"Izborniče, tko vam slaže momčad - vi ili predsjednik?"

Tekst: M.P.
Foto: AFP

ZNALO se da će vjerojatno biti zanimljivo prisustvovati press konferencijama Sjeverne Koreje, a jučerašnja nije razočarala. Dapače... Novinari su unaprijed bili upozoreni da izbornik Kim Jong-Hun neće odgovarati na politička pitanja. Sjeverna Koreja država je koja više od 50 godina drži u partijskoj šaci desetke milijuna svojih stanovnika, u jednoj od rijetkih preživjelih diktatura na svijetu.

"Molim vas, možete li razgovarati samo o nogometu", objasnio je Fifin glasnogovornik Fordon Glenn Watson dodavši da "odgovora na druge teme neće biti".

Prvo pitanje je zadovoljilo, a ticalo se stanja u momčadi uoči otvaranja protiv Brazila.

"Nitko nije upitan, niti ozlijeđen. Svi su igrači u top formi", odgovorio je Jong-Hun.

E tada su počeli problemi. Neugodnost je nastala kada je južnokorejski novinar "upiknuo" izbornika političkom provokacijom. U svom je pitanju Sjevernu Koreju oslovio nazivom "Bookham" koji je u upotrebi bio za vrijeme Korejskog rata između 1950. i 1953, a doslovno je značio - "teritorij koji treba biti okupiran".

"Zovemo se Narodna Demokratska Republika Koreja. Ne upotrebljavajte bilo koji drugi naziv. Sljedeće pitanje", odbrusio je Jong-Hun i automatski dobio sljedeće provokativno pitanje koje je glasilo "Tko vam odabire momčad, vi ili predsjednik?"

U taj je trenutak moderator poludio i uzeo mikrofon uz riječi "To je bilo političko pitanje".

"Velikom vođi donijeti veselje"

Na konstataciju da je Sjeverna Koreja na Svjetskom prvenstvu 1966. igrala u četvrtfinalu, Jong-Hun se oraspoložio.

"To nam daje veliko ohrabrenje i čini Velikog vođu ponosnim."

No, niti sljedeće pitanje mu nije bilo po volji, a ticalo se utakmice između Južne Koreje i Grčke. Jong-Hun nije želio odgovoriti je li utakmicu pratio ili ne.

"Ne razumijem. Prvi cilj Narodne Demokratske Republike Koreje je prolazak prvog kruga. Drugi cilj je otići što je dalje moguće na turniru. Siguran sam da ćemo Velikom vođi donijeti mnogo veselja i pokazat ćemo da narod Sjeverne Koreje ima veliku mentalnu snagu."

"Reprezentacija je na dispoziciji novinarima"

Press konferencija je završila upitom koji je izbornik preusmjerio na Fifinog glasnogovornika. Novinare je zanimalo zašto su treninzi reprezentacije zatvoreni za javnost.

"Od kada je Sjeverna Koreja stigla, na dispoziciji je svim medijima. Ne postoji nikakva politička barijera", zaključio je Watson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara