PRODAJA NEWCASTLEA

Krvavi put do Lige prvaka: Stvara se moćni Newcastle, već postoji cijeli plan

Krvavi put do Lige prvaka: Stvara se moćni Newcastle, već postoji cijeli plan
Foto: Getty Images / Guliver image

NOVI saudijski vlasnici engleskog premierligaša Newcastle Uniteda uložit će u klub čak 250 milijuna eura kako bi se Svrake vratile u Ligu prvaka, gdje su posljednji put igrale u sezoni 2002/03.

Dok se čeka službena potvrda Premier lige o promjeni vlasnika Newcastle Uniteda, na St. James Parku se već slaže nova momčad.

Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF), kojem je na čelu princ Mohammadu bin Salman, odlučio je za 343 milijuna eura kupiti klub od Mikea Ashleya, a novi vlasnici su osigurali i 250 milijuna eura ulaganja u momčad i obnavljanje klupskih objekata te akademije, objavili su engleski mediji.

Ova investicija je prva u nizu trogodišnjih injekcija u redove Svraka, a u planu razvoja kluba koji je napisan na 350 stranica su i nova komercijalna sponzorstva.

Menadžer Steve Bruce dobit će za slaganje momčad oko 150 milijuna eura, a prvi cilj je povratak u Ligu prvaka gdje su zadnji put bili u sezoni 2002/03.

Newcastle United je te sezone prošao prvi krug natjecanja osvojivši drugo mjesto u skupini iza Juventusa, dok je u drugoj rundi ispao nakon što je bio treći iza Barcelone i Intera.

Što stoji iza prodaje Newcastlea? 

Proteklih dana opširno smo pisali o saudijskom princu Mohammadu bin Salmanu, najmoćnijoj figuri u fundamentalističkoj islamskoj zemlji i jednoj od najmoćnijih figura na globalnoj sceni.

Mnogi smatraju da arapski vlasnik ovom kupnjom zataškava kritike na račun kršenja ljudska prava, jer ovo djeluje kao još samo jedan od projekata koji su vođeni takvim motivom.

Mohammed bin Salman, kojeg zapadnjački mediji nazivaju MbS, arapski je princ koji će postati i arapski kralj jednog dana kada njegov 84-godišnji otac Salman bin Abdulaziz Al Saud napusti tron. Otkako mu je otac 2017. godine dodijelio titulu prijestolonasljednika, utjecaj 34-godišnjeg MbS-a u Saudijskoj Arabiji neprestano je rastao. 

Najveću podršku MbS ima od mlađe populacije koja podržava njegove ideje o brojnim reformama. Njegov najveći projekt zove se Vision 2030 (Vizija 2030.) s kojim želi promijeniti ekonomiju Saudijske Arabije tako da ova zemlja postane sve manje ovisna o proizvodnji nafte. 

Događaje kakve organizira MbS, kao i njegova kupnja Newcastlea, opisuje se kao "sportswashing" (izvedenica riječi "whitewashing", odnosno izbjeljivanje, uklanjanje mrlja). Ovaj izraz koristi Amnesty International, organizacija koja se bori za ljudska prava.

"Vlasti u Saudijskoj Arabiji žele isprati narušeni međunarodni ugled", tvrde iz Amnesty Internationala spominjući ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, kršenje ljudskih prava, izvansudska ubojstva, rat u Jemenu i preveliki broj smrtnih kazni.

Najveća mrlja tijekom vladavine MbS-a upravo su brutalno ubojstvo Khashoggija, Arapa koji je živio u SAD-u i pisao za Washington Post, kao i rat u Jemenu u kojem je ubijeno tisuće civila i gdje 14 milijuna ljudi strahuje od gladi.

CIA je objavila da je MbS naredio ubojstvo Khashoggija, kojeg su raskomadali u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Petorica Saudijaca zbog toga su osuđena na smrt, tri osobe na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 24 godine, a kraljevski savjetnik i šef obavještajne službe oslobođeni su optužbe.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara