Ivanković za Index: Spreman sam, radim taj posao 12 godina

BRANKO IVANKOVIĆ je završio svoju iransku priču, te u Varaždinu očekuje rasplet "akcije izbornik". Iskusni stručnjak ispunjava sve HNS-ove uvjete, te bi, po mnogima, bio odličan izbor.

"Nisu me kontaktirali iz Saveza u vezi razgovora i dogovora oko izborničke pozicije. Ne opterećujem se, ali moram priznati kako mi je vrlo drago što me mediji uvršćuju među kandidate. U svakom slučaju, spreman sam preuzeti odgovornost, 20 godina je moja karijera u usponu te imam 12-godišnji staž u reprezentaciji." - kazao je u razgovoru za Index Ivanković.

Iako mediji Ivankoviću za nedostatak uzimaju manjak trofeja, napominje kako mu uz plasman na Svjetsko prvenstvo (skupina s Portugalom, Meksikom i Angolom), te solidan dojam koji je ostavio, trofeja ne nedostaje. Kada je Ivanković počeo nabrajati sve svoje uspjehe, ponestalo nam je "tinte". Prvak zapadne Azije, treće mjesto na prvenstvu zapadne Azije, treći na Prvenstvu Azije, prvak na Azijskim OI, plasman na SP bez kvalifikacija..

Nakon utakmice u Leipzigu, strateg Irana je s nogometnim savezom dogovorio kako će nakon SP-a povući s izborničke pozicije. Prema Iranu više nema obaveza, tako da je u ovom trenutku slobodan trener. Ivanković tvrdi kako će karijeru, ako ne na klupi hrvatske reprezentacije, nastaviti na azijskom kontinentu. Stručnjaku njegova "kalibra" ponuda ne nedostaje.

U medijima se već spominju i njegovi pomoćnici, prema špekulacijama, stručni stožer bio bi sastavljen od Nenada Gračana, Dražena Beseka i Dražena Ladića.

"O tome koga ću kao pomoćnike dovesti, preuzemem li reprezentaciju, je preuranjeno govoriti. Iskreno, o tome nisam razmišljao, radio bih račun bez krčmara. Naravno, bili bi to ljudi bliski mojem duhu i filozofiji." - kazao je Ivanković.

Ivanković, rodom iz Čakovca, je 12 godina igrao u Varteksu, a dres "Krojača" je obukao 263 puta. Bio je jedan od aktera najvećeg hrvatskog nogometnog uspjeha; kao Blaževićev pomoćnik osvojio je broncu 1998. godine u Francuskoj, a asistirao je i Mirku Joziću u kvalifikacijama za  Svjetsko prvenstvo u Japanu i Koreji, da bi naučeno primjenio na netom održanom SP-u kao izbornik Irana. Dosad je "sakupio" oko 150 utakmica s reprezentacijama.


Branko Ivanković za vrijeme susreta s Portugalom

Pršin odlazak bio velik hendikep

Zanimalo nas je koji bi bio njegov prvi potez kao izbornika naše nogometne vrste.

"Kako vrijeme brzo prolazi, trebalo bi čim prije razgovarati s igračima i napraviti selekciju. Iako je većina igrača poznata, u momčadi bi bilo dosta promjena." - najavio je Ivanković.

Dado Pršo se polako oprašta od reprezentacije. Koljena su sve slabija te ne želi ostati invalid. Zanimalo nas je koliko bi mu nedostajao ključni igrač.

"Posljednje tri-četiri godine Dado nosi reprezentaciju, bio bi to veliki hendikep. Ne radi se samo o odličnom nogometašu već o primjeru i uzoru drugima. Ipak, bez svakog se može, pa tako i bez igrača, odnosno trenera. Na tim pozicijama imamo kvalitetne igrače, pritom mislim na Olića, Balabana i Eduarda. Nedostatak takvog nogometaša morali bi kompenzirati ostali." - smatra 52-godišnji stručnjak.

Iskustvo je neprocjenjivo

Izuzmemo li njega kao kandidata, zanimalo nas je koje su kvalitete potrebne za izborničku poziciju, te misli li da je bolje da izbornik bude stranac ili netko s hrvatskim državljanstvom.

"Najbolje znam kakvi su problemi za stranca, treba se uklopiti u novu sredinu, u drugu tradiciju i kulturu. U svakom slučaju, nije lako. Pogotovo je teško za trenere koji dolaze iz visokopozicioniranih nogometnih zemalja, jer se ne mogu prilagoditi i snaći. U Iranu je bilo mnogo takvih primjera, no Hrvati su se odlično prilagodili. Generalno, kao Hrvatu, to mi nije toliko bitno. Najvažnije je da osoba na toj poziciji podiže razinu nogometa. Opcija može biti bilo koja, no najvažnije je promicati prosperitet hrvatskog nogometa." - upozorio je te pojasnio o kakvoj se problematici radi: "Najveći problem su komunikacija s igračima i medijima. Jer upravo su mediji važni za projekt i nogometnu atmosferu."

Znanje, sposobnost, kvaliteta, autoritet i profesionalni odnos s igračima su kvalitete koje, po Ivankoviću, hrvatski izbornik mora imati. Odgovorio je i onima koji mu zamjeraju da je "prefin" u odnosu prema igračima.

"Reprezentativci su redom najbolji nogometaši koje zemlja ima, nisu razbojnici. Kvalitetni su, a osim nogometnih imaju ljudske kvalitete." - kazao je.

Zanimalo nas je koliko je trenersko iskustvo važno, odnosno, može li netko s manjim iskustvom napraviti dobar posao. Mislili smo pritom na Igora Štimca i Zvonu Bobana.

"Iskustvo je izuzetno važno, u svakom poslu, pa tako i za izborničku poziciju. Ipak, od nekud svatko treba početi, pa zašto ne i na klupi "A" reprezentacije. Igrači koji se spominju, prošli su taj proces, imaju iskustva, no trenerski zanat se mora izučiti." - istaknuo je trener s 20-godišnjim iskustvom.

Cicin problem nije bio Niko

Na naše pitanje, koja je bila najveća Kranjčareva pogreška, jer "na tuđim greškama se uči", Ivanković je mišljenje ipak zadržao za sebe.

"S Cicom sam veliki prijatelj, no kao i 4,5 milijuna Hrvata za vrijeme utakmica sam i ja bio izbornik. HNS je imao uvid u njegov rad, tako da bi bilo deklasirano s moje strane isticati njegove pogreške. Ipak, smatram kako nije problem što je sina gurao u reprezentaciju, jer on svojim kvalitetama zavrijeđuje da bude u kadru, drugo je pitanje minutaža. No, to su stvari o kojima odlučuje trener. " - pojasnio je.

"Kao navijač, nisam bio zadovoljan niti s rezultatom niti s time kako smo generalno igrali. Bilo je dobrih dijelova, poput drugog poluvremena protiv Brazila, ali generalno nisam zadovoljan." - kazao je u razgovoru za Index potencijalni hrvatski izbornik.

Kako Ivanković trenutno boravi na relaciji Varaždin - Zagreb, komisiji HNS-a koja će kontaktirati s kandidatima, neće biti problem doći do iskusnog izbornika.

Srđan Hebar

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara