Kako poraz podnose Šveđani, a kako Srbi

Kako poraz podnose Šveđani, a kako Srbi
Foto: EPA, Twitter

"SUCI su unakazili Srbiju", naslov je kojim se poslužila većina srpskih medija nakon što je Srbija izgubila protiv Švicarske (1:2) u drugoj rundi grupne faze Svjetskog prvenstva u Rusiji. 

Poraz je burno prihvaćen u Srbiji, a bjesnili su nakon susreta i reprezentativci i izbornik Mladen Krstajić. Imali su brojne zamjerke na suđenje njemačkog glavnog suca Felixa Brycha, kao i na ponašanje švicarskih reprezentativaca kosovsko-albanskog podrijetla Granita Xhake i Xherdana Shaqirija koji su pogotke slavili gestikulirajući albanski simbol u vidu dvoglavog orla.

Pored tužakanja i žalovanja, upućene čestitke na račun Švicarske bile su marginalizirane. Balkanski mentalitet pokazao se u potpunosti.

Potpuno suprotno stanje uma carevalo je u kulturnoj, civiliziranoj Skandinaviji. Nakon pogotka primljenog u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena, koji joj je šanse za plasman u osminu finala sveo na minimum, Švedska je poslije poraza (1:2) viteški čestitala Njemačkoj. Štoviše, Toniju Kroosu odala je priznanje na pobjedničkom golu. 

Sukladno svojoj kulturi, nije se ponijela emocijama. Postupila je razumno i gospodski. Za razliku od balkanskog mentaliteta kojem su malograđanski duh, prozivanje i jadikovanje usađeni u mentalni sklop.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara