BICIKLIZAM

Mađioničar na dva kotača oduševljava planet opasnim trikovima

Mađioničar na dva kotača oduševljava planet opasnim trikovima
Foto: EPA

NIJEDNA vožnja bicikla ne može se usporediti s vještinom Fabija Wibmera. Uzbudljive akcije na ulicama i strmim terenima donijele su mu svjetsku popularnost. S više od šest milijuna pratitelja jedna je od najutjecajnijih osoba na YouTubeu.

"Ljudi kažu da sam lud, nepromišljen i glup", kaže ekstremni sportaš i autor dokumentaraca.

Njegova posvećenost biciklizmu odvela ga je do velikih svjetskih metropola. Vožnja bicikla na ulicama Pariza, Hamburga i Vancouvera zadovoljava njegovu potrebu za adrenalinom.

Dvadesetpetogodišnjak je rođen u Oberpeischlachu, selu na jugu Austrije s nešto više od 100 stanovnika. Sa šest godina je počeo voziti motocikl, a 2011. sudjelovao je na Svjetskom kupu u Italiji. Videosnimka biciklista Dannyja MacAskilla potpuno je promijenila njegov život.

"Kada sam vidio što radi s biciklom, odmah sam se zaljubio u ovaj sport", objašnjava Wibmer.

MacAskill ga je potom izabrao među 15 mladih biciklista koji su pohađali njegovu radionicu, a Wibmer se potom izdvojio od svojih kolega i s iskusnim Britancem krenuo na turneju "Drop and roll".

"Luđak"

Austrijanac je brzo postao jedan od najpopularnijih ekstremnih sportaša na svijetu, a njegove videosnimke do danas su zabilježile 500 milijuna pregleda na YouTubeu.

Wibmer se još uvijek sjeća trenutka kada je prvi put premašio magični broj od 1000 pregleda.

"Sve je izgledalo veoma ludo i nevjerojatno za to vrijeme", kaže Wibmer.

Njegovo lice ozari se kada priča o uzbuđenju koje osjeća kada se biciklom spušta niz stepenice. Videosnimka "Urban Freeride Lives 3" je priča o njegovom putovanju od Lyona do Pariza i prelazak preko tisuću stepenica ovih francuskih gradova.

"Nismo mogli vjerovati koliko ima stepenica. To je pravi podij za snimanje mojih snimki", objašnjava Wibmer i dodaje da je Lyon njegov omiljeni grad za vožnju.

Videosnimka koja do sada bilježi 13 milijuna pregleda počinje jednim od najtežih trikova. Riječ je o letu preko poznatog gradskog stubišta poznatog kao "Lyon 25". Eiffelov toranj u Parizu mjesto je ludih avantura.

Prva videosnimka u 2020. godini nosi naslov "Israel Is My Playground" i već ima milijun pregleda. Kamera prati njegov put od skrivenih kuteva grada,  preko najpoznatijih ulica Jeruzalema, pa sve do pustinje.

Previše ideja

Popularnost donosi mnogobrojna očekivanja i veliki pritisak. Wibmer je svjestan da bi svaka sljedeća videosnimka trebala biti gledanija i popularnija od prethodne.

"Veliki je izazov nositi se s pritiskom, potisnuti misli zbog velikih očekivanja i na kraju prevladati sve", objašnjava Wibmer i podsjeća na trenutke nesigurnosti s kojima se susreo tijekom karijere.

Njegova videosnimka govori o teškim ozljedama koje se događaju u vožnji. Slomljene kosti, duboke rane od sudara i padova, sve je to dio njegove karijere.

"Dokumentarac 'To The Limit' sjajan je način da ljudima pokažemo naš pogled na svijet, iskustva ekstremnih sportaša, da nismo neustrašivi i glupi", najavljuje Wibmer svoj novi projekt koji govori o dvije strane medalje u karijeri sportaša.

"Ne znam kada ću ga završiti i što će biti na posljednjoj snimci, ali imam mnogo ideja", kaže Wibmer za CNN.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara