NBA LIGA

Kawhi Leonard objasnio zašto je odabrao LA Clipperse

Kawhi Leonard objasnio zašto je odabrao LA Clipperse
Foto: Getty Images / Guliver Image

SKORO tri tjedna nakon što je objavljeno da Kawhi Leonard i Paul George dolaze u LA Clipperse, klub je konačno predstavio svoja dva velika pojačanja.

Vlasnik Clippersa Steve Ballmer, koji je 2014. potrošio dvije milijarde dolara da ih kupi, poznat je kao nabrijan tip, a predstavljajući svoje nove zvijezde najbolje je predstavio sebe.

Kawhi Leonard u lipnju je osvojio naslov prvaka s Toronto Raptorsima, a kad mu je istekao ugovor, najvažnije mu je bilo vratiti se kući u Južnu Kaliforniju kako bi više vremena mogao provoditi s obitelji. Slično je lani želio George, ali ipak je potpisao novi ugovor s Oklahoma Cityjem. Kad se otvorila prilika da se ujedini s Kawhijem, i on je zatražio trejd. Da Clippersi nisu napravili trejd za Georgea, Leonard bi najvjerojatnije otišao u Lakerse.

Američki mediji i košarkaški fanovi diljem svijeta okarakterizirali su cijelu situaciju kao jasan dokaz da u NBA ligi najveća moć pripada igračima, a nitko dosad nije osmislio i ostvario takav pakleni plan poput aktualnog MVP-a finala.

Međutim, Leonard je objasnio kako je sve zapravo teklo.

"Zbog svega toga trebao bih dobiti mjesto u upravi, zar ne? Kažu da sam ja arhitekt cijelog posla, ali reći ću vam ovo: igrači razgovaraju, a kad sam ja razgovarao s Clippersima, imali su popis od nekoliko igrača za koje su mislili da ih mogu spojiti sa mnom. Georgeovo ime je bilo na popisu, a ja sam rekao da bih volio igrati s njim. Ostvarili su to dva ili tri dana kasnije. Bio sam blizu potpisa za druge momčadi, ali kad se otvorila ova prilika, zgrabio sam je."

Kaže da mu nije bila namjera nikoga zavlačiti, ni Lakerse ni Raptorse, jer ne želi lošu karmu koja bi mu se mogla osvetiti. Posebno se o Torontu izražavao s ogromnim poštovanjem.

"Ako me nisu željeli čekati, nisu morali. Bio sam blizu potpisa za Lakerse, ali završio sam na drugoj strani. Svi znaju da sam još lani htio doći u LA. Glavni razlog nije lov na naslov prvaka, nego budućnost mene i moje obitelji. Zato sam donio ovu odluku. Ništa protiv Toronta, samo sam želio igrati kod kuće, kao što sam želio i prije trejda u Kanadu. Kad sam završio u Torontu, cilj mi je bio ispisati povijest i donijeti im naslov prvaka. Mislim da sam odradio svoj posao i da bi mi trebalo biti omogućeno da idem kamo želim nakon što sam im donio ono što su željeli."

Objasnio je zašto mu je tako važno igrati kod kuće.

"Sad će nam i obitelji moći dolaziti na utakmice. U NBA ligi sam već osam godina. To vrijeme proleti, a u tih osam godina nisam mogao ništa raditi s obitelji osim tijekom nekoliko ljetnih mjeseci. Ljeti imaš tri mjeseca da vidiš obitelj, treniraš i obavljaš druge poslovne obveze. Volim svoju obitelj, a rijetko je viđam. Posljednjih 5-6 godina stigao bih kući, vidio nećakinje i nećake, a oni bi pričali, igrali se, šutirali na koš... Shvatiš koliko ti to nedostaje, shvatiš koliko toga propuštaš. Za mene je ova odluka bila više obiteljska nego košarkaška."

George je prije dvije godine inzistirao na trejdu u Lakerse iz Indiane, ali je završio u Oklahomi, baš kao što je Leonard protiv svoje volje stigao u Toronto. Ispostavilo se da ni kod Georgea želja nisu bili nužno Lakersi, nego Los Angeles. Štoviše...

"Ovo je velika prilika da stvorimo novo naslijeđe u LA-u. Clippersi nikad nisu bili u Obećanoj Zemlji, a mi mislimo da ih možemo tamo odvesti. Kao dijete bio sam navijač Clippersa pa je za mene situacija malo drukčija, imam priliku učiniti nešto o čemu sam sanjao dok sam se igrao u dvorištu. To je prilika kakvu nitko ne želi propustiti", objasnio je George.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara