Index doznaje: Željku Širiću prijeti zatvor zbog "studentske" prevare!

Foto: Cropix (Arhiva)

ŽELJKU ŠIRIĆU, dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza, pri Županijskom sudu u Osijeku sudi se zbog prijevare u gospodarskom kriminalu, Index doznaje od relevantnih sudskih izvora. Širića se, u kratkim crtama, tereti da je od Studentskog športskog saveza izdavanjem lažnih računa pokušao naplatiti korištenje dvorana za tjelesni odgoj koje su im ustupljene besplatno. Priča je ipak nešto kompleksnija, odnosno, mudro zamišljena.

Među svoje brojne aktivnosti predsjednik sudačke komisije HNS-a uvrstio je i predsjedanje Studentskim športskim savezom Osijek, u čije je ime potpisao ugovor sa Zajednicom športova grada Osijeka, gdje pak, obnaša dužnost glavnog tajnika.

Ugovorio je da Zajednica športova osigurava Studentskom športskom savezu dvorane za odvijanje nastave tjelesnog odgoja za studente. Odlukom Športskih objekata Osijeka, u čijem su vlasništvu gradske dvorane, trebao je to biti posao bez naknade. Drugim riječima, Zajednica športova trebala je studentima ustupiti dvorane na besplatno na korištenje. No Širić je imao drugačiji plan. On je, naime, Savezu studenata (čiji je predsjednik) ispostavio račun kao tajnik Zajednice športova, na iznos od 200 tisuća kuna, za korištenje dvorana za odvijanje nastave u 2007. i 2008. godini. Račune je, doznajemo, predao u Rektorat Sveučilišta J.J. Strossmayera, no odigrao je i vrlo lukav potez te priložio i lažni račun Športskih objekata iz Osijeka na isti iznos. Time je želio uvjeriti Rektorat da su Športski objekti Osijek već zaračunali cifru Zajednici športova, gdje se na koncu, u Širićevo tajništvo, trebao sliti novac. Osim Širića u ovom slučaju zato je optužena i Zajednica športova kao pravna osoba, tvrde izvori.

Doznajemo da je lažne račune koji su išli prema Zajednici športova potpisala osoba koja je zaposlena u Športskim objektima i koja je bila "jamac" s te strane. Ista osoba vodi i knjigovodstvo za Širićeve ugostiteljske objekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kazneno djelo prijevare u gospodarskom kriminalu propisana je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do osam godina.

Kazneni postupak profesora tjelesne kulture Željka Širića priječi da obnaša svoju dužnost u HNS-u, čime se dovodi u pitanje legalnost svih odluka u kojima je sudjelovao. Prema Statutu HNS-a on također ne bi smio obnašati sportsku djelatnost, no ovdje dolazimo do rupe koju vlast u Rusanovoj godinama koristi, tvrdeći da nije upoznata da se protiv njihovih "ministara" vode kazneni postupci (slučajevi Vićan, Uljan, Žužul...). Iako nedavno izglasan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sportu izriče da su sudovi o pravomoćnoj presudi dužni obavijestiti pravnu osobu u kojoj pravomoćno osuđena osoba obavlja poslove, dužnosti ili funkcije, isto ne vrijedi i za osobe protiv kojih traje kazneni progon. I tu nastaje jaz koji mnogi već dugo uspješno preskaču.

Dužnost je tek da se u Registar udruga stavi zabilježba da se protiv određenog člana vodi kazneni postupak. Iz Ureda za Opću upravu osječko-baranjske županije još nismo primili odgovor na ovo pitanje, koje smo im uputili još u petak.

Što se HNS-a tiče, svako pitanje koje im se postavi u vezi eventualnog kriminala u njihovim redovima, godinama završava kao retoričko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara