Janica ozbiljno bolesna

PREMA pisanju Jutarnjeg i Večernjeg lista najbolja svjetska skijašica Janica Kostelić ozbiljno je bolesna i morat će se liječiti godinu do godinu i pol dana.

Jutarnji list citira dr. Željka Šućura, obiteljskog liječnika Kostelićevih i šefa liječničke službe hrvatske skijaške reprezentacije, koji je vrlo zabrinut za Janičino zdravlje i koji navodi kako su endokrinološke pretrage pokazale da "snježna kraljica" ima ozbiljnih zdravstvenih problema, međutim nije želio otkriti dijagnozu.

Dr. Šućur za Večernji list izjavio je kako su posljedica Janičinog zdravsvenog stanja četiri Janičine operacije u posljednjih nekoliko mjeseci, te je dodao kako niti jedan liječnik ne bi Janicu operirao četvrti put da je znao za nalaze. Naime, samo dva dana nakon posljednje operacije saznali su se Janičini poražavajući nalazi, zbog kojih niti jedan liječnik ne bi Janici dao narkozu. Srećom, operacija je dobro prošla.

Glasnogovornik Hrvatskog skijaškog saveza Ozren Muller potvrdio je u razgovoru za Hinu kako je Janica posjetila kliniku Vuk Vrhovec, no o njezinom zdravstvenom stanju nije želio pričati, kazavši kako o tome može govoriti jedino obitelj Kostelić.

Pavlek: Janica ima problema sa štitnjačom

"Janica Kostelić ima zdravstvenih problema sa štitnjačom i nije poznato kada će se vratiti na skijaške staze," kazao je u razgovoru za Hinu, direktor hrvatske skijaške reprezentacije Vedran Pavlek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najbolja svjetska skijašica u utorak navečer posjetila je Sveučilišnu kliniku za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, gdje joj je kazano kako se situacija sa štitnom žlijezdom pogoršala i kako mora mirovati.
"Najvažnije je Janičino zdravlje. Konzultirat ćemo najbolje stručnjake na tom području kako bi Janica ozdravila. Vrijeme oporavka nije bitno," dodao je Pavlek.

Prve probleme Janica je počela osjećati u rujnu kada joj je pozlilo u Zermattu i nakon čega je helikopterom prevezena u bolnicu. Nakon pregleda u Zagrebu ustanovljeni su određeni problemi u radu štitnjače. Nalazi endokriniloških pretraga bili su poznati nakon što je Janica operirala koljeno, a tada se započelo i s terapijom.

"Za vrijeme njezina boravka u Austriji još jednom smo obavili testove i situacija se smirila," rekao je Pavlek. Međutim, kasnije se situacija pogoršala.

"Naravno da Janica nije dobre volje. Cijela situacija je utjecala nanjezino raspoloženje, no vjerujem kako će se ozdraviti.

Problemi sa štitnom žlijezom samo su nastavak silnih problema koje trostruka olimpijska pobjednica ima sa zdravljem u posljednje vrijeme.

"Snježna kraljica" u posljednjih je osam mjeseci četiri puta operirala koljeno. Prvi put Janica je koljeno operirala nakon završetka prošle skijaške sezone. Međutim, bolovi su se nastavili, pa je i drugi put morala pod nož. Obrađen je menisk. No, kako niti nakon drugog operativnog zahvata bolovi nisu prestali, pobjednica Svjetskog kupa morala je i treći put "otvarati" koljeno. Nakon operacije kod dr. Christiana Schenka u Schrunsu situacija se smirila.

Janica desetak dana nije osjećala bolove, ali se nakon dolaska na Hinterux bol vratila, pa je dr. Schenk izveo artroskopiju koljena. Četiri operacije u svega nekoliko mjeseci, stalne promjene visinske razlike, stres i brojni napori očito su oslabili Janičini organizam i uzrokovali probleme u radu štitnjače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara