Ibrahimović: Ja sam Šveđanin

"JA SAM Šveđanin i igram za Švedsku", rečenica Zlatana Ibrahimovića koju su sve jučerasnje dnevne novine objavile, bila je odgovor na postavljeno mu pitanje je li za njega nešto posebno to što igra protiv Hrvatske.

Naime, Zlatanova majka je Hrvatica, ali Zlatan tvdi da je susret s Hrvatskom utakmica kao i svaka druga.

Uoči sutrašnje utakmice Hrvatske i Švedske sportski dio Dagens Nyhetera bavi se igračima, i to njihovim - centrimetrima. Pod naslovom "Hrvatski divovi protiv prosječnih Šveđana" novinar se bavi statistikom i visinom igrača:

Josip Šimunić 195 Andreas Isaksson 199

Igor Tudor 192 Zlatan Ibrahimović 194

Tomislav Butina 191 Olof Mellberg 187

Dado Pršo 190 Teddy Lucic 186

Jurica Vranješ 186 Petter Hansson 186

Marko Babić 186 Erik Edman 179

Ivan Klasnić 186 Henrik Larsson 178

Niko Kranjčar 185 Christian Wilhelmsson 177

Darijo Srna 182 Anders Svensson 177

Robert Kovač 182 Fredrik Ljungberg 176

Niko Kovač 176 Tobias Linderoth 174

Nadalje, novinar zaključuje da je osam igrača u početnoj hrvatskoj jedanaestorici visoko najmanje 185 cm, a četiri su viša od 190 cm. U Švedskoj su samo Zlatan i vratar Andreas Isaksson viši od 190, dok je više od pola momčadi niže od 180 cm. U prosjeku, Hrvatska je visoka 186 cm, a Švedska 181 cm.

Međutim, ne prevladavaju samo centimetri u Hrvatskoj ekipi. Izbornik Lars Lagerback smatra da se vrlo rijetko susreću s tako fizički jakom ekipom. Na današnjem treningu se radi samo jedno - naći dobar način kako se obraniti od tako "dugačke" i fizički jake momčadi. Naravno, Zlatan će imati najvažniju ulogu.

Budući je Zlatan jučer dao intervju Hrvatskoj televiziji na hrvatskom jeziku, danas je red na Teddya Lučića da priča hrvatski. Naime, Teddy govori tri jezika vrlo tečno - s ocem priča hrvatski, sa majkom finski, a sa sestrom švedski. Ne razmišlja o tome da bi znanje hrvatskog jezika iskoristio za provociranje hrvatskih igrača, nego naprotiv, da ga iskoristi kako bi prisluškivao dogovaranje hrvatskih igrača u igri.

Švedski "špijun" Goran Goransson prisustvovao je utakmici protiv Mađarske. Njegov izvještaj izborniku Lagerbacku govori da Švedani za protivnika imaju jaku i dobru reprezentaciju.

"Napad im je najveća snaga. Dobri su tehničari i igra im je vrlo kreativna", tvrdi Goransson.

U tekstu se dalje spominje ne baš sjajan plasman Hrvata na Europskom prvenstvu pod vodstvom bivšeg izbornika Otta Barića. Smatraju da je Zlatko Kranjčar došao u pravo vrijeme s novim idejama. Pomladio je ekipu i sa svojim 20-godišnjim sinom Nikom, kojeg Šveđani smatraju dobrim igračem.

"Špijun" Goransson smatra da se Hrvatska u kratkom vremenu promjenila nabolje, da igra dobar nogomet bez gubljenja discipline u obrani.

Za švedskog izbornika najvažnije je da njegovi igrači u obrani ne iznevjere, odnosno da spriječe hrvatske napadače da se približe golu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara