligman, koji je osvojio je srebrnu medalju na konju s hvataljkama na Europskom prvenstvu u Glasgowu.

>> Pokorila Europu i svijet: Ovo su sve Sandrine medalje

Perković je u Berlinu srušila rekord i postala jedina atletičarka u povijesti s pet naslova europske prvakinje u jednoj disciplini. Iza sebe je ostavila sa četiri europska naslova bacačicu kugle Nadežda Čižova i daljašicu Heike Drechsler.

Nakon što je bila najbolja u Barceloni 2010. godine, Helsinkiju 2012., Zurichu 2014. godine i Amsterdamu 2016. godine, nezaustavljiva Sandra slavila je i u Berlinu.

"Čini mi se da sam sve naslove osvojila na isti, stresan način, s puno drame. Samo na Europskom prvenstvu u Zurichu prije četiri godine nije bilo drame. Mislim da će mi na sljedećem EP biti puno lakše, jer sam sada ušla u povijest. Za vrijeme finala mislila sam na svoju majku, koja se uvijek nervira kad me gleda na televiziji. Međutim, iznenadila me. Večeras je bila na stadionu u publici", poručila je Perković, koja je u Berlinu uz hrvatsku himnu primila povijesno zlato

Njoj su čestitali Dejan Lovren, Iva Majoli, braća Sinković...

Braća Fantela su se prije SP-a nadali tek hvatanju norme za Olimpijske Igre u Tokiju 2020, iako nisu bili sigurni da će uspjeti u prvom pokušaju. Međutim, taktički su savršeno odjedrili plov za odličja, ostavili iza sebe obje njemačke posade Tima Fischera i Fabiana Grafa te Erika Heila i Thomasa Ploessela na drugom i trećem mjestu i uzeli zlato.

"Ne mogu reći da smo očekivali ovakav uspjeh, ali nam se otvorila prilika koju smo iskoristili. Jednostavno, proradio je onaj duh - zašto ne uzeti medalju? Drugi dan smo skočili na prvo mjesto i onda smo rekli - ovo je prilika koja se ne propušta", naglasio je Šime po povratku u domovinu.

Šime je posljednjih godina s Marenićem poharao klasu 470, a njegov brat Mihovil do sada je surfao!

Seligman je u finalu odradio svoju vježbu bez ijedne veće pogreške te je dobio ocjenu 14.866, a bolji od njega bio je samo mladi 19-godišnji Irac Rhys McClenaghan koji je briljirao i sa 15.300 uvjerljivo osvojio zlato. Uz Seligmana srebro je osvojio i Slovenac Sašo Bertoncelj (34), on je imao identičnu početnu ocjenu te je dobio identičnu ocjenu za izvedbu svoje vježbe kao i Seligman.

Za Seligmana je ovo druga medalja s europskih prvenstava u karijeri, prije 10 godina u Lausannei bio je brončani.

"Deset godina sam čekao na još jednu europsku medalju. Sada je bila nešto sjajnija pošto je 2008. bila bronca. Mislim, apsolutno zasluženoVeć imam osam finala na europskim prvenstvima. Konstantno sam tu. Već četrnaest godina sam u samom europskom i svjetskom vrhu. Vjerojatno se ona poslovica 'Tko čeka, taj i dočeka' tako sad meni desila. Stvarno sam sretan jer sam ove godine u odličnoj formi, baš sam nekako tempirao od prvenstva Hrvatske kada sam pobijedio, potom srebro na Mediteranskim igrama, sada srebro na Europskom prvenstvu", istaknuo je Seligman nakon uspjeha karijere. 

Filip Ude osvojio je šesto mjesto. U finalu nije odradio vježbu kao i u kvalifikacijama, izbacio je jedan težak element i samim time svoju početnu ocjenu spustio sa 6.1 na 5.5, pa iako nije napravio niti jednu veću pogrešku u izvedbi njegova završna ocjena bila je 14.000 što nije bilo dovoljno za medalju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara