Kako je Rudeš ušao u društvo s PSG-om i Manchester Cityjem

Kako je Rudeš ušao u društvo s PSG-om i Manchester Cityjem

Foto: NK Rudeš

GODINA iza nas je najvažnija u povijesti domaćeg esporta, a da jednako visokim tempom započnemo 2018., pobrinuo se NK Rudeš. Prvoligaš je 28. prosinca prošle godine najavio ulazak u esport, a sada su to službeno i potvrdili za Netokarciju, regionalni online magazin. 

>>POVIJESNA GODINA HRVATSKOG ESPORTA Evo kome će biti zahvalni budući gejmeri

Rudeš je u svibnju prošle godine postao strateški partner Deportivo Alavesu, španjolskom prvoligašu u vlasništvu Baskonia-Alaves Group, čime je osigurana financijska i organizacijska stabilnost. Međutim, ista grupa u svom portfoliju već ima esport tim ThunderX3 Baskonia, što bi mogao biti jedan od razloga zašto se baš Rudeš odlučio za ulazak u esport.
 
Iako prvi u Hrvatskoj, neće biti prvi u regiji. KK Partizan uspio je već ući u esport i iz njega izaći, a Crvena Zvezda je prošle godine pod svoje dovela tim u League of Legendsu koji se natječe u regionalnim natjecanjima. Još u studenom KK Cedevita najavila je kako su blizu dogovora s Team Ancestralom te da planiraju osnovati vlastitu esport sekciju, ali dogovor još nije finaliziran. Na globalnoj razini brojni su klubovi već zastupljeni u esportu, a Manchester City, PSG, Schalke 04 i West Ham samo su neki od njih.
 
Čitavi pothvat za Netokraciju pobliže su objasnili menadžer Rudeša Mikel Lauzurica Evolet te privremeni esport menadžer kluba Damir Hoyla Blumenschein. Najavili su kako se čitav projekt potiho planira već neko vrijeme, a ciljevi za prvu godinu su plasman i natjecanje u domaćim i regionalnim ligama poput Vip Adria League ili turnira u organizaciji CSadrije. Mikel također navodi kako će talente primarno tražiti na domaćoj i regionalnoj esport sceni: "Projekt će se temeljiti na potrazi za nacionalnim talentom, tako da ćemo uložiti puno truda da pronađemo hrvatske i regionalne talente. Kreiranje tima u LoL-u, CS:GO-u i Hearthstoneu bit će naša polazna točka tako da ćemo podržati regionalne lige i pokušati dati svoj doprinos kompetitivnom sektoru."
 
Rudeš se ove godine planira natjecati u tri igre, League of Legends, CS:GO te Hearthstone, a o kojim timovima i igračima se radi, trebali bi uskoro saznati. Iako još ništa nije potvrđeno, nagađa se kako će Rudeš od ove godine u CS:GO esportu predstavljati bivši Dynasty, koji je nedavno počeo igrati pod imenom Team Ancestral, a koji je mladi i potentan tim bez konkretnih rezultata na regionalnoj esport sceni. Rudeš je za razliku od mnogih klubova i kompanija koje ulaze u esport napravio mudru odluku. Kako bi olakšali i što kvalitetnije odradili tranziciju, doveli su Damira Hoylu Blumenscheina, koji vrlo dobro poznaje glavne aktere domaće esport scene. 
 
Iako bi bilo najprirodnije da Rudeš ima predstavnike u nogometnim simulacijama u FIFA-i i PES-u, za to ćemo morati još malo pričekati. Što je svakako dobra odluka pošto u Hrvatskoj scene u tim igrama uvelike zaostaju za igrama poput League of Legendsa, a pogotovo CS:GO-a. 
 
Rudeš ćemo tako ove godine susretati i na domaćim esport natjecanjima. Umjesto dovođenja kompletiranih i etabliranih timova, odlučili su se za razvoj talenata i podizanje kompetitivnosti na regionalnoj sceni. Još će minimalno dva tima i nekoliko pojedinaca na ovaj način ozbiljnije zakoračiti u esport i napraviti još jedan korak prema profesionalizmu. A kako se nositi s mladim igračima, ekipa u Rudešu sigurno zna jako dobro. 
 
 

 
Žele li uspjeh, ili bilo kakve rezultate u esportu, čelni ljudi Rudeša morat će se malo pozabaviti domaćom esport scenom, kao i publikom, odnosno zajednicama igrača. Esport nije sport, niti će to ikada biti, a brend koji već nije sastavni dio esport industrije u njoj puno teže opstaje. Nije dovoljno potpisati ugovor na par stotina eura mjesečno s nekim timom koji bi nosio vaše dresove na natjecanjima, a upravo je to greška brojnih klubova i kompanija koje ulaze u esport. Proizvodnja sadržaja, stvaranje zajednice, otvorena komunikacija s publikom, kao i aktivno sudjelovanje na sceni, neki su od preduvjeta za uspjeh, a vidjet ćemo kako će im se Rudeš prilagoditi. 
 
S druge pak strane Rudešu u primarnoj djelatnosti, onoj nogometnoj, ne ide baš najbolje i trenutno su posljednji na ljestvici Prve HNL s 12 bodova. To bi trebao promijeniti Dinko Jeličić, novi trener koji dolazi iz omladinskog pogona u Alavesu. 
 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz esport, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Esport
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara