Kako su milijuni za Modrićeve transfere završili u Republici Srpskoj

Kako su milijuni za Modrićeve transfere završili u Republici Srpskoj
Foto: EPA-EFE

U NOVOM valu dokumenata koji su u zadnjih desetak dana u okviru Football Leaks afere istražili novinari Nacionala u okviru EIC grupe, objavljene su i informacije o sumnjivim poslovima Modrićeva menadžera Vladice Lemića.

Iako Modrić nije izravno povezan s tvrtkama koje se protežu od Belgije do Republike Srpske, slučaj je europskim medijima posebno zanimljiv budući da se radi o ljudima oko igrača Real Madrida.

Iako nije registrirani FIFA-in menadžer, Lemić je prema tvrdnjama Football Leaksa od 2013. do 2017. godine zaradio 4,4 milijuna eura na provizijama koje je naplatio preko bratove tvrtke registrirane u Republici Srpskoj. Tvrtka Top Sport Consulting Zorana Lemića odabrana je kao posrednik jer se nalazi u entitetu u kojem je porez na dobit samo deset posto dok se u Belgiji, zemlji u kojoj je Vladica prijavljen, dobit tada oporezivala s 34 posto.

U posao je navodno bio uključen i Predrag Mijatović, bivši Realov sportski direktor koji je s Lemićem zaradio milijunske iznose, iako na njihov račun izravno nije sjeo ni cent provizije. U međuvremenu je tvrtka Top Sport Consulting, sa samo sedam zaposlenika, od 2014. do 2017. godine prijavila nevjerojatnih 32 milijuna eura dobiti, što je nakon oporezivanja iznosili 23 milijuna. Tako je Lemićeva tvrtka bila peta najprofitabilnija u RS, odmah nakon naftnih, telekomunikacijskih, građevinskih i javnih poduzeća.

Posao prebačen na licenciranog menadžera i Lemićevu tvrtku

Kad je u kolovozu 2012. godine prelazio u Real iz Tottenhama, Modrićev novi menadžer bio je Davor Ćurković, kojeg je pri FIFA-i kao licenciranog menadžera prijavio Srpski nogometni savez. Ćurković je tri mjeseca kasnije potpisao ugovor s belgijskom tvrtkom reINA BVBA u kojem jasno stoji da Ćurković prepušta tvrtki ubiranje provizije od Modrićeva transfera iz Tottenham u bilo koji drugi klub.

Pola vlasništva spomenute tvrtke imao je Vladica Lemić, 40 posto njegova supruga i kćeri, a preostalih deset posto Dejan Mitrović, također licencirani FIFA-in menadžer. Dan nakon što je dogovoren i potpisan Modrićev transfer, Realov generalni menadžer Jose Angel Sanchez potpisao je tajni ugovor s Lemićem i Ćurkovićem kao predstavnicima tvrtke reINA BVBA. Po tom ugovoru tvrtki je pripalo dva milijuna eura na ime provizije

Dvije godine kasnije, kad je Modrić dobio prvu povišicu u Realu, Lemić je put novca usmjerio iz Belgije u Republiku Srpsku. Mjesec dana nakon što je Luka potpisao novi ugovor, Real je potpisao novi tajni ugovor, ovaj put s tvrtkom Top Sport Consulting u vlasništvu Zorana Lemića. Prema tom ugovoru tvrtki je isplaćeno 2,4 milijuna eura na ime provizije na novi igračev ugorov u četiri rate po 600.000 eura.

Vladica Lemić (lijevo) i Predrag Mijatović (Foto: Getty Images/Guliver Image)

Emailovi koje je dobio Football Leaks dokazuju da je dan prije potpisivanja Modrićeva ugovora Vladica Lemić upoznao Josea Angela Sancheza sa svojim mlađim bratom i objasnio mu da će on biti posrednik u pregovaranju ugovora, iako je uvjete dogovarao isključivo Vladica.

Lemić je prvo tražio da 2,4 milijuna eura bude isplaćeno u tri rate, no Sanchez je u e-mailu to odbio.

"Žao mi je što moram odbiti, ali imajte na umu da je ovo jako visoka provizija, čak i za Realove standarde. Hvala vam na suradnji, osobito na Lukinom produljenju ugovora. On nam je ključan igrač", stoji u e-mailu.

Ništa nije išlo izravno Mijatoviću i Lemiću

U ostalim e-mailovima iz studenog 2014. godine jasno je da je i Predrag Mijatović, Lemićev kum i čovjek od golemog utjecaja u Realu, sudjelovao u pregovaranju novog Modrićeva ugovora. On i Lemić uvijek su bili u igri kad je Modrić potpisivao novi ugovor, pa je to slučaj, navodi Football Leaks, bio i u srpnju 2016. kad je Modrić ponovno produžio s Realom. Po još jednom tajnom ugovoru između Reala i Top Sport Consultinga, tvrtki iz RS-a je 2. srpnja isplaćeno milijun i pol eura provizije, no ni cent nije išao izravno Vladici i Mijatoviću.

Prebacivanje poslova iz Belgije u RS pod istragom je belgijskih istražitelja koji su slučaj nazvali klasičnom poreznom prijevarom čime je država Belgija oštećena za milijunske iznose. Tvrtka reINA je, prije nego što je Lemić novac usmjerio u oazu RS-a, prijavila 1,85 milijuna eura dobiti, a kad je prekinut priljev novca od provizija samo 520.000 eura u razdoblju od 2014. do 2017. godine.

Belgijci su otkrili da je u Republici Srpskoj 2014. godine, kad je Lemić prebacio poslovanje u taj entitet, osnovana tvrtka Nana Kaas koja se bavi uzgojem koza i ovaca. Njezina vlasnica bila je 24-godišnja Lemićeva kćer. Tvrtka je prijavljena u selu Jelićka s 390 stanovnika u kojem je od 2015. godine izdano samo pet građevinskih dozvola - dvije Nana Kaasu i tri Zoranu Lemiću. Nakon što je registrirana, tvrtka je dobila kratkoročnu pozajmicu od milijuna eura za kupnju pašnjaka kraj Banja Luke.

Iako nije poznato je li joj novac pozajmio Zoran Lemić, Vladica Lemić ili je zaista od države dobila kredit, Football Leaks je kontaktirao neovisne financijske stručnjake koji tvrde da je riječ o klasičnom pranju novca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara