ISPLATILO IM SE TAKTIZIRANJE Kako je Poljska upala u prvu jakosnu skupinu za Svjetsko prvenstvo?

ISPLATILO IM SE TAKTIZIRANJE Kako je Poljska upala u prvu jakosnu skupinu za Svjetsko prvenstvo?

Foto: Guliver Image/Getty Images

MNOGE je zaprepastila činjenica da će se Poljska 1. prosinca naći u prvoj jakosnoj skupini ždrijeba za Svjetsko prvenstvo. Kako je došlo do toga da se reprezentacija koja nije u svjetskom vrhu nađe u potu s favoritima za zlato?
 
Riječ je o maloj prevari, odnosno triku s prijateljskim utakmicama. Naime, nakon što su na Europskom prvenstvu igrali četvrtfinale, Poljaci su odigrali samo jednu prijateljsku utakmicu - remizirali sa Slovenijom 1:1.
 
Shvatili su da bi u prijateljskim utakmicama, koje se također računaju za FIFA-inu ljestvicu, mogli samo izgubiti osvojene bodove. I dok su velikani poput Španjolske i Engleske igrali međusobno, zarađivali milijune i gubili u prijateljskim utakmicama bodove i status nositelja, Poljaci su se odmarali i čuvali svoje bodove. 
 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Za FIFA-in renking računaju se bodovi osvojeni u posljednje četiri godine i to tako da se bodovi zbrajaju s brojem odigranih utakmica, a u godini se mora odigrati najmanje pet utakmica. Svi bodovi iz posljednje godine se računaju, iz druge godine se računa 50 posto osvojenih bodova, treće 30 posto, a četvrte samo 20 posto.
 
Poljaci su odlučili da u 2017. ne igraju prijateljske utakmice, sve dok se u listopadu nije zaključila ljestvica prema kojoj se određuju nositelji Svjetskog prvenstva. U ovom mjesecu su odigrali 0:0 s Urugvajem i izgubili 1:0 od Meksika, ali to ih nije previše zaboljelo jer su svojom strategijom još ranije upali kao šesti u prvu jakosnu skupinu i izborili lakše suparnike u Rusiji.
 
Poljacima je pomoglo i što su dobili ne toliko snažnu kvalifikacijsku skupinu u kojoj su bili Danska, Crna Gora, Rumunjska, Armenija i Kazahstan, a u kojoj su upisali čak osam pobjeda. 
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz SP 2018, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: SP 2018. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara