UFC

Kontrolori dopinga najčešće ciljaju Conora, Miočić u samom vrhu

Kontrolori dopinga najčešće ciljaju Conora, Miočić u samom vrhu
Foto: Getty Images / Guliver Image

PERCEPCIJA borilačkih sportova u očima prosječnog čovjeka često je iskrivljena. Gledajući mišićava tijela i sirovu snagu boraca lako je pomisliti kako se takvi rezultati ne mogu dobiti bez stimulansa.

Pa iako, kao i u većini sportova, i u MMA-u ima dopinga, on nije ni izbliza toliko prisutan koliko bi se dalo pomisliti. A to pokazuje i objava Jeffa Novitzkog, jednog od najcjenjenijih stručnjaka za borbu protiv dopinga na svijetu.

On je objavio popis UFC-ovih boraca s najviše čistih uzoraka, odnosno popis boraca koje su najčešće testirali, bez da su im pronašli išta nelegalno.

Na samom je vrhu Conor McGregor, koji je uspješno prošao čak 49 testiranja, od kojih 38 u UFC-u. Slijedi Daniel Cormier, aktualni teškaški prvak, koji je prekinuo dominaciju Stipe Miočića, s 45 ispravnih testiranja.

Miočić je također vrlo visoko na popisu. Njega su testirali 38 puta. Uz navedenu dvojicu, ispred američkog borca hrvatskog podrijetla su još bivši prvak u lakoj kategoriji Brazilac Rafael Dos Anjos (41) te legendarna Amerikanka Holly Holm, koja je prije ulaska u MMA svijet briljirala kao boksačica. Ona je dala 41 čisti uzorak.

Jeff Novitzky, koji je objavio podatke, danas je dopredsjednik UFC-ova odjela za zdravlje i izvedbu sportaša s impresivnim rezultatima u borbi protiv dopinga. On je sudjelovao u razotkrivanju najvećih dopinških skandala u povijesti, poput onog s laboratorijem BALCO koji je nedopuštenim sredstvima opskrbljivao cijeli niz atletičara (Marion Jones, Tim Montgomery...), kao i u "lovu" na proslavljenog biciklista Lancea Armstronga. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara