KRIMINAL U SPORTU

Mamići i dalje vrte igrače Dinama. U klubu koji su opljačkali to nikome ne smeta

Mamići i dalje vrte igrače Dinama. U klubu koji su opljačkali to nikome ne smeta

BEZ obzira na to što se Zdravko Mamić u Međugorju skriva od zatvorske presude, zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama putem transfera igrača, on s bratom Zoranom, također nepravomoćno osuđenim za krađu iz kluba, i dalje vrti Dinamove igrače i lovu.

Posljednji transferi kulminacija su njihova upravljanja klubom na daljinski.

Vasilj kao stanarina 

Vjerojatno najtužniji potez Dinamove povijesti transfera dogodio se prije otprilike pet mjeseci, kada je Dinamo doveo Marija Vasilja. Za razliku od svih "perverznih" pojačanja koja su Dinamo i upravi skloni mediji napumpavali, želja im je bila da ovaj transfer prođe ispod radara. Vasilj je stigao iz četvrte poljske lige, iz kluba koji se zove Legionova, a već je proslijeđen u Sesvete. Dosad je u karijeri igrao za GOŠK Gabelu, Istru, Rovinj, Hrvatski Dragovoljac te slovensku Krku. Pojačanje koje dosad u CV-u ima poprilično marginalnu karijeru Dinamo nije pompozno predstavio u klubu. Mario Vasilj sin je vlasnika hotela Villa Regina u Međugorju, u kojem danas živi Zdravko Mamić. Dinamovim novcem kupuje printere i jacuzzije falsifikatorima i akterima visokih političkih afera, a stanarinu očito kompenzira ugovorom mladom Vasilju, igraču četvrte klase. 

Najbolji igrač HNL-a završio kod Zorana Mamića. Bjelica ga nije stigao ni isprobati 

Znate li što je zajedničko Luki Menalu, Goranu Zakariću i Mirku Mariću? Svu trojicu Zdravko Mamić doveo je iz Širokog Brijega, svu trojicu je debelo preplatio i niti jedan od njih nije dao Dinamu baš ništa. Otkako je u bijegu u Međugorju, unaprijedio je odnose s upravom hercegovačkog kluba. Osim što je čest gost na njihovim utakmicama, priča se kako je baš on bio ključna osoba za postavljanje Sedloskog na mjesto trenera, a prije samo nekoliko dana u Dinamo je stigao Andrija Drljo, novi mladi igrač iz Širokog Brijega.

Jedan od najpodcjenjenijih aspekata Mamićevih malverzacija upravo su ovakvi poslovi. Dok su višemilijunski transferi Modrića, Lovrena ili Da Silve morali prije ili kasnije doći u fokus javnosti, Mamić je "okrenuo" milijune baš na ovakvim "200 tisuća eura" transferima i dogovorima o kojima nitko ne postavlja previše pitanja jer su postala uobičajeni obrazac ponašanja i poslovanja maksimirskoga kluba.

Njegovo produbljivanje utjecaja i kontakata u Hercegovini tako je otvorilo trgovinsku rutu Dinamo - Hercegovina, u vidu novca i dogovora kojima je gotovo nemoguće ući u trag. Iznosi koji su u Mamićevoj eri izašli iz blagajne Dinama i izvrtjeli se u trokutu između njega, raznoraznih BIH klubova i menadžera su golemi. Koliko god nekima bila romantična i normalna ideja da je vrhunski menadžer Mamić u samo nekoliko mjeseci boravka u Hercegovini našao dva "perverzna" pojačanja" za Dinamo, jedno od njih već je otputovalo kod Zorana Mamića.

Dinamo je prije nekoliko dana ugovorio jedan od većih ulaznih transfera u povijesti. Čak tri milijuna eura platio je Gorici za Atiemwena, jednog od najboljih HNL igrača ove sezone. Samo nekoliko dana kasnije, na "poklon" ga je dobio suokrivljenik za pljačku iz Dinama, Zoran Mamić. 


Hit igrač HNL-a u Dinamo je stigao samo na slikanje s predsjednikom Uprave Igorom Kodžomanom

Zdravkov brat i stalni suradnik Dinama dobio je pojačanje za svoj Al Ain, klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Trener Dinama Nenad Bjelica, kojem je Zdravko ostavio Dinamo na čuvanje, govorio je tijekom sezone da mu Atiemwen ne treba. Nakon potpisa promijenio je priču.

Premda je Al Ain, barem prema riječima izvora bliskima Mamiću, pristao platiti pola od ukupne odštete Gorici, već godinama se postavlja isto pitanje: kako je moguće da Mamići po svijetu i dalje trguju Dinamovim igračima kao menadžerska agencija. 

Dinamo bi, uz Atiemwena, Al Ainu trebao poslati i Musu, Menala i Matela, kvartet igrača kakav mu se ne nudi u domaćoj ligi.

Mamićev Al Ain dobio je pojačanja, a Nenad Bjelica izgubio je mogućnost da najboljeg igrača lige isproba u Dinamu i uigra s ostatkom ekipe, a što će biti vrlo važno za iduću sezonu, kada se očekuje Olmov odlazak i kada će se tražiti novi nositelji igre. Musa napušta Maksimir, iako igra na jednoj od najdeficitarnijih pozicija u klubu, a Menalo će u ligu pete svjetske klase samo nekoliko mjeseci nakon što ga je "menadžer svih menadžera" otkrio i doveo u Dinamo. Interesi Dinama kao da ne postoje.

Skupština više nije samo svjedok iznošenja love iz Dinama 

Ništa od toga ne bi bilo moguće da braća Mamić nemaju bulumentu poslušnika, mutikaša i biznismena u Skupštini  i drugim tijelima kluba. Jedna od najsramotnijih odluka u povijesti kluba je stav Skupštine da neće tražiti financijsko obeštećenje od USKOK-ovih optuženika ako presuda o njihovoj krivnji bude pravomoćna. Skupština smatra da Mamić nije opljačkao klub, pa čak i ako pravomoćna presuda ukaže drugačije. Štoviše, tvrde da u Dinamu još  ima Mamićevih milijuna kojima je "plaćao dugove kluba".

Skupština Dinama donijela je tešku odluku i više nisu samo svjedoci mešetarenja Dinamom, koje je dokazao sud.

Od propalog političara Rozića, kojem je vjerojatno najzapaženiji uspjeh u životu broj stranki koje je skupio u CV-u, preko partijskog aparatčika Marčinka, bivšeg policajca Antolića, pa sve do zadnjeg nećaka, dokumka i tasta koji sjedi u Skupštini, oni su na sebe preuzeli odgovornost tešku više od 200 milijuna kuna.

Dinamo neće ozdraviti kada i ako Mamiću budu pravomoćno osuđeni, već kada klub napusti i posljednja osoba koja je imala veze s njihovim režimom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara